onsdag 29 november 2017

ItTitel: It / Det
Genre: Drama/Skräck/Thriller
Land: USA/Kanada
År: 2017
Regi: Andy Muschietti
I rollerna: Jaeden Lieberher, Sophia Lillis, Finn Wolfhard, Bill Skarsgård

Handling: Den lilla staden Derry i amerikanska delstaten Maine lamslås av skräck när flera barn mystiskt börjar försvinna. Några barn får möta sina största rädslor, när de hamnar i den onda clownen Pennywise sällskap, vars historia som mördare sträcker sig långt, långt bakåt i tiden.

Omdöme: Utan att ha läst Stephen Kings förlaga eller ha sett filmen från 1990 var det inte mycket mer man visste om filmen än att en clown ger sig på barn. Skådeplatsen är Derry, Maine i slutet av 80-talet. Ett gäng barn, s.k. losers slår sig ihop på ett skräckfyllt äventyr över sommaren. Flera barn har nämligen försvunnit på senare tid, däribland både vänner och släktingar till de äventyrliga barnen.Den inledande sekvensen som utspelar sig 1988 där man följer två bröder och den yngre av dem ger sig ut i hällregnet i sin gula regnkappa för att leka är bra och sätter tonen fint. Det blir även det första mötet med clownen Pennywise som gömmer sig i kloaksystemet och som inte är så snäll mot barnen i staden. Med denna inledning känner man att detta kanske inte blir så tokigt med överraskande stämning, foto och grymhet.Vad som sedan följer är som om man slog ihop barnfilmen The Goonies (1985) med A Nightmare on Elm Street (1984) och dess uppföljare. Det blir en historia om ett gäng barn som måste tampas med mardrömmar om en otäck clown. Resultatet blir snarare en film för tonåringar än för vuxna känns det som. Det blir varken skrämmande, spännande eller roligt. Dock är det inte så pjåkigt eftersom man ändå lyckats ganska bra med mysighetsfaktorn med 80-tals sommaren. Bättre kunde de absolut ha fångat 80-tals känslan (bl.a. är en del låtval suspekta), men överlag helt ok.Under filmens senare delar tappar filmen allt mer. Det blir inte minst upprepande när barnen ger sig in i det övergivna huset och tar sig ner i kloaksystemet. Som bäst funkar filmen när barnen håller sig utomhus och man känner av sommaren då de t.ex. cyklar runt och går och badar. Clownen Pennywise funkar hyfsat och Bill Skarsgård sköter sig i rollen. Däremot är det lite si och så med de vuxna i filmen som alla verkar ha onda avsikter. Kanske är det barnens syn på de vuxna, men lite olustigt är det allt.De flesta funkar bra i respektive roller, men några av barnen känns bättre än andra. De tre som sticker ut är den tjocke pojken Ben (Jeremy Ray Taylor), den pratglade Richie (Finn Wolfhard) samt den rödhåriga tjejen Beverly (Sophia Lillis). Hon påminner en del om en ung Sissy Spacek, även om de i filmen passande nog nämner den på 80-talet populära ungdomsskådisen Molly Ringwald.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 7.8

2 kommentarer:

  1. Här tror jag att det faktiskt kan vara en poäng att känna till förlagan -- jag tänkte i alla fall under större delen av filmen: "Nå, det här hade kunnat bli bra mycket sämre" Så bra, relativt sett alltså :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah ok, intressant att höra. Ja, förmodligen är det som du säger. Att om man läst och gillat förlagan kan det vara ett plus, absolut.

      Radera