torsdag 31 augusti 2017

Mina favoritfilmer - 1946

Inte alls något toppår sett till kvaliteten på filmerna från året. Men, ettan är desto bättre då det är en av de allra främsta filmerna från årtiondet. Dessutom med en stark tvåa. Där bakom är det desto svårare att rangordna och de flesta filmerna skulle inte platsa ett starkare år, trots en del hyllade klassiker.

På topp tio återfinns filmer från:

9 USA
1 Storbritannien


#10 The Dark Mirror (Robert Siodmak)En man hittas mördad och hans flickvän Ruth misstänks snart för mordet. Det visar sig dock att kvinnan har en identisk tvillingsyster, Terry, och att systrarna använt samma identitet och bytt plats emellanåt. Dr. Scott Elliott tar sig an uppgiften av polisen att i hemlighet, under förevändning att han forskar om enäggstvillingar, försöka avgöra vem av systrarna som begick mordet, och om det finns något sätt att skilja på de identiska kvinnorna.

Olivia de Havilland i dubbelrollen som tvillingsystrarna är bra och likaså är det bra gjort (inte minst med tanke på när filmen är gjord). Inte så dum även om man saknar det lilla extra.


#9 The Spiral Staircase (Robert Siodmak)En seriemördare, som ger sig på kvinnor med något slags handikapp, härjar i New England i början av 1900-talet. Den stumma Helen oroar sig för att bli mördarens nästa offer...

En film som inte alltid klassas som noir då den utspelar sig i början av 1900-talet, men har mycket noir över sig. Bra inledning och med flera täta scener där nere i källaren med spiraltrappan.


#8 The Blue Dahlia (George Marshall)Johnny Morrison återvänder från kriget och finner sin fru i armarna på en annan man. Hon hittas senare död och Johnny anklagas för mordet.

Alltid kul att se Alan Ladd och Veronica Lake spela mot varandra, men här är det istället några av birollerna som stjäl showen, inte minst den sköna karaktären Buzz.


#7 The Big Sleep (Howard Hawks)En gammal general upptäcker att en av hans två döttrar är utsatt för utpressning. Han anlitar privatdetektiven Philip Marlowe och snart är denne indragen i en härva av mord, kidnappning och svekfulla kvinnor.

Denna invecklade historia (för invecklad för sitt eget bästa?) är en klassisk noir med Bogart, Bacall och av Howard Hawks. Finns mycket att gilla med den, men har aldrig tillhört mina favoriter.


#6 Notorious (Alfred Hitchcock)Alicia är dotter till en tysk nazispion som döms till fängelse för förräderi i USA. Några dagar senare möter hon en amerikansk agent och som botgöring för sin fars gärningar ber han henne att på uppdrag av den amerikanska regeringen följa med honom till Rio de Janeiro. Väl där får hon veta att hennes uppdrag är att förföra en högt uppsatt nazist för att komma åt topphemlig information.

En oftast hyllad klassiker av Hitchcock, men som inte riktigt når de höjderna i mina ögon. Fortarande bra så klart, men tycker nog storyn är bättre än vad filmen lyckas få ut. Mer en halvljummen kärlekshistoria med lite spänning än något mer.


#5 Gilda (Charles Vidor)Johnny börjar arbeta åt Ballin, ägare av illegala kasinon i Buenos Aires. När Ballin återvänder från en resa med sin nya fru Gilda visar det sig att Johnny känner Gilda sedan tidigare.

Vackra Rita Hayworth och duktige Glenn Ford i denna klassiska noir som borde kunnat falla mig i smaken mer. Fortfarande klart bra och sevärd.


#4 Black Angel (Roy William Neill)När Kirk Bennett blir falskt anklagad för mordet på sångerskan Mavis Marlowe, kämpar hans fru för att få honom frikänd med hjälp av Mavis godhjärtade men alkoholiserade ex-make Martin Blair.

En något mindre känd och förbisedd noir som funkar bättre än flera av de mer kända från året. Kvartetten June Vincent, Dan Duryea, Peter Lorre och Broderick Crawford funkar klart bra och filmen blir bara bättre och bättre.


#3 A Matter of Life and Death (Michael Powell & Emeric Pressburger)Vi befinner oss i andra världskrigets slutskede. En pilot i det brittiska luftförsvaret tvingas efter att ha fått sitt plan neutraliserat av fienden kasta sig ut utan fallskärm från hög höjd mot en säker död. Men efter en tid av förlorat medvetande vaknar han mirakulöst upp på marken helt och hållet oskadd. Ett misstag har dock begåtts och det måste till varje pris rättas till...

Klassisk Powell/Pressburger som elegant kombinerar svartvitt med färg i denna film om liv och död med en twist.


#2 The Best Years of Our Lives (William Wyler)Tre krigsveteraner återvänder hem efter andra världskriget och måste försöka återanpassa sig till det civila livet.

Flerfaldigt Oscarsbelönad och det är inte så svårt att förstå varför. En hjärtlig historia med genomgående fint skådespeleri och bra karaktärer. En amerikansk klassiker.


#1 It's a Wonderful Life (Frank Capra)George Bailey har alltid försökt göra det rätta men tror nu att han misslyckats och försöker därför ta sitt liv. Gud skickar då en ängel till Jorden för att övertyga Bailey om att han trots allt har mycket att leva för.

Julklassiker och klassiker alla kategorier. James Stewart i en av sina (många) paradroller och klassiska regissören Frank Capras bästa film. Mycket fin, gripande, vacker, med mycket hjärta och Stewart, så klart.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

The Postman Always Rings Twice
Somewhere in the Night
The Stranger

---

Sämsta filmen: Great Expectations

Denna klassiska Charles Dickens-historia fann jag lite för tråkig för att uppskatta mer. Svårt att säga att den är dålig, men föll mig inte direkt i smaken.


Största besvikelsen: The Killers

En hyllad noir med Burt Lancasters filmdebut som jag hade förväntningar på, men som inte riktigt infriades.

4 kommentarer:

 1. My Top 25 Films of 1946

  01) - It's a Wonderful Life (Frank Capra)
  02) - Notorious (Alfred Hitchcock)
  03) - My Darling Clementine (John Ford)
  04) - The Best Years of Our Lives (Wlliam Wyler)
  05) - To Each His Own (Mitchell Leisen)
  06) - Gilda (Charles Vidor)
  07) - The Big Sleep (Howard Hawks)
  08) - Cloak and Dagger (Fritz Lang)
  09) - Sciuscia (Vittorio de Sica)
  10) - Canyon Passage (Jacques Tourneur)
  11) - Cluny Brown (Ernst Lubitsch)
  12) - Great Expectations (David Lean)
  13) - The Killers (Robert Siodmak)
  14) - The Strange Love of Martha Ivers (Lewis Milestone)
  15) - The Dark Mirror (Robert Siodmak)
  16) - La Belle et la Bete (Jean Cocteau)
  17) - The Verdict (Don Siegel)
  18) - The Captive Heart (Basil Dearden)
  19) - La Bataille du Rail (Rene Clement)
  20) - The Stranger (Orson Welles)
  21) - The Razor's Edge (Edmund Goulding)
  22) - Criminal Court (Robert Wise)
  23) - Paisa (Roberto Rossellini)
  24) - Duel in the Sun (King Vidor)
  25) - A Matter of Life and Death (Michael Powell and Emeric Pressburger)

  Haven't Seen
  The Blue Dahlia (George Marshall)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Well, there's not much doubt about which film is deserving of top spot ;)

   There are some titles from this year that I haven't seen, but curious about. They include To Each His Own, Sciuscia, Cluny Brown and perhaps My Darling Clementine and Paisa.

   Should also re-watch The Killers and Gilda as I think I might like them more. And perhaps A Matter of Life and Death, though I suspect I might not like it as much the second time around.

   Radera
 2. Great year. I really like some films from your lists:
  A matter of life and death
  Gilda
  The big sleep
  It's a wonderful life
  The killers
  My darling Clementine
  Notorious

  I almost have a top 10 myself. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nice, and I agree that there were some nice films this year, though some of the acclaimed classics aren't really personal favorites (like The Big Sleep, Notorious and The Killers). But that might change with time...

   Radera