lördag 7 oktober 2017

KrishaTitel: Krisha
Genre: Drama
Land: USA
År: 2015
Regi: Trey Edward Shults
I rollerna: Krisha Fairchild, Robyn Fairchild, Bill Wise, Trey Edward Shults

Handling: Efter att ha varit borta en längre tid kommer Krisha hem till sin familj över Thanksgiving. Hon ser sin möjlighet att rätta till sina tidigare misstag, tillaga familjens kalkon, och bevisa för sina närmaste att hon förändrats till det bättre.

Omdöme: Regissören av It Comes at Night (2017), Trey Edward Shults, gjorde här sin långfilmsdebut. Man ska inte förvänta sig en liknande film då detta är ett mörkt familjedrama, men vissa saker känns igen. Kanske främst är det lite med fotot, klippningen och den mystiska stämningen som skapas under delar av filmen.Titelpersonen Krisha spelas av Krisha Fairchild som är Trey Edward Shults moster. Filmen är nämligen ett familjedrama med till stora delar familjemedlemmar till regissören. Det är inte svårt att gissa sig fram till att det hela är baserat på eller åtminstone inspirerat av verkliga händelser. Redan i öppningssekvensen när man får se Krishas ansikte i närbild till kuslig musik anar man att det kan hända saker.Filmen drar sedan igång med en lång tagning där Krisha anländer till sin systers hus där familjen ska fira Thanksgiving. Från början verkar allt vara normalt och familjen är glada att se Krisha. Inget verkar vara fel, även om familjen må vara lite udda på sina håll, inte minst Krishas svåger Doyle (Bill Wise) som förvisso har ett halvskönt sinne för humor. Snart står det dock klart att Krisha kämpar med inre demoner som gör sig påminda.Man kan se det på olika sätt när osammanhängande (o)ljud spelas efter att Krisha tagit några piller. Uppenbarligen ska de bidra med en obehagskänsla eller alternativt visa hennes sinnesstämning. Det funkar till viss del, men efter ett tag blir det mest jobbigt att lyssna på. Det hade helt enkelt kunnat tonas ner lite grann eller gjorts lite annorlunda. Likväl blir handlingen lite stapplig där det blir tydligt att det är lite av en amatörfilm på sina håll. Nu är det inte en renodlad amatörfilm, men de 80 minuterna nyttjas inte riktigt på rätt sätt. Man saknar ett bättre flyt helt enkelt och det hela leder inte till så mycket som man hade kunnat tro.Nu är det en något obehaglig stämning på sina håll och Krisha Fairchild (som varit med i regissörens tidigare kortfilmer) sköter sig klart bra. De övriga är det väl lite mer svajigt med, men så är de flesta alltså familjemedlemmar och inte skådespelare. Sen är filmen lite dålig på att förklara vissa saker, en del bakgrundsinformation som man tror ska dyka upp under filmens gång men som aldrig gör det. Relationen mellan Krisha och en av killarna i huset tror man är något annat än vad det är (vilket förvisso kanske är meningen). Och Krishas finger visar sig vara en äkta skada som Krisha Fairchild råkade ut för innan inspelningen. Detta sitter man och tror ska få en förklaring/betydelse längre in i filmen.Nej, detta är nog inte för alla. Hyllad på sina håll, men då tycker jag att It Comes at Night (2017) är klart bättre. Direkt dåligt är det inte, men hade nog förväntat mig lite mer och något lite annorlunda än ett mörkt och dystert familjedrama.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.1

2 kommentarer:

  1. Håller med om att It Comes at Night är bättre. Den håller ihop bättre som helhet. Krisha har dock precis som du säger lite av samma obehagliga stämning. Det verkar han vara bra på att få till regissören.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är sant, en liknande känsla av obehag. Denna var dock mer ett familjedrama medan It Comes at Night vred upp stämningen och skräckelementen mer.

      Radera