söndag 12 november 2017

Killing JesusTitel: Matar a Jesús / Killing Jesus
Genre: Drama
Land: Colombia
År: 2017
Regi: Laura Mora Ortega
I rollerna: Natasha Jaramillo, Giovanny Rodríguez, Camilo Escobar, Juan Camilo Cárdenas

Handling: En semi-autobiografisk film där vi får följa Lita, vars far blir mördad framför hennes ögon. Månader senare korsas hennes vägar med den misstänkte mördaren och en relation utvecklas de två emellan.

Omdöme: Lita (Natasha Jaramillo) är universitetsstuderande med fotografi som inriktning. Hon är en glad student som gillar att röka på och festa med vännerna. Hennes pappa Jose Maria (Camilo Escobar) är lärare på universitetet. En dag när Lita får skjuts hem av sin far, händer det ofattbara. Någon skjuter ihjäl honom mitt framför ögonen på henne och hon hinner se mördarens ansikte när motorcykeln han sitter på gasar iväg.Självfallet tar Lita det hela hårt. Hon måste lämna en redogörelse till polisen och hoppas på att de gör sitt jobb, även om de inte har så mycket att gå på. Tillsammans med sin bror och mor kan Lita bara vänta och hoppas på det bästa. Men när tiden går och veckor blir till månader, inser Lita att mördaren kommer fortsätta vara där ute på gatorna. Under en utekväll med sina vänner kort innan jul, får hon plötsligt syn på en kille vars ansikte hon känner igen. Han visar sig heta Jesús (Giovanny Rodríguez). Kan han vara mördaren? Lita tänker inte släppa honom ur sitt sikte...Vad som följer blir något av ett psykologiskt drama med inslag av spänningsmoment då Lita funderar på hur hon ska utkräva sin hämnd. Men hon vill inte bara hämnas, om det nu är rätt kille hon fått tag på, hon vill även ha svar på varför och vem som ville få hennes far dödad. Vem vill döda en universitetslärare? Hon börjar umgås med Jesús allt mer och även om han är en kriminell kille så behandlar han Lita väl.Lita dras in i en för henne lite okänd värld som skiljer sig från det trygga universitetslivet, vännerna och familjen hon är så van vid att umgås med. Jesús tar med henne till en annan del av staden och visar henne platser hon inte känt till sedan tidigare. Hela tiden har Lita en baktanke med det hela. Att få chansen att döda Jesús. Det förändrar henne och försätter henne i farliga situationer.Det är en på många sätt realistisk och dramatisk film som på sina håll bjuder på en del fina mellanpartier, inte minst när Jesús tar med Lita på sin motorcykel med den upplysta staden runt sig. Det gör att man får en ganska skön stämning och där man vet att det hela förmodligen inte kan sluta väl. Det är en film som inte blir så kraftfull som man kanske hade önskat sig och som den kunde bli, men den visar på ett bra sätt upp hur allt inte bara är svart och vitt, även om det först kan kännas så.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.4

---

Om visningen: Anländer till Victoria på söder lite tidigare för att hinna byta och lägga till ett par biljetter. Volontären i kassan gör ett bra jobb och allt går relativt smidigt, även om det fylls på med folk runt de två festivalkassorna vilket känns lite stressigt.

När jag är klar ställer jag mig först vid salongen Victoria 2 och inväntar insläppet. Allt går sedan smidigt och visningen blir inte mer än halvfull så man slipper ha någon bredvid sig. Volontären som presenterar filmen säger att vi ska se "Killing Jesus" och uttalar det som Jesus och inte den spanska varianten Jesús som det ska vara här (något en del i publiken tycker är lite kul). Fast å andra sidan stavas titeln "Killing Jesus" och inte "Killing Jesús", så inte alltid så lätt att veta vad som gäller om man inte läst på lite om handlingen. Visningen fortskrider sedan utan incidenter, så det är en ganska perfekt visning.

Efteråt drar jag iväg till Rådmansgatan för att möta upp några andra filmbloggare för en fika med lite filmsnack. Eftersom de ska på en Röda mattan-visning på Skandia en timme innan min nästa film börjar, lämnar jag dem vid Skandia och beger mig vidare (tillbaka) till söder för min andra film på Victoria 2.

2 kommentarer:

 1. Intressant story verkar det som och det låter som att det skulle kunnat bli en svettig thriller.

  Kul att ses en kort stund på lördagen även om du "missade" Downsizing, filmen som gänget såg på lördagskvällen. Du missade inte så mycket...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte alls någon dum story. Önskar kanske att det varit lite mer av en "svettig thriller", men det funkade bra så här också.

   Filmen jag såg på kvällen (A Day) var inte riktigt så bra som jag hade hoppats. Däremot var det en visning som jag inte glömmer i första taget... Mer om det kl. 15.

   Radera