måndag 16 oktober 2017

The Glass House



Titel: The Glass House / Glashuset
Genre: Drama/Kriminalare
Land: USA
År: 1972
Regi: Tom Gries
I rollerna: Alan Alda, Vic Morrow, Clu Gulager, Billy Dee Williams

Handling: En universitetslärare dömd för dråp och en nybliven fångvakt anländer till fängelset för att påbörja sin första dag.

Omdöme: Denna tidiga TV-film kom att vinna det finaste priset (Golden Shell) på San Sebastians filmfestival, vann en Emmy och nominerades till en Golden Globe. Att det är en TV-film märks på tre-fyra stycken korta "avbrott" runt var 20:e minut när det blir svart i en sekund eller liknande för reklamavbrott. Annars hade man inte gissat sig till det då detta är en fängelsefilm inspelad på ett riktigt fängelse med riktiga fångar i bakgrundsrollerna. Att det spelats in på plats och inte i någon studio med kulisser gör givetvis mycket. Men det är inte det enda filmen har till sin fördel.



Historien är skriven av den erkänt duktige Truman Capote, kanske mest känd för att ligga bakom Breakfast at Tiffany's (1961) och In Cold Blood (1967). Vad man bjuds på i Tom Gries regi är en stark och väldigt autentisk fängelsefilm med genomgående bra prestationer. Det är ingen dum idé att låta oss följa en nyanländ fånge och en vakt som börjar sitt jobb samma dag. Båda är de gröna och oförberedda på hur det faktiskt funkar där inne.



Jonathon Paige (Alan Alda) har dömts till ett års fängelse för dråp. Han är inte en våldsam man utan reagerade på en situation som de flesta av oss skulle. Han är också universitetslärare och professor, vilket snabbt kommer till kännedom för flera av fångarna. Inte minst blir Hugo Slocum (Vic Morrow) varse om detta och är inte sen med att vilja använda honom för sin verksamhet. Hugo är nämligen den som styr och ställer det mesta där inne, inklusive att muta vakter, smuggla in saker som droger, hota och få folk dödade med hjälp av sina "anställda".



Paige kan ta vara på sig själv, eller det är åtminstone vad han tror. Han är en intelligent man som vet att om han ger sig i kast med Hugo kommer det leda till annat trubbel. Han har ju "bara" ett år att avtjäna. Mellan Paige och Hugo har vi den unge Allan (Kristoffer Tabori) som också är nykomling på fängelset precis som Paige som han blivit vän med. Skillnaden är att han är något naiv och börjar jobba åt Hugo. Han ses också som ett lätt offer för de som är ute efter "lammkött", något som alltid verkar förekomma på fängelser.



Det filmen har emot sig är dels att den inte är särskilt snygg att titta på. Det är lite halvsunkig kvalité, men å andra sidan bidrar det till äkthetskänslan. Det är annars en stabil produktion som alltså spelats in på ett riktigt fängelse beläget nära snötäckta berg (i Utah). Musiken är inte den bästa man hört, även om den ofta fyller sin funktion med att skapa en lite kaotisk och obehaglig nerv.



Kanske kunde man fått med den nye vakten Courtland (Clu Gulager) lite mer under filmens gång då hans historia mest skjuts åt sidan. Han får dock en betydande roll längre in och det är trots allt trion Paige, Hugo och Allan som det mesta av det bästa kretsar kring. Alla tre spelas för övrigt övertygande av Alda, Morrow respektive Tabori. En klart bra fängelsefilm det här.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar