måndag 13 november 2017

Most Beautiful IslandTitel: Most Beautiful Island
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 2017
Regi: Ana Asensio
I rollerna: Ana Asensio, Natasha Romanova, Caprice Benedetti, Nicholas Tucci

Handling: Historien om en kvinna som hamnar i trubbel som immigrant i New York. En nybliven väninna till Luciana ger henne chansen att tjäna bra med pengar på vad hon tror är ett vanligt extrajobb på en fest, men dras snart in i ett mörkt spel med livet som insats.

Omdöme: När spanjorskan Ana Asensio berättar denna historia inspirerad av egenupplevda händelser, är det med henne själv i huvudrollen som Luciana. Hon är en immigrant i New York, utan vare sig sjukvårdsförsäkring eller arbetstillstånd. Hon tar diverse ströjobb som barnvakt och att dela ut flygblad klädd som en kyckling. När så Olga, en ny väninna från flygbladsutdelningen, frågar henne om hon vill hoppa in på ett jobb som ger $2000 för att vara med på en fest, ser Luciana sin chans att tjäna snabba pengar.Naiv som hon är i det här fallet, går Luciana med på att besöka festen som visar sig komma hållas i ett källarutrymme. Hon ska vara klädd i en kort svart klänning och ha på sig högklackade skor. Hon kommer även få en handväska som hon ska ta med sig. Den är låst så hon vet inte vad det är för innehåll. Ju närmare hon kommer "festen", ju mer inser hon att hon inte vill vara där, att hon inte vet vad det handlar om. Men då är det för sent. Det finns ingen återvändo nu. Och det är ju bra med pengar det handlar om...Upplägget och hur det utvecklar sig påminner mig om en annan film med en immigrant som hamnar i ett mystiskt spel där höga insatser sätts och där stora pengar kan tjänas. Det är filmen 13 Tzameti (2005) som utspelade sig i Frankrike. Här är alltså skådeplatsen New York. Den stora skillnaden filmerna emellan är dels prestationerna och dels produktionen. Det är inte mycket finess här, men när man väl kommer till kritan funkar det bra.Filmen tar en halvtimme på sig att komma igång, att etablera Lucianas karaktär och låta mysteriet med festen börja. Den första halvtimmen kunde varit bättre, det är det inget snack om. Det blir mest att följa Luciana som man inte direkt får sympatier för. Hon känns inte som någon vidare trevlig person. Småkaxig och inte särskilt ödmjuk. Så när hon hamnar i den situation hon sedan hamnar i, har man lite svårt att känna för henne. Å andra sidan visar hon sig ha skinn på näsan, något som kommer bli avgörande för hennes del.Tar man sig bara igenom den inledande halvtimmen och ger det hela en chans blir det bättre och tätare längre fram. Det är dock en film som lider av en oerfaren regissör som inte riktigt lyckas få ut allt av en historia som annars hade kunnat få ut mer, få en att känna mer och bli mer spännande. Prestationerna är genomgående svaga, även om de inte är direkt usla (förutom i några mindre roller). Den korta speltiden på runt 80 minuter gör det värt en titt, men det känns som man kunde ha utnyttjat speltiden bättre.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 5.8

2 kommentarer:

 1. Jag missade denna under festivalen. "Så många filmer, så liten tid" och allt det där...

  Kan kanske hända att jag ser den i framtiden, oklart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade denna som en "sleeper", alltså en film som var ett osäkert kort. Såg den hemma och det räckte gott. Tar man sig bara igenom första halvtimmen finns där något.

   Radera