söndag 27 augusti 2017

Ransom (1996)Titel: Ransom
Genre: Action/Kriminalare/Drama/Thriller
Land: USA
År: 1996
Regi: Ron Howard
I rollerna: Mel Gibson, Rene Russo, Gary Sinise, Liev Schreiber

Handling: En förälders värsta mardröm besannas när affärsmannen Tom Mullen får se en video på sin kidnappade son, bunden och försedd med munkavle. För att få honom tillbaka går Tom och hans fru Kate med på att betala två miljoner i lösensumma till kidnapparna. Plötsligt går någonting snett och kidnapparnas tålamod tar slut...

Omdöme: När man tar sig an denna nyversion 40 år efter originalet Ransom! (1956) är det givet att man förväntar sig något i samma stil. Nu hade denna film setts en gång för länge sen, så helt överraskad av att den skiljer sig en del från originalet var man inte. Men det är ändå två vitt skilda filmer där i princip endast grundpremissen är densamma med kidnappningen av ett barn från en välbärgad familj. Plus en sekvens i en tv-studio längre in i filmen som i stort sett är exakt som i originalet.Ron Howard står för regin året efter hans Oscarsnominerade Apollo 13 (1995). I huvudrollen ses Mel Gibson, året efter sin Oscarsvinnande Braveheart (1995). Gibson spelar Tom Mullen, en framgångsrik grundare av ett flygbolag. Han bor i en flott takvåning i New York med sin fru Kate (Rene Russo) och deras 9-årige son Sean (Brawley Nolte, son till Nick Nolte för övrigt). När Sean kidnappas mitt på dagen, misstänker pappa Tom att det kan vara en gammal rival som vill ge igen för något Tom utsatt honom för.Historien skiljer sig snart en hel del från originalet då man här inte bara vistas desto mer utanför hemmet än i originalet, utan även får se och följa kidnapparna. Vad gäller kidnapparna så är det lite blandad kompott över dem. Ledaren för det hela är Jimmy (Gary Sinise), en oftast välplanerad och iskall kidnappare som verkar ligga steget före hela tiden. Men hans "gäng" är inte lika slipade med bl.a. brödraparet Clark (Liev Schreiber) och Cubby Barnes (Donnie Wahlberg). Frågan är om det inte hade varit bättre med endast Jimmy ensam. Å andra sidan funkar det så som det är nu också, och man kan få en bra vändning på det hela p.g.a. att de är fler.Det är lite kul att det blir lite av en hjärnornas kamp mellan Tom och Jimmy, där FBI med den ansvarige agenten Lonnie Hawkins (Delroy Lindo) mest blir en mellanhand och känns ganska tafatta. Häri ligger en del av filmens problem. FBI är inte alltid direkt slipade och gör en del misstag som känns något amatörmässiga. Det gör på sätt och vis att Tom får ta saken i egna händer och liksom styra showen för att visa kidnapparna att det är han som bestämmer.De två timmarna filmen håller på blir aldrig direkt tråkiga och har en del vändningar på vägen. Man känner också att filmen kunde blivit något mer minnesvärd om man bara hade valt att avsluta det hela på ett lite mer passande sätt. Nu får man en typisk Hollywood-upplösning på det hela som man utan tvekan hade kunnat undvika. För vändningen under senare delen av filmen är faktiskt ganska bra och hade man bara avslutat där och inte fortsatt hade betyget blivit högre. Nu förstör inte slutet filmen då det funkar, men det fanns potential till något klart mycket bättre.

Tar lite tankar om slutet i en spoiler här nedan. Markera texten innanför "Spoiler" för att läsa mer. Notera att jag där avslöjar viktiga detaljer.

Spoiler
När Jimmy inte ser någon annan utväg än att göra sig av med sina kumpaner och få belöningen själv, så borde filmen bjudit på detta. Att Jimmy får sin belöning och går vinnande ur det hela. Det hade utan tvekan varit rätt sätt att avsluta det hela på och ge filmen ett minnesvärt slut som hade höjt helheten.
Spoiler

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar