onsdag 25 oktober 2017

SparrowsTitel: Þrestir / Sparrows
Genre: Drama
Land: Island/Danmark/Kroatien
År: 2015
Regi: Rúnar Rúnarsson
I rollerna: Atli Oskar Fjalarsson, Ingvar Eggert Sigurðsson, Rakel Björk Björnsdóttir, Rade Serbedzija

Handling: 16-årige Ari tvingas flytta tillbaka till det lilla samhälle i nordvästra Island där han tillbringat sin barndom. Där flyttar han in hos sin alkoholiserade far, som han inte träffat på sex år, och återser också sin barndomskamrat Lára.

Omdöme: San Sebastian-vinnaren och Islands Oscarsbidrag för 2017 års Oscarsgala. Detta drama följer tonårige Ari (Atli Oskar Fjalarsson) som mot sin vilja måste flytta från huvudstaden till en liten fiskeby i nordvästra Island. Det är där han växt upp och där hans pappa Gunnar (Ingvar Eggert Sigurðsson) och farmor bor. Pappan har haft svårt att gå vidare efter skilsmässan från Aris mamma. Hon i sin tur har träffat en ny man och ska nu vara borta i Afrika med sin nye make.Ari, som utseendemässigt till viss del påminner om Harold från Harold and Maude (1971), är en duktig körsångare som uppträtt på TV. Men hans liv är en enda röra när hans mamma lämnar honom och han måste bo hos sin far som har problem med alkoholen och är lite av en loser i Aris ögon.Det blir en historia om att växa upp och det över en sommar där Ari får jobba på pappas jobb på fiskfabriken. Han har bra och dåliga dagar, lever mellan hopp och förtvivlan med sin far, farmor och tjejen han är förtjust i men som har en pojkvän.Det är en lågmäld historia som känns väldigt verklighetstrogen. Den visar väl upp vad Ari går igenom och de olika känslorna. Även om mycket i hans liv är negativt och han inte känner att han har mycket här i världen eller många som bryr sig om honom, så finns det även hopp. Det är inte en film där man upplever att det är hopplöst. Det är mer en tonårings syn på sin situation. Plötsligt kan något hända som förändrar allt. Saker och ting kanske inte är så illa som de verkar.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.9

---

Detta blir den sista filmen i temat "Festivalvinnare". Men redan till helgen kommer ett par festivalfilmer från Stockholms filmfestival 2017.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar