söndag 15 oktober 2017

Brawl in Cell Block 99Titel: Brawl in Cell Block 99
Genre: Kriminaldrama/Action/Thriller
Land: USA
År: 2017
Regi: S. Craig Zahler
I rollerna: Vince Vaughn, Jennifer Carpenter, Don Johnson, Udo Kier

Handling: Den före detta boxaren Bradley blir av med jobbet och äktenskapet riskerar att krossas. Han beslutar sig då att bli knarkkurir åt en gammal vän. När en deal går snett hamnar han i fängelse... och mitt i ett slagfält.

Omdöme: Vad gör man inte för sina nära och kära? Fråga bara Bradley (Vince Vaughn) som efter att ha fått sparken från sitt jobb som bilbärgare p.g.a. den ekonomiska krisen förstår att något måste ändras i hans liv. Han äktenskap med Lauren (Jennifer Carpenter) är även på bristningsgränsen. För att kunna få ordning på sitt liv och få en framtid med sin Lauren bestämmer han sig för att jobba som knarkkurir åt sin gamle vän Gil. Det kommer bli startskottet på deras nya liv som ger dem finansiell säkerhet men även ständig fara.Om man sett regissörens tidigare film Bone Tomahawk (2015), vet man lite vad som väntar. Det är en ganska lång speltid på runt 2.10 och det blir brutalt och grafiskt på sina håll. Den långa speltiden blir inte något problem då Bradley går igenom olika faser, nästan som nivåer i ett spel. Han börjar på botten och jobbar sig liksom uppåt. När han ställs mot väggen aktiveras hans överlevnadsinstinkt och då vill man inte hamna i hans väg...Man känner att filmen kanske saknar lite finess vad gäller produktionen. Det är liksom inte så snyggt som det kunde ha varit. Å andra sidan förskönas inte det hela utan man kastas in i Bradleys verklighet. Det intressanta är att trots avsaknaden av coolhet och finess så går tankarna lite till Quentin Tarantino. Det är liksom en mer avskalad Tarantino, som vågar vara lite egen.Högriskfängelset Bradley hamnar på med Don Johnson som sadistisk fängelsedirektör känns lite futuristiskt mitt i allt. Det må inte vara högteknologiskt, men här finns saker som får en att känna att det skulle kunna vara med i en sci-fi film. Som t.ex. uniformerna vakterna har och en del metoder de tar till för att hålla fångarna i styr, något som Bradley får smaka på.Bradley (som inte får kallas för Brad) är en småskön karaktär som när han bestämt sig för något inte går att rubba. Han går då som gammal vältränad boxare all-in och blir i princip ostoppbar. Den som annars lämnar störst avtryck blir Udo Kier som den sliskige "Placid Man". Han må endast ha ett par scener, men de sätter sig verkligen. Och så går det inte att komma ifrån att filmen på sina håll blir ordentligt grafisk när våldsamheterna sätter igång.Ändå är det något som saknas för att man ska bli helt nöjd. Det är något med framförandet som får en att känna att detta kunde blivit ännu bättre. Inte lika bra som en lite liknande film från året i Shot Caller (2017), men betyget hamnar på mellan en stark trea och svag fyra.

4 - Skådespelare
4 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.4

4 kommentarer:

 1. En lurker här sedan många år, tänkte det var dags att visa lite uppskattning för alla schyssta filmtips du gett mig där Dai-bosatsu tôge uppskattas som mest, hursomhelst gillade Bone Tomahawk så var nyfiken på denna och med den direkta och fysiska filmstilen blir det så levande, där man ofta stöter på det motsatta i filmer från USA. Känns som det getts fria tyglar, och Producenterna har inte varit och pillat för mycket. Vaughn hade förresten funkat mycket bättre i en Hitman film, med Zahler vid rodret hade det till och med kunnat bli bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det uppskattas, Chrille! Tack för att du tog dig tid att skriva några rader och alltid kul att höra att man kan bjuda på lite filmtips.

   The Sword of Doom som du nämner är en samurajfavorit, så kul att du gillade den.

   Sant, håller med om att det känns som Zahler fått ganska fria tyglar och det är befriande på något sätt.

   Har endast sett en Hitman-film, men visst är det som du säger. Det hade nog blivit en helt annan tyngd på det hela. Frågan är bara om producenterna av en "mainstream"-filmserie skulle tillåta det...

   Radera
 2. Hm...hela mitt svar försvann, inte de bästa verktygen här ;)

  Vet inte hur mycket Anime du ser förutom Mainstream men om du gillar Samurai: Basilisk, Samurai 7, Samurai Champloo, Rurouni Kenshin, Shigurui, Berserk, Sword of the Stranger för nämna några, så jag kan få ge något!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, det var tråkigt att höra. Alltid bra att kopiera texten innan man svarar (har jag lärt mig här och från andra sidor) ;)

   Nej, ser inte så mycket anime, men en del har man sett. Tackar för tipsen. Får se om det blir något anime-tema eller liknande framöver...

   Radera