torsdag 24 augusti 2017

Mina favoritfilmer - 1947

Ett starkt år som har många godbitar. Film-noir, julfilmer och humor är ett genomgående tema bland filmerna på listan. Nej, det är en gedigen skara filmer med inte minst några av de främsta inom film-noir. Dessutom med ett par kända titlar inom film-noir precis utanför listan.

På topp tio återfinns filmer från:

9 USA
1 Storbritannien

Uppdatering: Plats #9 (Quai des Orfèvres) tas bort från listan och ersätts med T-Men. 14/10-20

Uppdatering: Plats #7 (Green for Danger) flyttas till år 1946. The Web tar sig in på plats #10. Samtidigt tar sig T-Men upp till plats #7 och flyttar ner Dark Passage till plats #8. 21/12-22


#10 The Web (Michael Gordon)Efter fem år i fängelse för förskingring, släpps Leopold Kroner på fri fot. Något hans forne arbetskollega Andrew Colby känner sig mycket oroad över, och anställer advokaten Bob Regan som livvakt. Det dröjer inte länge innan Regan tvingas skjuta Kroner i självförsvar. Eller var det verkligen det?

En mindre kände noir men som kan mäta sig med de mer kända. En klassisk typ av noir som har det mesta en sån här film ska ha.


#9 Monsieur Verdoux (Charlie Chaplin)En man försörjer sin familj genom att gifta sig med kvinnor och sedan mörda dem för att få ärva deras pengar. Dock är detta levebröd förenat med vissa faror.

En lekfull film av Chaplin som till viss del för tankarna till Hitchcock med den svarta humorn. Bättre andra halva hjälper också, även om filmen kunde varit bättre inledningsvis.


#8 Dark Passage (Delmer Daves)Vincent Parry rymmer från fängelset efter att han blivit dömd för mordet på sin fru. Han ändrar sitt ansikte med hjälp av plastikkirurgi och ger sig sedan ut på jakt efter den som satte dit honom.

En trevlig, om än inte så fartfylld noir med Bogart och Bacall. Lite annorlunda med tanke på att man inte får se Bogarts ansikte under första timmen. Inte den främsta noiren där ute, men klart sevärd.


#7 T-Men (Anthony Mann)Två agenter infiltrerar en liga som sysslar med penningförfalskning i Detroit och Los Angeles.

Semidokumentär film-noir som bygger på ett verkligt fall. Tät och stämningsfull, mycket tack vare det otroligt eleganta fotot med effektiv ljussättning.


#6 The Bishop's Wife (Henry Koster)Julberättelse om en älskvärd ängel som kommer till jorden för att hjälpa en biskop med att samla in pengar till en ny katedral. Biskopen behöver all hjälp han kan få sedan han kommit i konflikt med både hustru och församlingsbor.

En mysig och rolig julfilm av Henry Koster som senare skulle göra favoritfilmen Harvey (1950) med James Stewart. Även här uppvisar den både värme och humor där trion Cary Grant, Loretta Young och David Niven alla bidrar till att det funkar så bra.


#5 Brute Force (Jules Dassin)På ett överfullt fängelse, Westgate Penitentiary, är fängelsedirektören inte den som har makten, utan det är chefen för fångväktarna, Captain Munsey, som styr fängelset med våld och terror. En av de som har tröttnat är fången Joe Collins som tillsammans med några andra fångar planerar ett flyktförsök från fängelset.

Klassisk fängelsefilm med Burt Lancaster i sin andra film och av Jules Dassin som gjorde flera klassiska noir-filmer, bl.a. Rififi (1955).


#4 The Lady from Shanghai (Orson Welles)En oskyldig man blir indragen i ett farligt nät med intriger och mord när han får arbete på en yacht vars ägare är en framgångsrik advokat som är gift med en förförisk och olycksbådande femme fatale.

En något annorlunda film-noir som i regi av Orson Welles bjuder på både skumma karaktärer och en smart historia som får sin upplösning på slutet.


#3 Miracle on 34th Street (George Seaton)När en gammal man påstår sig vara jultomten anses han som galen och spärras in. En ung advokat försöker bevisa att han inte är galen och inte heller ljuger, någonting som för de flesta är svårt att acceptera. Men inte för alla...

Härlig julklassiker som både är mysig, rolig, varm och med budskap. Lite som en motsvarighet till The Day the Earth Stood Still (1951) vad gäller budskap. Inte att missas - klassisk julfilm.


#2 Odd Man Out (Carol Reed)Johnny McQueen är ledare för en underjordisk irländsk organisation. Under en operation som ska ge dem de pengar de behöver, blir han skadad och kan inte ta sig till gömstället med sina vänner. Detta är början på en vild jakt där allt går fel och ingen går att lita på.

Carol Reed skulle två år senare göra klassikern The Third Man (1949), men denna är kanske ännu vassare. Med en utmärkt James Mason i huvudrollen bjuds man på en mycket bra brittisk noir med elegant och genomtänkt foto, stämning och även en del humor.


#1 Out of the Past (Jacques Tourneur)Jeff är en f.d. privatdetektiv som flytt sitt förflutna och sköter nu en bensinmack i en liten stad. Men hans förflutna hinner ikapp honom och han måste återvända till storstaden där faror, korruption, rävspel och dubbelspelande kvinnor är en del av vardagen.

Det är inte för inte som denna film räknas bland de allra främsta inom film-noir. Robert Mitchum och Kirk Douglas, men även en minnesvärd femme fatale, kvick dialog, fint foto och mycket mer som gör en bra noir gör detta till en klassfilm.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Body and Soul
Born to Kill
Brighton Rock
I Walk Alone
Kiss of Death
Nightmare Alley
Quai des Orfèvres
Ride the Pink Horse

---

Sämsta filmen: Paradine Case

Hitchcock lyckas inte särskilt bra med denna film, trots att Gregory Peck ses i huvudrollen.


Största besvikelsen: Black Narcissus

Powell/Pressburger gjorde ofta filmer som tekniskt sett var före sin tid (oftast med snyggt färgfoto), men inte alltid filmer som går hem hos mig.

2 kommentarer:

 1. My top 25 of year 1947

  01) - Nightmare Alley (Edmund Goulding)
  02) - The Ghost and Mrs. Muir (Joseph L. Mankiewicz)
  03) - Out of the Past (Jacques Tourneur)
  04) - Unconquered (Cecil B. de Mille)
  05) - Body and Soul (Robert Rossen)
  06) - The Paradine Case (Alfred Hitchcock)
  07) - Dark Passage (Delmer Daves)
  08) - The Late George Apley (Joseph L. Mankiewicz)
  09) - Pursued (Raoul Walsh)
  10) - They Won't Believe Me (Irving Pichel)
  11) - Dead Reckoning (John Cromwell)
  12) - It Always Rains on Sunday (Robert Hamer)
  13) - Boomerang (Elia Kazan)
  14) - Antoine et Anotinette (Jacques Becker)
  15) - October Man (Roy Ward Baker)
  16) - They Made Me a Fugitive (Alberto Cavalcanti)
  17) - The Farmer's Daughter (H.C. Potter)
  18) - Holiday Camp (Ken Annakin)
  19) - Brighton Rock (John Boulting)
  20) - Quai des Orfevres (Henri-Georges Clouzot)
  21) - Desperate (Anthony Mann)
  22) - Odd Man Out (Carol Reed)
  23) - Johnny O'Clock (Robert Rossen)
  24) - Crossfire (Edward Dmytryk)
  25) - Les Maudits (Rene Clement)

  Haven't Seen
  Brute Force (Jules Dassin)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thank you as always for your list.

   As far as I can tell, only four out of my top 10 in your top 25 (#1 Out of the Past, #2 Odd Man Out, #8 Dark Passage and #9 Quai des Orfèvres).

   Your top pick Nightmare Alley along with Born to Kill and Kiss of Death are three noirs I need to watch again as I just don't remember them well enough.

   Also a couple of titles on your list that I've had on my to-see-list for some time, but haven't seen yet: The Ghost and Mrs. Muir, Pursued, They Won't Believe Me, It Always Rains on Sunday, They Made Me a Fugitive.

   Radera