torsdag 16 november 2017

Ice MotherTitel: Bába z ledu / Ice Mother
Genre: Drama/Komedi
Land: Tjeckien/Slovakien/Frankrike
År: 2017
Regi: Bohdan Sláma
I rollerna: Zuzana Krónerová, Pavel Nový, Daniel Vízek, Václav Neuzil

Handling: Historien handlar om Hana, en änka vars liv kretsar kring sina två vuxna söner. En dag räddar hon livet på den excentriske vinterbadaren Broňa och för första gången börjar hon leva sitt liv för sin egen skull.

Omdöme: Tjeckiens Oscarsbidrag 2018 är denna film regisserad av Bohdan Sláma. Det är den tredje filmen av honom jag ser. Den första som sågs var Venkovský ucitel / The Country Teacher (2008) på Stockholms filmfestival där den för övrigt vann för bästa skådespelerska och bästa foto. Den andra var Stestí / Something Like Happiness (2005) som vann det tyngsta priset på San Sebastiáns filmfestival. Båda klart bra filmer, så denna var man nyfiken på.Vi följer Hana (Zuzana Krónerová) som är en äldre kvinna och änka. Hon bor ensam i huset där hon och maken bodde tillsammans med de två sönerna. Nu är sönerna vuxna, gifta och har barn. Men det betyder inte att de växt upp. De är fortfarande mammas pojkar, bortskämda och egocentriska. Deras fruar är inte heller mycket att ha. Hanas sonson Ivanek (Daniel Vízek) har det inte lätt. Han mobbas i skolan och uppfostras inte rätt av föräldrarna som är för upptagna med sina karriärer och att själva ha det bra.Historien tar fart när Hana träffar på Broňa som är smått excentrisk, vinterbadare som han är. Hana, Broňa och Ivanek hittar glädje när de är tillsammans, ja med Broňas höna Adela så klart. Det blir gott om varm humor mitt i allvaret. För det här är vardagsrealism som inte alltid är en dans på rosor, men ändå är det aldrig nattsvart eller liknande. Den tar upp både sådant man kan skratta åt, sådant som bara blir pinsamt och sådant som inte är så lätt att bearbeta.Tycker kanske filmen tappar lite under den sista tredjedelen då det blir lite allvarligare och humorn försvinner en del. Men det är en film som följer i regissörens tidigare stil där man både skrattar och känner med karaktärerna. Dessutom bjuds man på en fin fin prestation av Zuzana Krónerová i huvudrollen som Hana. Hon känns hela tiden äkta. Även pojken är bra. Nej, en småmysig och småtrevlig film rakt igenom, även om jag nog gillar de två andra filmerna jag sett av regissören mer.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.9

---

Om visningen: Kommer till Skandia runt tjugo minuter innan filmen ska börja. Ställer mig i den relativt korta kön när jag upptäcker att jag någonstans trampat på och fått med mig en snusprilla, äckligt. Likt en scen ur en komedi försöker jag få bort den. Först genom att trampa på den med andra skon, men då fastnar den så klart helt och hållet under skosulan. Så jag börjar torka skosulan mot marken inne i foajén på Skandia. Till slut lossnar den där jäkla snusprillan - på den röda mattan som nu har flera svart-bruna spår efter prillan som inte ville lossna...

Efter ett tag dyker en vän upp som ska följa med på denna och nästa film på samma biograf. Insläppet börjar sedan kort därefter och det är vi tillsammans med i princip bara pensionärer/äldre på visningen.

När filmen är slut säger min vän att hon tycker att det är den bästa filmen hon sett än så länge på festivalen, kul.

2 kommentarer:

 1. Låter som en fin film och en film som man kanske bör se just på festivalen i den stämning man kommer i då. Tror inte att en film som denna kanske funkar lika bra att se hemma i filmrummet utan festivalvibbarna i kroppen...

  Snusning är ett otyg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sant. Brukar själv välja filmer från lite olika länder och världsdelar på festivalen då man inte bara har en chans att se något annorlunda, utan även för att det är sådana filmer som gör festivalen till vad den är. Att bara se de stora filmerna vore trist.

   Hade sett några av regissörens tidigare filmer (bl.a. en på festivalen) så var glad att jag till slut fick med denna i schemat.

   Radera