måndag 7 augusti 2017

Spider-Man: Homecoming



Titel: Spider-Man: Homecoming
Genre: Action/Äventyr/Komedi/Sci-Fi
Land: USA
År: 2017
Regi: Jon Watts
I rollerna: Tom Holland, Michael Keaton, Robert Downey Jr., Marisa Tomei

Handling: En ung Peter Parker lär sig att hantera sin nyfunna identitet som den nätsvingande superhjälten Spider-Man.

Omdöme: Peter Parker eller Spider-Man (eller Spindelmannen om man så vill) såg man två filmer om när Tobey Maguire axlade rollen. Det var ett bra tag sen man såg dem, men något särskilt sug efter mer fanns inte. I ärlighetens namn är det inte någon vidare intressant superhjälte, få av dem är det förvisso. Kanske kan han vara desto intressantare för en yngre publik då Peter Parker är en tonåring - här 15 år.



Tom Holland är Peter Parker som går på high-school och samtidigt nyligen avslutat praktik hos Tony Stark (Robert Downey Jr.). Peter är angelägen att börja hjälpa Tony och vara med i Avengers, men uppenbarligen känner inte Tony att hans adept är redo. Det stoppar dock inte Peter som iklädd sin outfit gör sitt bästa att skydda sitt närområde i rollen som Spindelmannen.



Filmen har en oftast lättsam ton som gör att det hela känns som en komedi riktad till ungdomar, ja de i Peter Parkers ålder. Särskilt roligt blir det inte. Kamske att man drar på mungipan en eller två gånger under hela filmen. En lång film är det också, som sig bör med superhjältrfilmer. Nästan 2.15 lång, och det är givetvis för långt när man inte är direkt förtjust i varken genren, huvudkaraktären eller filmen.



Tom Holland gör väl vad man kan förvänta sig i rollen, men han lyckas inte få mig att tycka om Peter Parker eller Spindelmannen. Han känns förvisso ganska bekväm i rollen, men kanske för bekväm då det inte riktigt känns naturligt eller särskilt roligt när han försöker skämta mest hela tiden. Vad gäller övriga karaktärer är det mer lyckat. Michael Keaton är lite underskattad som ond, men har haft mer att jobba med förr. Robert Downey Jr. som Tony Stark tycker jag alltid har funkat och gör så även här, dock i en något begränsad roll.



Vad gäller filmen så har den egentligen ingenting som gör den direkt minnesvärd eller särskilt underhållande. Cgi-effekterna när Spindelmannen hoppar runt är tyvärr svagare än väntat. Med dagens teknik ska detta kännas klart mer äkta än vad det gör här. Man har inga direkt bra skurkar, även om jag uppskattar att Keatons karaktär har en mer mänsklig sida än vad många skurkar brukar ha i superhjältefilmer. Det är lite väl politiskt korrekt och tillrättalagt, även om man får komma ihåg att det är en fiktiv värld som målas upp. Det allra största problemet för egen del är dock att Spindelmannen helt enkelt är en för trist och relativt ointressant karaktär.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar