söndag 17 september 2017

The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th DimensionTitel: The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension / Hotet från åttonde dimensionen
Genre: Äventyr/Komedi/Sci-Fi
Land: USA
År: 1984
Regi: W.D. Richter
I rollerna: Peter Weller, John Lithgow, Ellen Barkin, Jeff Goldblum, Christopher Lloyd

Handling: Hjärnkirurgen och rockmusikern Buckaroo Banzai korsar under en testkörning av sin jetbil över till den 8:e dimensionen. Där bor en grupp utomjordingar från den 10:e planeten, som vill komma därifrån.

Omdöme: Man var beredd på att detta kunde vara en lite annorlunda film, och den visar sig verkligen vara udda. Var ska man börja? Det är väldigt mycket 80-tal över det hela med allt vad det innebär, gjord på toppen av 80-talet. Det känns som det är en film som man antingen inte ser storheten med eller så älskar man den, vilket uppenbarligen många gör då den fått kultstatus.Att försöka förklara handlingen är smått omöjligt då det är minst sagt rörigt under inledningen där Buckaroo Banzai (Peter Weller) kör sin jetbil rakt in i ett berg och igenom det. På så vis tar han sig in i den 8:e dimensionen och tar med sig något utomjordiskt. Utomjordingar från den 10:e planeten, i form av jamaicaner med rastaflätor, övervakar jorden och har koll på Buckaroo Banzai. Med hans hjälp ska de försöka stoppa några andra utomjordingar ledda av Lord John Whorfin (John Lithgow) som vill komma åt Buckaroos nya uppfinning som gör det möjligt att ta sig till den 8:e dimensionen med jetbilen. Eller något sånt...Det nästan roligaste blir att upptäcka kända och lite mindre kända ansikten innan de gjorde andra kända filmer (även om vissa av dem redan hade gjort större filmer). Peter Weller blev ju sen och spelade i Robocop (1987). John Lithgow, som spelar över som bara den och verkligen är "out there", spelade senare inte minst utomjording i tv-serien "3rd Rock from the Sun" (1996-2001) under många år. Ellen Barkin förknippar jag alltid med trevliga thrillern Sea of Love (1989).Jeff Goldblum är rolig som cowboy, och gjorde kort därefter sin stora paradroll i The Fly (1986). Detsamma kan sägas om Christopher Lloyd som året efter spelade Dr. Emmett Brown i Back to the Future (1985). Och så får man inte glömma Jonathan Banks och John Ashton som samma år spelade skönt i favoritfilmen Beverly Hills Cop (1984). Ja, i mitt tycke är det nästan det bästa med filmen - att skåda alla dessa ansikten innan de gjorde sig ett namn i diverse andra verk som man förknippar dem med.Vem är egentligen Buckaroo Banzai, tänker man under filmens gång. Hjärnkirurg, rockmusiker som uppträder med sitt band och/eller bara en slags superhjälte!? Han verkar vara lite av allt, utan att man får något direkt grepp om karaktären eller filmen. Samtidigt känns det som Buckaroo och hans vänner gjort såna här saker förr. Att det liksom gjorts fler filmer tidigare då man inte får någon direkt bakgrund till vilka hans vänner är och vad de varit med om tillsammans. Kul nog avslutas filmen med att Buckaroo Banzai kommer återvända i en ny film (likt vad man brukade göra med James Bond), men det blev inga fler filmer.Bäst och roligast blir det nog med utomjordingarna som delas in i röda (onda) och svarta (goda). Är det lite som Men in Black (1997) med dessa tro? Ja, kanske det. En sak är säker och det är att det är en salig blandning man bjuds på utan mycket till handling. Det är småroligt på sina håll, men överlag inte en film som faller mig i smaken.

2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar