fredag 11 augusti 2017

Mina favoritfilmer - 1949

Ett klart starkt och jämnbra år där alla filmer på listan är värda att vara med. Även med ett par filmer precis utanför listan som lika gärna hade kunnat slå sig in ett svagare år. Ungefär hälften av filmerna på listan är film-noir, vilket inte är så konstigt men kul.

På topp tio återfinns filmer från:

6 USA
4 Storbritannien

Uppdatering: Plats #10 (House of Strangers) åker ur listan och ersätts med The Passionate Friends som tar sig in på plats #4. 25/4-20

Uppdatering: Plats #8 (Twelve O'Clock High) flyttas upp till plats #4. 12/7-21

Uppdatering: Plats #9 (Kind Hearts and Coronets) flyttas upp till plats #2. 20/10-21


#10 Holiday Affair (Don Hartman)En ung änka orsakar oavsiktligt så att försäljaren Steve Mason får sparken under juletid. De beslutar sig ändå för att träffas igen, trots att hon funderar på att gifta sig med en annan man...

En mysig julfilm där Robert Mitchum och Janet Leigh funkar fint ihop. Det behöver inte vara särskilt invecklat för att vara lyckat.


#9 The Window (Ted Tetzlaff)Tommy Woodry är 9 år gammal och känd för att hitta på historier. Den senaste i raden är att familjen ska flytta från Manhattan ut till landet. När så hyresvärden fått nys om detta och ska visa lägenheten för några intresserade, får föräldrarna nog. Samma varma sommarnatt bestämmer sig Tommy för att sova på brandstegen ett plan upp - utanför familjen Kellersons lägenhet. När Tommy ser dem döda en man, är det ingen som lyssnar på honom. Men Kellersons vill tysta honom...

En lite mindre noir som dock skapar fin stämning och där en pojke hamnar i centrum. Blir ganska så nervig och har ett genomarbetat foto som bidrar till att det hela funkar så bra.


#8 Obsession (Edward Dmytryk)Dr. Clive Riordan upptäcker att hans fru har en affär med en amerikan. Det var inte första gången och lär inte vara sista så han planerar det perfekta mordet på älskaren.

En mycket intressant premiss där en svartsjuk make kidnappar en man och håller honom fången (och fastkedjad) i en håla. Klart minnesvärd liten noir.


#7 White Heat (Raoul Walsh)Plågad av fruktansvärd huvudvärk och starkt knuten till sin mamma är Cody Jarrett en excentrisk och sadistisk ledare för ett gäng tjuvar. Han hamnar i fängelse och fortsätter styra sitt gäng därifrån. Cody har vänner såväl innanför som utanför murarna, frågan är bara vilka man kan lita på.

James Cagney i en av sina (många) paradroller. "On top of the world, ma!" glömmer man aldrig när Cagney spelar smått galen och besatt. Bra och klassisk film det här som höjs av Cagney.


#6 The Passionate Friends (David Lean)En man och en kvinna är vänner och känner ett starkt, kärleksfullt band mellan varandra. När kvinnan gifter sig med en bankman skiljs de åt men kommer under livets gång att träffas vid olika tillfällen.

Triangeldrama och olycklig kärlek i grunden, men med en regi av David Lean som gör det här till så mycket mer. En mindre känd film av mästerregissören men som tillhör en av hans finaste verk.


#5 Twelve O'Clock High (Henry King)Frank Savage är en hård general som leder en bombstyrka. Han kräver näst intill det omöjliga av sina män och sig själv.

Gregory Peck leder en gryo flygplansbombare under andra världskriget och filmen bjuder båda på bra drama och några riktigt bra och minnesvärda flygscener.


#4 The Third Man (Carol Reed)Strax efter andra världskrigets slut kommer den amerikanske kioskromanförfattaren Holly Martins till Wien, som fortfarande är delat i fyra ockupationszoner. Han ska hälsa på sin vän Harry Lime, men får istället reda på att han nyligen dött i en trafikolycka. Martins talar nu med vittnen till olyckan, men versionerna går isär. Någon måste ljuga. Martins är nu fast besluten att ta reda på vad som egentligen hänt Harry Lime och vem den tredje mannen är.

Det är svårt att inte hylla denna klassiker där Orson Welles minnesvärt spelar "den tredje mannen" på Wiens gator. Snygg, stämningsfull och med en bra story. Uppskattar den mer och mer.


#3 Battleground (William A. Wellman)Andra världskriget och "Battle of the Bulge". En grupp amerikanska soldater tillfångatas i Belgien av tyskarna 1944. De inkluderar en självsäker, kvinnotjusande general, en f.d. tidningsman med ett samvete, en tuff tobakstuggande sergeant och en lantis som alla reagerar på situationen på olika sätt och avslöjar det mentala trycket på människan.

En av de där klassiska krigsfilmerna jag verkligen gillar. Känns som en föregångare till många som kom senare med bra och intressanta karaktärer, gemenskapen och de snygga vinterlandskapen som de måste hantera mitt under brinnande krig.


#2 Kind Hearts and Coronets (Robert Hamer)Louis Mazzinis mor tillhör den aristokratiska familjen D'Ascoyne, men hon rymmer med en operasångare. På grund av det blir hon och Louis utkastade av D'Ascoynes-familjen. Som vuxen beslutar sig Louis för att hämnas genom att bli den nästa hertigen i familjen. Att mörda alla pretendenter verkar vara det säkraste sättet för honom att nå sitt mål...

En film där Alec Guinness spelar hela åtta olika karaktärer/roller. Utan tvekan en s.k. tour-de-force av honom som gör hela filmen till vad den är.


#1 The Set-Up (Robert Wise)En åldrad och avdankad boxare, som fortfarande tror på att han kan vinna mot en yngre förmåga, vägrar lägga sig i sin sista match trots hot från gangsters.

En klassisk film-noir (och boxningsfilm) som har flera lager som funkar och gör detta till en så trevlig och minnesvärd film. Man känner för huvudpersonen och ett smart drag är att låta det hela utspela sig i realtid där klockan blir en del av handlingen.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Adam's Rib
The Big Steal
Criss Cross
The Heiress
House of Strangers
Thieves' Highway
Too Late for Tears

---

Sämsta filmen: Whisky Galore

Kanske inte direkt dålig och räknas lite som en brittisk klassiker, men såg den utan text och det är inte helt lätt att förstå skotskan.


Största besvikelsen: Le silence de la mer

Gillar mycket av Jean-Pierre Melville och detta är ingen dum regidebut, men det är inte i närheten av hans bästa filmer.

7 kommentarer:

 1. MY TOP 25 FILMS - 1949

  01) - THE THIRD MAN (CAROL REED)
  02) - WHITE HEAT (RAOUL WALSH)
  03) - COLORADO TERRITORY (RAOUL WALSH)
  04) - ALL THE KING'S MEN (ROBERT ROSSEN)
  05) - I WAS A MALE WAR BRIDE (HOWARD HAWKS)
  06) - THE FOUNTAINHEAD (KING VIDOR)
  07) - WHISKY GALORE (ALEXANDER MACKENDRICK)
  08) - THE RECKLES MOMENT (MAX OPHULS)
  09) - THE SET-UP (ROBERT WISE)
  10) - KIND HEARTS AND CORONETS (ROBERT HAMER)
  11) - A LETTER TO THREE WIVES (JOSEPH L. MANKIEWICZ)
  12) - SIDE STREET (ANTHONY MANN)
  13) - SHE WORE A YELLOW RIBBON (JOHN FORD)
  14) - LITTLE RURAL RIDING HOOD (TEX AVERY)
  15) - CAUGHT (MAX OPHULS)
  16) - THIEVE'S HIGHWAY (JULES DASSIN)
  17) - PASSPORT TO PIMLICO (HENRY CORNELIUS)
  18) - RISO AMARO (GIUSEPPE DE SANTIS)
  19) - THE BIG STEAL (DON SIEGEL)
  20) - THE CHAMPION (MARK ROBSON)
  21) - VIDA EN SOMBRAS (LLORENÇ LLOBET)
  22) - STRAY DOG (AKIRA KUROSAWA)
  23) - INTRUDER IN THE DUST (CLARENCE BROWN)
  24) - THE INTERRUPTED JOURNEY (DANIEL BIRT)
  25) - BORDER INCIDENT (ANTHONY MANN)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thank you for your list.

   I feel like this is a year where I need to re-watch several of the films on and off the list. Not at all sure about the positioning for now.

   Some interesting titles on your list that I haven't seen. Though I feel my top four is above the rest - for now at least...

   Radera
  2. Btw ANGUSFLY. I see you only have four of my top ten on your top 25 list. So I was wondering, have you seen the other six and if so, why didn't you feel they were good enough to make your top 25? Just curious.

   House of Strangers (Joseph L. Mankiewicz)
   Holiday Affair (Don Hartman)
   Twelve O'Clock High (Henry King)
   The Window (Ted Tetzlaff)
   Obsession (Edward Dmytryk)
   Battleground (William A. Wellman)

   Radera
  3. I see only HOUSE OF STRANGERS (MANKIEWICZ)

   Radera
 2. I loved Adam's rib. The first half is 5 by 5. The Godess, Katharine Hepburn...

  Haven't seen it, but The set-up must have been a strong influence on Tarantino's Pulp fiction! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, I remember you really liked Adam's Rib. One of the many films I need to see again as it was too long ago.

   I think you might be right. Along with a couple of other films in the genre, like The Killing (1956) and Kiss Me Deadly (1955) perhaps. At least certain elements/details.

   Radera