
Titel: Cool Hand Luke / Rebell i bojor
Genre: Drama
Land: USA
År: 1967
Regi: Stuart Rosenberg
I rollerna: Paul Newman, George Kennedy, Clifton James, Dennis Hopper, Harry Dean Stanton, Anthony Zerbe, Joe Don Baker
Handling: Luke Jackson, en ung man som avreagerat sig på det meningslösa livet i sin inkrökta hemort genom att demolera parkeringsautomater hamnar i fängelse. Där låter han ingen hunsa honom, varken medfångar eller vakter kan knäcka hans rebelliska sinnelag...
Omdöme: Denna fyrfaldigt Oscarsnominerade klassiker ser Paul Newman som Luke, en ung man som efter att ha kommit hem från kriget inte kunnat hitta rätt. En dag på fyllan i sin sömniga lilla stad ger han sig på parkeringsautomater. För det får han två års fängelse på ett tufft arbetsläger. Väl där träffar han på den storväxte mannen de kallar för Dragline (George Kennedy) och de övriga fångarna och vakterna som han kommer lära sig älska och hata.

Det blir inte en lätt vistelse för Luke som inte är sen med att skapa trubbel. Hans medfångar fattar snart tycke för honom, men detsamma kan inte sägas om vakterna. Vissa av dem behandlar honom med respekt, medan andra inte skyr några medel för att försöka bryta ner honom. När Luke börjar fundera på att fly sätter det igång en nedåtgående spiral för hans hälsa. Vakterna och vaktchefen tänker nämligen inte låta någon försöka fly ostraffat.

Jag hade sett filmen en gång för länge sedan och den klassiska äggscenen där Luke ska försöka äta 50 hårdkokta ägg på 60 minuter hade givetvis satt sig. Utöver det mindes man så klart Paul Newman (Oscarsnominerad) och George Kennedy (Oscarsvinnare för sin roll), som båda är mycket bra. Andra kända ansikten som unga dyker upp i mindre roller, inte minst Dennis Hopper, Harry Dean Stanton, Anthony Zerbe och Joe Don Baker. Lite oväntat men kul att se.

Något jag inte tänkt på tidigare men som jag kände nu är att filmen har en del likheter med One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975). I båda fallen har vi en huvudperson som förmodligen inte ska vara där han hamnat, hans rebelliska stil får med sig sina medfångar men blir fiende med de ansvariga. Hoppet om friheten och den nästan meningslösa kampen känns också igen. Även om Kennedys karaktär har klart mer repliker än vad indianen har i nämnda film, har de båda karaktärerna likheter med varandra och där Luke respektive McMurphy har en liknande effekt på dem.

Filmen som helhet gör en hel del bra. Man bjuds på fint skådespeleri, en del bra karaktärer och fint foto av Conrad L. Hall (som senare kom att vinna Oscars för Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969), American Beauty (1999) samt Road to Perdition (2002), två av dem var ju intressant nog också med Paul Newman precis som denna).

Filmen har inte en så där jättehög omtittsfaktor. Det känns inte som man sitter och njuter under titten som man kan göra med många andra klassiker man håller varmt om hjärtat. Det betyder inte att det inte är en bra film som man gillar, men det känns inte som mer än en svag fyra.
4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt
Betyg:

Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 8.2
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar