torsdag 23 november 2017

Les AffamésTitel: Les Affamés / The Ravenous
Genre: Skräck/Drama
Land: Kanada
År: 2017
Regi: Robin Aubert
I rollerna: Marc-André Grondin, Monia Chokri, Micheline Lanctôt, Charlotte St-Martin

Handling: En brokig skara överlevare bildar en gemensam front mot en invasion av makliga och oväntat konstnärliga odöda.

Omdöme: Zombiefilmer är inte riktigt min genre, det ska man ha klart för sig. Inte för att de inte skulle kunna vara bra, men för att de nästan aldrig blir så bra som de skulle kunna bli. De flesta kommer dessutom från Hollywood och då blir det lätt att de går efter en standardmall med unga "snyggingar" som ska försöka rädda sig själva och världen, typ.Denna verkade lite annorlunda där det kändes som att det snarare var vanliga, alldagliga människor som ska försöka överleva. Den vann för övrigt pris för bästa kanadensiska film på Torontos filmfestival (även om det kanske inte säger så mycket).Mycket riktigt visar det sig bli som så att vi får ett gäng alldagliga människor att följa, vissa yngre, vissa äldre. Det visar sig även att filmen inte gör det hela till en zombiefest där vi får se ett gäng zombies attackera gång på gång som man lätt tröttnar på. Istället kommer attackerna plötsligt och med jämna mellanrum, särskilt inledningsvis. Dessutom har filmen en skön stämning och man har spelat in på platser i Kanada som känns öde och fångar känslan man är ute efter perfekt, ofta med dimma, skog, ja naturen och lugnet före stormen.En annan sak man gör klart bra, förutom att behålla spänningen speltiden igenom, är att få med lagom mycket humor. Humor som i princip helt går hem. Mitt i allvaret bryter man mönstret och bjuder på lite skratt, för att sedan bli allvarlig och spännande igen. Kanske inte den där spänningen där de icke-drabbade slits i bitar gång på gång, utan mer psykologisk skräck där man vet att något kommer hända, men inte vad och när.Det visar sig bli en zombiefilm jag gillar mer än väntat. Hade på känn att den kunde vara sevärd, men trodde väl inte riktigt att den skulle pricka rätt på flera plan. Det är som sagt inte den vanliga, typiska Hollywood-filmen i genren. Lite mer konstnärlig, utan att bli långsam för den delen. Och både rejält blodig och med en hel del gore-effekter för de som gillar sånt. Men återigen, inte för mycket så att man tappar intresset. Hade kanske kunnat gjort lite mer med sista biten, men slutet är inte så mycket att klaga på. Svag fyra.3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.5---

Om visningen: När jag kommer till insläppet på Victoria 2 är dörrarna redan öppna. Inne i salongen är det en del folk, men jag hittar några platser på raden där jag vill sitta. Slår mig till slut ner bredvid en höggravid kvinna. På min andra sida, med en plats mellanrum, sitter en man som jag efter ett tag hör snörvla en del, uppenbarligen förkyld. Visar sig inte bli så störande under filmens gång, men han hostar givetvis till och snörvlar ett par gånger. Den höggravida kvinnan till vänster om mig smeker ofta sin mage och lever sig in i filmen, bl.a. en gång då hon säger "Men spring då, spring!" när våra hjältar hör att något är på ingång...

Bakom mig sätter sig ett par precis innan filmen ska dra igång. Efter ett tag undrar tjejen om det är rätt film de är på. Kort efter att filmen dragit igång, i andra scenen eller så, lämnar de salongen. Om de skulle på en annan festivalfilm eller bara hamnade fel låter jag vara osagt.

2 kommentarer:

 1. Ja, detta var en film jag iofs gärna hade sett men som jag skippade i sista stund. Vi hade ju sett brigsby bear innan och jag var nöjd med känslan i kroppen och bestämde mig att åka hem istället. Var extremt skönt att för första gången på en lång tid komma hem före kl 20 och bara ha inget att göra!

  Det låter på din beskrivning som att jag skulle ha gillat filmen. Om du ska se en lite annorlunda zombie-film kan jag rekommendera The girl with all the gifts. Den är en större film än denna och bygger på en roman, men det är inte en Hollywood-produktion. Om du ser att denna släpps någonstans får du gärna höra av dig så kan jag kanske se den till slut ändå. Men vissa festivalfilmer verkar aldrig bli släppta för hemmabruk så det är ju inte säkert.

  Ok, så om jag hade gått med dig på filmen hade jag alltså fått sitt direkt bredvid den snörvlande förkylde mannen? Ok, då var det kanske inte så fel av mig att åka hem ändå alltså! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var synd att du missade denna, men å andra sidan ska man gå efter hur man känner sig och det låter som du gjorde rätt val under omständigheterna. Vet själv hur det kan bli om man hela tiden kommer hem sent och inte har kunnat koppla av på ett tag.

   Tack för tipset. Du nämnde den lite kort dagen efter när vi sågs. Känner ju till filmen, men inte sett den så det ska jag försöka göra.

   Tror nog denna kommer dyka upp då det inte är någon skitfilm eller obskyr liten film.

   Hahaha, det har du rätt i. Eller så hade jag suttit på den platsen och inte fått ut lika mycket av filmen, ouch...

   Radera