torsdag 26 oktober 2017

Mina favoritfilmer - 1942

Inte nödvändigtvis det starkaste året för årtiondet, men inte heller det svagaste. Ganska tufft om platserna längre ner på listan då de inte är särskilt givna. Desto enklare att rada upp den övre halvan där man bjuds på både klassisk komedi och romantik.

På topp tio återfinns filmer från:

8 USA
1 Storbritannien
1 Frankrike


#10 The Talk of the Town (George Stevens)När en fabrik brinner ner arresteras stadens notoriske bråkstake Leopold Dilg för mordbrand. Leopold flyr och gömmer sig hos sin barndomskärlek Nora Shelley i ett hus som hon just hyrt ut till den intet ont anande juridikprofessorn Michael Lightcap. Hans ovälkomna gäster släpar iväg med honom från juridik i teorin till äkta juridik i praktiken.

En småtrevlig komedi och ett triangeldrama som i sina bästa stunder bjuder på en trevlig stund, men som även får med sånt som man kunde varit utan.


#9 The Murderer Lives at Number 21 (Henri-Georges Clouzot)Inspektör Wens är en seriemördare på spåret som mördat fyra personer på gatan inom loppet av fyra månader. När Wens får tips om att mördaren bor på ett pensionat, tar han själv in på pensionatet för att försöka hitta mördaren. Men det visar sig snart finnas fler misstänkta personer som bor där.

Ett trevligt mordmysterium med en del humor i denna film som känns lite modernare än vad den är. En tidig film av franske Hitchcock.


#8 Went the Day Well? (Alberto Cavalcanti)En grupp tyska soldater anländer till en engelsk by under andra världskriget, förklädda till engelska soldater. Byborna anar inget, men när några av dem upptäcker sanningen tas hela byn tillfånga av tyskarna.

Inte riktigt som man förväntar sig av en sån här film från den här tiden. Överraskar en del med några oväntade händelser och är på det stora hela trovärdig.


#7 Mrs. Miniver (William Wyler)När andra världskriget drabbar Storbritannien, förändras livet radikalt för invånarna i en liten engelsk stad. Fru Miniver står i centrum för händelserna. Allt från att hon får en lokal ros uppkallad efter sig, till att hennes son blir förälskad i en ung vacker kvinna från traktens förmögna släkt. Samtidigt skördar kriget sina offer.

Ett ganska klassiskt och typiskt melodrama från den här perioden runt andra världskriget. Funkar relativt bra, utan att nå de riktiga höjderna.


#6 The Pride of the Yankees (Sam Wood)Historien om den legendariske basebollspelaren Lou Gehrigs liv, som drabbades av muskelsjukdomen ALS.

En varm, lite lättsam och stundtals gripande film med en älskvärd Gary Cooper i huvudrollen i denna verklighetsbaserade historia.


#5 Larceny, Inc. (Lloyd Bacon)Tre nyligen frisläppta bovar tänker försöka bli hederliga. Men när de inte får något lån hos banken bestämmer de sig för att råna den istället. De köper väskaffären bredvid och börjar gräva en tunnel in i bankens valv. Men kunder, försäljare, poliser och döttrar gör att saker och ting inte direkt går som smort.

Rolig kriminalkomedi med en utmärkt Edward G. Robinson som bär filmen på sina axlar. Kanske inte lika minnesvärd som de bästa komedierna från årtiondet, men klart sevärd.


#4 This Gun for Hire (Frank Tuttle)Lönnmördaren Raven utför ett mord som kommer att få politiska konsekvenser. När han blir lurad på betalningen bestämmer han sig för att hämnas gruvligt på sin uppdragsgivare. Det blir svårare än han tänkt sig - med polisen i hälarna. Men han får oväntad hjälp av en flicka vid namn Ellen.

En trevlig noir med Alan Ladd och Veronica Lake som har några minnesvärda scener, inte minst mot slutet som höjer denna film ett par snäpp.


#3 Casablanca (Michael Curtiz)Rick Blaine, en cynisk nattklubbägare i den under andra världskriget kritiska staden Casablanca, får problem när hans gamla flamma Ilsa Lund oförhappandes dyker upp och, tillsammans med sin efterlyste make Victor Laszlo, vill köpa utresepapper.

Klassikernas klassiker, ja en av de stora. Svårt att värja sig mot händelseutveckligen och inte minst skådeplatsen på huvudpersonen Rick's café. Mysig inte minst, och med ett klassiskt slut.


#2 The Palm Beach Story (Preston Sturges)En uppfinnare behöver pengar för att förverkliga sin idé. Hans fru bestämmer sig för att hjälpa honom genom att skilja sig och gifta om sig med en miljonär.

Riktigt rolig romantisk komedi som bjuder på många bra prestationer och sköna karaktärer. Tappar kanske lite under andra halvan, men överlag en komedi att se och kan i viss mån ses lite som en inspiration till Some Like It Hot (1959).


#1 To Be or Not to Be (Ernst Lubitsch)En polsk teaterensemble under ledning av Joseph Tura och hans fru Maria, finner sin vardag avbruten p.g.a. Nazi-ockupationen under andra världskriget. För att försvara den polska motståndsrörelsen, blir skådespelarna involverade i olika uppdrag där det krävs av dem att imitera Nazi-officerare och skapa allmän förvirring i deras operationer.

Riktigt rolig komedi som genomgående lyckas underhålla och bjuda på skratt. En av Ernst Lubitsch bästa filmer och en av 40-talets bättre komedier.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

The Glass Key
The Major and the Minor
Yankee Doodle Dandy

---

Sämsta filmen: Saboteur

En relativt tidig Hitchcock, men tyvärr inte någon av hans bättre.


Största besvikelsen: The Magnificent Ambersons

Orson Welles film efter Citizen Kane är fylld med intriger, men för tråkig.

4 kommentarer:

 1. My Top 20 Films of 1942

  01) - Casablanca (Michael Curtiz) - 5/5
  02) - To Be or Not to Be (Ernst Lubitsch) - 5/5
  03) - The Magnificent Ambersons (Orson Welles) - 5/5
  04) - Saboteur (Alfred Hitchcock) - 5/5
  05) - The Palm Beach Story (Preston Sturges) - 4,5/5
  06) - Cat People (Jacques Tourneur) - 4,5/5
  07) - Gentleman Jim (Raoul Walsh) - 4/5
  08) - Now, Voyager (Irving Rapper) - 4/5
  09) - Reap the Wild Wind (Cecil B. de Mille) - 4/5
  10) - Take a Letter, Darling (Mitchell Leisen) - 4/5
  11) - Quattro Passi fra le Nuvole (Alessandro Blasetti) - 4/5
  12) - The Major and the Minor (Billy Wilder) - 3,5/5
  13) - The Man who Came to Dinner (William Keighley) - 3,5/5
  14) - The Glass Key (Stuart Heisler) - 3,5/5
  15) - The Black Swan (Henry King) - 3,5/5
  16) - Random Harvest (Mervyn Leroy) - 3,5/5
  17) - The Talk of the Town (George Stevens) - 3/5
  18) - Desperate Journey (Raoul Walsh) - 3/5
  19) - Once upon a Honeymoon (Leo McCarey) - 3/5
  20) - Blitz Wolf (Tex Avery) - 3/5


  Haven't seen

  This Gun for Hire (Frank Tuttle)
  Larceny, Inc. (Lloyd Bacon)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thank you for your list.

   Not a lot that sticks out to me as films I've missed that I want to see. But that could change of course.

   I remember This Gun for Hire as a nice little noir that I'd like to see again some day.

   Radera
 2. Härligt att se din etta även om jag av nostalgiska skäl är svagare för Mel Brooks remake

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte sett Mel Brooks version, men detta original fann jag mycket bra. Kanske får ta en titt på Brooks-filmen någon gång...

   Radera