söndag 24 september 2017

The World of SilenceTitel: Joyong-han saesang / The World of Silence
Genre: Drama/Kriminalare/Mysterium/Thriller
Land: Sydkorea
År: 2006
Regi: Jo Ui-seok
I rollerna: Kim Sang-kyung, Park Yong-woo, Han Bo-bae, Ham Eun-jeong

Handling: Jung-ho, en känd fotograf med en unik förmåga att läsa människors tankar, har precis återvänt till sitt hemland Sydkorea. Han blir förmyndare åt en liten flicka, vars mor ligger i koma. Flera mord på unga flickor sker och en polis börjar misstänka Jung-ho för morden.

Omdöme: Jung-ho (Kim Sang-kyung) hade ingen enkel uppväxt vars föräldrar omkom i en bilolycka och en tjejkompis i skolan begick självmord. Efter det flyttade han till USA och utbildade sig till fotograf. Nu återvänder han femton år senare till sitt hemland. Samtidigt börjar unga flickor hittas döda. För mordutredaren Kim (Park Yong-woo) leder spåren till Jung-ho som nyligen fått ta hand om en ung flicka från ett fosterhem.Till stora delar blir det här ett drama om Jung-ho och flickan han får ta hand om. De kommer till en början inte särskilt väl överens där han inte verkar lyssna på henne eller vilja prata med henne. Men en dag kommer de nära varandra och han lär henne att fotografera. Han berättar även en hemlighet för henne som kanske förklarar varför han är som han är och varför han tycks kunna läsa människors tankar.Mordfallen på de unga flickorna dyker upp lite snabbt. Mordutredaren Kim och hans kollegor konstaterar att de inte hade några familjer. Ingen hade anmält dem försvunna, men hemlösa var de inte. Här känns det som filmen hade mer att ta ifrån. Den hade kunnat skapa en tätare stämning runt mordfallen och man hade gärna fått spinna vidare med den här biten. Nu blir det endast en sidohistoria och det är synd. För även om det blir ett småtrevligt drama som tätnar till lite mot slutet, så saknas något för att det ska bli direkt gripande eller spännande.Det känns som man kunde gjort något bättre, smartare och tätare av det hela. Nu förstår man vem som ligger bakom innan det avslöjas och när man får reda på orsaken känns det både lite lamt och som att polisen borde snappat upp det när de gick igenom profilerna på de misstänkta. Det kanske bästa blir istället att få reda på hemligheten som Jung-ho berättat för den lilla flickan. Det är något som liksom knyter ihop säcken vad gäller Jung-ho. Filmen känns dock ganska medioker och kan inte räknas till tungviktarna bland koreansk film. Även den sköna koreanska humorn är det ganska lite av här. Det hela puttrar på, varken mer eller mindre.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.9

2 kommentarer:

 1. Aha, ett sydkoreanskt tema pågående? Alltid kul att ta sig an flera filmer från en genre, ett årtal eller som här ursprungsland i grupp. Blir mer harmoniskt när man lär sig koder och stilen som sammanbinder dem. Själv är jag inne i min 1971 bonanza. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, detta blev den sista filmen i det veckolånga temat.

   Håller med, det är trevligt att ta sig an och se fram emot fler filmer från en förutbestämd genre, era, land eller liknande.

   Radera