söndag 8 oktober 2017

PredatorsTitel: Predators
Genre: Action/Äventyr/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 2010
Regi: Nimród Antal
I rollerna: Adrien Brody, Alice Braga, Laurence Fishburne, Danny Trejo, Topher Grace, Walton Goggins, Oleg Taktarov, Mahershala Ali

Handling: En grupp människor blir strandade på en okänd planet. De är alla mänskliga "rovdjur"; legosoldater, maffiamedlemmar, fångar. Det går snart upp för dem att de samlats för att agera byte, och en skräckfylld katt-och-råtta-lek börjar där de skoningslöst jagas av en utomjordisk ras känd som Predators.

Omdöme: Uppföljare/spin-offs på gamla godingen Predator (1987) har det gjorts ett par av, som t.ex. Predator 2 (1990) och AVP: Alien vs. Predator (2004). Denna hade man hållit sig undan, men trots allt var det något som gjorde en nyfiken. När man var upplagd för lite gammal hederlig action som originalet bjöd på blev det dags för en titt på denna.Det hela inleds med att Adrien Brody faller ner från skyn och landar, tillsammans med några andra män och en kvinna, på en planet som liknar vår egen. Hur och varför de hamnat där vet de lika lite som vi. Inte blir man klokare på hur när filmen är slut, men det bryr sig inte filmskaparna om att berätta. Istället får vi snart reda på varför, något man visste redan från början - detta är rovdjurens (predators) planet (eller är det det?) och de åtta människorna som kommit dit är snart de jagade. Man känner på sig redan tidigt vilka som kommer vara kvar på slutet. Man anar det och visst visar det sig också vara så.Vid sidan av Adrien Brody i huvudrollen som Royce dyker både Laurence Fishburne och Danny Trejo upp i mindre roller. Alice Braga är den enda kvinnan som får vara med och leka. Topher Grace som läkaren vet man inte var man har eller hur han passar in förrän mot slutet. Walton Goggins är smårolig som fången dömd till dödsstraff. Utseendemässigt påminner han om Charlton Heston, men karaktären får mig att tänka på Bill Paxton från Aliens (1986). Inte lika extrem med humorn, men ändå något åt det hållet.Detta är en film som försökt ta saker från originalfilmen och bygga något eget. Problemet är bara att karaktärerna är alltför slätstrukna och utan charm. Man kanske inte ska jämföra med det originalet, för det är en klassfilm. Men om man nu gör en uppföljare på det hela så borde man skapa bra karaktärer som den filmen hade. Det känns inte minst som att Brody spänner sig mest hela tiden och är gravallvarlig. Spännande blir det inte heller och det är svårt att veta vad som var tanken med den här filmen. Det rullar förvisso på och det är inte uselt, men samtidigt långt ifrån bra.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.4

4 kommentarer:

 1. Tyckte ändå att den var helt ok, men det räckte inte längre än till 2/5 från mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, tyckte väl samma sak. Ganska ok, men lyfte aldrig och kändes till slut ganska onödig.

   Radera
 2. Usel film. USEL. Tänkt recensera den men vet inte om jag orkar lägga ner tiden på att både se skitfilmen och sedan skriva en lång recension. För den skulle bli lång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja bra var den definitivt inte. Usel skulle jag kanske inte vilja sträcka mig till, men utan tvekan onödig.

   Radera