söndag 12 november 2017

A DayTitel: Ha-roo / A Day
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: Sydkorea
År: 2017
Regi: Cho Sun-ho
I rollerna: Kim Myung-min, Byeon Yo-han, Shin Hye-Sun, Jo Eun-hyung

Handling: I en till synes oändlig tidsloop lever han om dagen då hans dotter dör i en bilolycka framför ögonen på honom. Varje dag försöker han desperat att ändra händelseförloppet för att rädda hennes liv men misslyckas gång på gång.

Omdöme: När filmen inleds och det står klart att huvudpersonen hamnat i en tidsloop där han ska försöka rädda livet på sin dotter, går tankarna till Jake Gyllenhaal-filmen Source Code (2011). Men istället för att att bli något av en kopia på den filmen tar denna en lite annan väg. Det visar sig nämligen snart att inte bara en, utan tre personer upplever samma tidsloop.Det känns som det går lite väl snabbt när den världskände doktorn Jun-young (Kim Myung-min) genomlider samma tidsloop om och om igen med samma resultat - en bilolycka som lämnar hans dotter död. Man känner då efter tjugo minuter eller så att de kanske inte har så mycket mer att komma med. Hur ska de kunna gå vidare egentligen? Det är då han får en samarbetspartner i form av en annan man som upplever samma tidsloop. Det finns ytterligare en person som är i samma tidsloop som de tillsammans kommer att försöka stoppa.Även om det blir en del handsvett under filmens gång och filmens speltid är på behagliga 90 minuter, känns det inte som man får ut allt ur en intressant premiss. Det går lite för fort till en början och stannar sedan upp och blir lite upprepande, vilket det lätt blir med tidsloop om man inte har något kul att bjuda på. Det känns som att man inte får tillräckligt med överraskningar eller rejäla pulshöjningar för att man ska bli helt belåten. Lite besviken trots allt på denna korean, men ändå inte dålig. Koreanerna brukar bjuda på något av värde, även när det inte är det bästa man sett.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.8

---

Om visningen: Anländer alldeles för tidigt till visningen på Victoria efter att ha haft gott om tid på mig efter förra visningen. Bestämmer mig för att ta en sväng till en närliggande affär för att köpa något jag inte haft på länge. Det är trots allt lördag så något litet ska man kunna unna sig till filmen. Väl i butiken letar jag förgäves utan att kunna hitta det jag söker. Har det utgått från sortimentet tro? Lämnar affären och går till 7-Eleven istället. Där kanske de skulle kunna ha det jag letar efter. Men nej, bom återigen. Då får det vara. Det blir inget till filmen.

Har fortfarande gott om tid på mig när jag kommer tillbaka till Victoria och slår mig ner en stund i foajén. Med runt en halvtimme kvar tills det att filmen ska börja har ett par människor dykt upp, så det är lika bra att ställa sig i kön. Insläppet till Victoria 2 drar sedan igång tjugo minuter innan filmen ska börja.

Visningen blir mer än halvtom känns det som, men det gör absolut inget. Tycker det bara är trevligt med sådana visningar, speciellt på Victoria.

Men denna visning kommer trots (eller p.g.a.) relativt få besökare bli en att minnas. Inte för att det blir en direkt trevlig visning utan tvärtom. Tre killar som sitter snett framför kommer att bli ett störningsmoment under visningen, något som är högst ovanligt på en festivalvisning.

När filmen precis drar igång med förtexterna, börjar den ena av de tre (i mitten) säga saker som om han sitter i sitt vardagsrum. Alltså inte viska något till sina vänner utan prata i normal ton. Ok, det kan man ta. Problemet är bara att han och en av de övriga kompisarna gör samma sak senare under filmens gång då de kommenterar saker. Detta sker runt tre-fyra gånger under de första 30-40 minuterna, så till slut hyssjar jag lite lätt då det är klart störande. Med en gång vänder sig den ena av dem och säger "Käften". Man kan bara skaka på huvudet och försöka att inte bry mig. Skönt nog lugnar de ner sig och pratar sedan endast en-två gånger till under resten av filmen.

Med kanske en halvtimme kvar verkar den ena av de tre (den som varit lugnast) hålla på att somna eller liknande. Han säger något till de övriga två och reser sig upp. På väg ut håller han på att tappa balansen och verkar nästan svimfärdig eller något. Han lämnar hur som helst salongen och återvänder inte.

Efter att han lämnat sitter de övriga två och hänger över stolarna framför alternativt sitter nedsjunkna, med handen över ansiktet osv. De verkar vara påverkade av något, alkohol eller droger. Minst tre om inte fyra gånger hörs en flaska av något slag ramla vid deras plats. Mot slutet av filmen är de i princip helt utslagna och rycker till lite när ljudet höjs i filmen med någon actionscen.

Ja, man får inte alltid de vanliga festivalbesökarna, speciellt på helgen då vissa kanske köper prova-på-biljetter utan att behöva medlemskap. Nu kanske det inte var så i det här fallet, men det kändes väldigt udda och blev inte någon trevlig bioupplevelse.

2 kommentarer:

 1. Usch då. Mycket otrelig upplevelse. Synd att sådana idioter ska få förstöra för andra.

  Men nu till den stora frågan. Vad var det du letade efter i kiosken? 3 musketeers?? 😃

  Jag hade filmen på min första långa lista av kandidater men den föll bort...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, inte var det vad man vill eller tror att man kommer få uppleva under en visning, speciellt på festivalen.

   Haha, jag var faktiskt inte säker på vad det hette, bara hur det såg ut (blå-vit-röd förpackning). Kollade upp det och det hette "Soft Nougat" som helt enkelt har utgått.

   Filmen kändes ganska lockande och jag var nyfiken på hur de skulle få till det hela. Inte dålig, bara inte något speciellt.

   Radera