torsdag 28 september 2017

Mina favoritfilmer - 1944

Ett år fyllt av noir och sådant som nästan kan kallas noir. Dock inte det starkaste året sett till bredden. Något svagt på platserna längre ner på listan som inte hade platsat ett starkare år. Däremot är den övre halvan desto starkare med fem riktigt bra filmer i topp. Dessa fem är alla måsten från 40-talet, även om det är desto svårare att rangordna dem. Det gör att det inte finns en given etta detta år.

På topp tio återfinns filmer från:

9 USA
1 Sverige

Uppdatering: Plats #9 (To Have and Have Not) flyttas upp till plats #4. 3/1-21

Uppdatering: Plats #10 (Ministry of Fear) tas bort från listan. In på listan tar sig The Suspect som tar sig in på plats #8. 3/5-21

Uppdatering: Plats #10 (Phantom Lady) tas bort från listan. In på listan tar sig The Lodger som tar sig in på plats #6. 29/8-21


#10 Murder, My Sweet (Edward Dmytryk)Privatdetektiven Philip Marlowe anställs av den nyss frigivne och psykotiske Moose Malloy för att finna hans före detta flickvän. Samtidigt vill en annan klient ha hans hjälp vid överlämningen av en summa pengar mot stulna smycken. Allt leder dock bara till bekymmer för Marlowe.

En noir med en del bra repliker, en ganska invecklad story och med en del humor. En film man gott kan se om, vilket kan behövas.


#9 The Suspect (Robert Siodmak)Den olyckligt gifte Philip Marshall träffar år 1902 den arbetssökande och deprimerade Mary Gray. Deras förhållande upptäcks av Philips fru, och han börjar nu planera att mörda henne.

Triangeldrama som utmynnar i mord med en som vanligt bra Charles Laughton i huvudrollen. Trevlig film på gränsen till något mer.


#8 The Woman in the Window (Fritz Lang)Professor Richard Wanley beundrar en okänd kvinnas porträtt i ett skyltfönster. En dag träffar han kvinnan från tavlan, och hon bjuder hem honom. När de sitter och samtalar rusar en man in i lägenheten och blir upprörd av att se dem tillsammans. I tumultet som uppstår blir den andre mannen dödligt sårad. Wanley dras sedan in i en mardrömslik härva av mord och utpressning.

Trion Edward G. Robinson, Joan Bennett och Dan Duryea tillsammans med regissören Fritz Lang gjorde året efter en till noir ihop, Scarlet Street (1945) och de har även likheter i storyn. Denna har dock en twist på det hela. Filmen funkar även utan twisten, men kanske inte den allra bästa noiren.


#7 Hets (Alf Sjöberg)Den fruktade latin-lektorn Caligula utövar ett skräckvälde över sina elever. I centrum står gymnasieeleven Jan-Erik som har extra svårt att stå ut med Caligulas välde.

En film med bra atmosfär/stämning som blir lite kuslig emellanåt med ljussättningen och skuggorna, men även med några bra prestationer och karaktärer.


#6 The Lodger (John Brahm)En ny gäst anländer till ett pensionat i sekelskiftets London. Till en början verkar han väldigt trevlig, men ett par incidenter får paret som hyr ut att misstänka att han är Jack The Ripper.

Välspelat (inte minst av Laird Cregar), stämningsfullt, fint fotat och med en rafflande avslutning gör detta till en sevärd liten film.


#5 Arsenic and Old Lace (Frank Capra)Två tillsynes oskyldiga gamla damer har en annorlunda hobby. De förgiftar ensamma män som de sedan begraver i sin källare. Deras brorson får av en tillfällighet reda på deras högst omoraliska förehavanden - men vem kan ange två rara gamla damer?

Klassisk komedi som bjuder på gott om skratt samtidigt som vi har två gamla tanter som förgiftar män.


#4 To Have and Have Not (Howard Hawks)Båtägaren Harry Morgan och en mystisk kvinna dras motvilligt in i smugglingen av motståndsmän till den franska kolonin Martinique.

Howard Hawks regisserar Bogart och Bacall i deras första film tillsammans i denna klassiker som har likheter med Casablanca (1942). Bra dialog, bra prestationer, fint foto, kul och spännande.


#3 Gaslight (George Cukor)Paula som bor hos sin moster, den berömda sångerskan Alice Alquist, hittar mostern mördad i hemmet. Polisen kan inte finna mördaren och Paula som nu är ensam skickas iväg till en internatskola. Tio år senare återvänder Paula till London med sin nye man Gregory och de flyttar in i hennes mosters gamla hus. Snart blir Paula mer och mer isolerad i hemmet. Gasljusen flimrar och avtar, fotsteg hörs från vinden och Paula börjar frukta att hon håller på att bli galen.

Mycket stämningsfull film som bjuder på riktigt god atmosfär inne i och runt huset där det mesta av det bästa utspelar sig. Ingrid Bergman och inte minst Charles Boyer är klart bra här. En klassiker som inte bör missas.


#2 Laura (Otto Preminger)Polisdetektiven Mark McPherson undersöker mordet på Laura. McPherson bygger upp en mental bild av den döda kvinnan från de vittnesmål han får, han blir också hjälpt av en målning av Laura. Men vem skulle vilja mörda en kvinna som verkar ha fått alla män att bli förälskade i henne? McPherson börjar själv bli förälskad i Laura och en natt händer något bisarrt som får honom att se på fallet med nya ögon.

Det är något med Laura som gör att man nästan blir lika hypnotiserad av filmen och karaktären som huvudpersonen blir av kvinnan i fallet han utreder. Bra story, snygg och med en del humor. En klassisk noir som tillhör bland de bästa, utan att det är så mycket pang pang.


#1 Double Indemnity (Billy Wilder)Walter Neff säljer försäkringar och blir bekant med Phyllis Dietrichson när han kommer till hennes hus för att förnya hennes makes bilförsäkring. De blir förälskade och inleder ett förhållande. Tillsammans planerar de att mörda Mr. Dietrichson för att få ut hans olycksfallsförsäkring.

Stor klassiker inom film-noir och har en sådan självklarhet i berättandet, vilket inte är så konstigt då mästaren Billy Wilder ligger bakom. Fred MacMurray, Barbara Stanwyck och inte minst Edward G. Robinson är alla minnesvärda och gör detta till en skön filmupplevelse.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

-

---

Sämsta filmen: Henry V

Denna film av och med Laurence Olivier känns och är alldeles för teatralisk med kulisser och liknande.


Största besvikelsen: Hail the Conquering Hero

Preston Sturges gjorde några klart roliga och bra komedier, men denna såg jag inte storheten i.

2 kommentarer:

 1. My Top 25 Films of 1944

  01) - Laura (Otto Preminger) - 5/5
  02) - The Woman in Window (Fritz Lang) - 5/5
  03) - Lifeboat (Alfred Hitchcock) - 4,5/5
  04) - Arsenic and Old Lace (Frank Capra) - 4,5/5
  05) - The Ministry of Fear (Fritz Lang) - 4,5/5
  06) - Double Indemnity (Billy Wilder) - 4,5/5
  07) - To Have and Have Not (Howard Hawks) - 4/5
  08) - Hail the Conquering Hero (Preston Sturges) - 4/5
  09) - Phantom Lady (Robert Siodmak) - 3,5/5
  10) - The Suspect (Robert Siodmak) - 3,5/5
  11) - Uncertain Glory (Raoul Walsh) - 3,5/5
  12) - The Great Moment (Preston Sturges) - 3/5
  13) - Gaslight (George Cukor) - 3/5
  14) - Murder my Sweet (Edward Dmytryk) - 3/5
  15) - The Miracle of Morgan's Creek (Preston Sturges) - 3/5
  16) - The Lodger (John Brahm) - 3/5
  17) - A Canterbury Tale (Michael Powell and Emeric Pressburger) 3/5
  18) - It Happened Tomorrow (Rene Clair) - 3/5
  19) - Abou Ben Boogie (Shamus Culhane) - 3/5
  20) - Meet me in Saint Louis (Vincente Minnelli) - 3/5
  21) - Screwball Squirell (Tex Avery) - 3/5
  22) - None Shall Escape (Andre de Toth) - 3/5
  23) - The Scarlet Claw (Roy W. Neill) - 3/5
  24) - At Land (Maya Deren) - 3/5
  25) - El Clavo (Rafael Gil) - 3/5

  Haven't Seen
  Hets (Alf Sjoberg)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thank you for another list.

   Interesting that I've seen pretty much everything in your top 15, but after that, nothing. Probably because I haven't been too interested in the rest.

   I'm pretty much with you on most of them. The only one I feel is too high on your list is Lifeboat as I didn't find this Hitchcock to be so special (though I should probably give it another chance). Too low for Gaslight which I've always felt was a classic and a top five film of the year for sure.

   But as always, these lists are very personal and reflect our own tastes.

   Hets (Torment in English) is a good Swedish classic, well worth the watch.

   Radera