tisdag 10 oktober 2017

Mina favoritfilmer - 1943

Med stornamn som Lang, Lubitsch, Wilder, Clouzot och Hitchcock på listan skulle man kunna tro att det är ett starkt år med hård konkurrens om topplaceringen. Hård konkurrens är det om placeringarna, men det är för att ingen film sticker ut detta år.

Inte en enda fyra i betyg och det är givetvis prov på ett svagt år. Sällan ett år saknar åtminstone en riktigt bra film.

Noterbart att hälften av filmerna på listan är krigsfilmer av något slag eller utspelar sig under det pågående andra världskriget.

På topp tio återfinns filmer från:

9 USA
1 Frankrike

Uppdatering Le COrbeau tar sig upp från plats #4 till plats #1. 29/8-20


#10 Edge of Darkness (Lewis Milestone)Sammanhållningen i en norsk by under naziockupationen sätts på prov när byborna ska bestämma sig för ett förhållningssätt till nazisterna. Några är neutrala, några passiva motståndare och andra medlemmar i en gerilla, men här finns även angivare. När nazisternas brutalitet och godtycke alltmer börjar uppenbara sig skakas positionerna om.

En lång film som tyvärr blir lite händelsefattig och studiokänslan förtar en del av upplevelsen. Har dock en del att bjuda på med Errol Flynn i spetsen.


#9 Hangmen Also Die! (Fritz Lang)I det nazistockuperade Tjeckoslovakien likvideras nazistledaren Heydrich av en man som sedan gömmer sig hos en historieprofessor och hans dotter som står under Gestapos bevakning. Professorn och hundratals tjecker hotas av avrättning om inte Heydrichs mördare träder fram.

En ojämn film av Fritz Lang som är alldeles för lång och inte hittar rätt förrän sista halvtimmen eller så. Nazifilmer har dock oftast något av intresse och så även denna.


#8 Heaven Can Wait (Ernst Lubitsch)Henry Van Cleve anländer till helvetets portar och upptäcker att hans meriter för inträde ifrågasätts. Vi får följa med på en resa som tar sin start med Henrys födsel och löper fram till hans frånfälle. Det blir en resa som handlar om kvinnorna i hans liv.

Det bästa med denna film är nog färgfotot som nästan blir som en egen karaktär. Snyggt är det för det mesta, men filmen som sådan är väl inte mer än ok även om historien inte är så dum.


#7 Five Graves to Cairo (Billy Wilder)Mitt under brinnande andra världskriget tar brittiske korpralen John J. Bramble in på ett öde hotell i Egypten, efter att ha tvingats undfly de tyska trupperna med Rommel i spetsen. Vad han inte anar är att detta hotell skall komma att bli högkvarter för självaste Rommel och att denne besitter en ny strategisk hemlighet som Bramble på något vis måste ta reda på.

Inte någon av Billy Wilders främsta filmer, de skulle komma senare. Men gillar upplägget och man bjuds på några bra karaktärer och prestationer. Kunde varit mer spännande med tanke på upplägget, men tokig är den inte.


#6 Destination Tokyo (Delmer Daves)Kapten Cassidy styr ubåten U.S.S. Copperfin mot Tokyobukten för att landsätta en spaningsstyrka som skall samla in information till en flygräd.

Välgjord och på sina håll spännande krigsfilm med en del bra dialog. Lite ojämn också med en speltid på en bit över två timmar som inte hade behövts.


#5 The Ox-Bow Incident (William A. Wellman)Två män rider in i en stad där invånarna är upprörda över boskapstjuvar. Nyheten om mordet på en ranchägare får känslorna att koka över.

En kort film på runt 75 minuter som hinner med en hel del. Henry Fonda och Anthony Quinn är roliga att se tillsammans och filmen bjuder på en del snygga scener.


#4 Sahara (Zoltan Korda)En luggsliten grupp på tre män har under andra världskriget strandat i den fruktade afrikanska öknen. Efter den libyska staden Tobruks fall, väljer sergeant Joe Gunn och hans manskap att fly med sin stridsvagn tvärs över Sahara. På vägen tar de upp ett par allierade samt en sudanesisk korpral vid namn Tambul och hans italienska krigsfånge. Tambul leder gruppen till ett övergivet ökenfort där de hoppas hitta det vatten de så desperat behöver. Vad de inte vet är att en bataljon med tyska soldater i stort behov av vatten också är på väg till samma plats...

Autentiskt och inte så hjältemodigt som det lätt kan bli i en krigsfilm från den här tiden. Bogart är stabil som vanligt och filmen är genomgående bra.


#3 Shadow of a Doubt (Alfred Hitchcock)Charlie blir överlycklig när hennes morbror kommer tillbaka hem. Men är han den charmerande finansmannen från Wall Street eller en kallblodig mördare polisen letar efter?

En av många klassiska Hitchcock-filmer, men denna har aldrig tillhört mina favoriter. Fortfarande bra, men det känns som det saknas något och att man vill ha ut lite mer. Mystiken och hantverket är dock tillräckligt bra på egen hand, även om musiken av Dimitri Tiomkin vill ta över (som vanligt) och förstör en del.


#2 The More the Merrier (George Stevens)I bostadsbristens Washington under andra världskriget, hyr en förvärvsarbetande tjej ut ett rum i sin lägenhet till en äldre man som i sin tur hyr ut halva sitt rum till en stilig ung man.

En klassisk komedi som inleder mycket bra under filmens första halva och det är den jag helst tar med mig. Den andra halvan tappar den mycket av humorn och blir mer romantisk, utan att romantiken är särskilt minnesvärd som man hade önskat sig. Kunde blivit riktigt bra, nu fortfarande bra - och på sina håll mycket rolig med en skön Charles Coburn.


#1 Le Corbeau (Henri-Georges Clouzot)I en liten fransk by börjar sarkastiska brev spridas som med förolämpande formuleringar avslöjar hemligheter om invånarna. I takt med att ilska och misstro växer i samhället ökar kraven på att den skyldiga ska hittas och straffas.

En pratglad fransos som inte tillhör de främsta av Clouzot, men en lovande början för regissören som senare skulle göra några av de största franska klassikerna på 50-talet. Det hela tar sig dock fint och får till det hela med en elegant avslutning.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

-

---

Sämsta filmen: Ossessione

Denna italienska "noir" såg man fram emot en längre tid, men istället visade den sig vara ganska tråkig.


Största besvikelsen: Ossessione

Eftersom den var relativt hyllad och på sina håll nämnts som en film-noir blev det en besvikelse då den inte levde upp till sin stämpel.

2 kommentarer:

 1. My Top 20 Films of 1943

  01) - Shadow of a Doubt (Alfred Hitchcock) - 5/5
  02) - Hangmen Also Die (Fritz Lang) - 5/5
  03) - The Ox-Bow Incident (William Wellman) - 5/5
  04) - Heaven Can Wait (Ernst Lubitsch) - 5/5
  05) - This Land is Mine (Jean Renoir) - 5/5
  06) - Vredens Dag (Carl Theodor Dreyer) - 5/5
  07) - The More the Merrier (George Stevens) - 4,5/5
  08) - Mr. Lucky (H.C. Potter) - 4/5
  09) - Five Graves to Cairo (Billy wilder) - 4/5
  10) - Red Hot Riding Hood (Tex Avery) - 4/5
  11) - No Time for Love (Mitchell Leisen) - 4/5
  12) - Le Corbeau (Henri-Georges Clouzot) - 4/5
  13) - Holy Matrimony (John M. Stahl) - 3,5/5
  14) - I Walked with a Zombie (Jacques Tourneur) - 3,5/5
  15) - Sahara (Zoltan Korda) - 3/5
  16) - The Leopard Man (Jacques Tourneur) - 3/5
  17) - The Seventh Victim (Mark Robson) - 3/5
  18) - The Constant Nymph (Edmund Goulding) - 3/5
  19) - Journey Into Fear (Norman Foster) - 3/5
  20) - Meshes of the Afternoon (Maya Deren) - 3/5


  Haven't Seen
  Edge of Darkness (Lewis Milestone)
  Destination Tokyo (Delmer Daves)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I'm surprised with the many 5/5 on your list. None of the films on my list gets more than 3,5/5. So obviously I don't rank this year as one of the stronger ones.

   Radera