onsdag 8 november 2017

Mother!Titel: Mother!
Genre: Drama/Rysare/Mysterium/Fantasy
Land: USA
År: 2017
Regi: Darren Aronofsky
I rollerna: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer

Handling: Ett pars förhållande sätts på prov när objudna gäster kommer till deras hem och avbryter deras lugna existens.

Omdöme: Ta en stor portion Rosemary's Baby (1968) och annat av Roman Polanski och kombinera det med Lars von Trier, typ Antichrist (2009) så är det en någorlunda bra beskrivning av vad denna film av Darren Aronofsky har att bjuda på. Mer åt Polanski-hållet till en början, mer von Trier under sista halvtimmen. Det är nämligen lite småudda ganska tidigt, men blir sedan rejält bisarrt mot slutet.Utan att veta särskilt mycket om filmen på förhand, kastades man in i en småintressant inledning där Jennifer Lawrence är huvudpersonen. Hon lever tillsammans med sin make tillika författare (Javier Bardem). De har inga barn, utan han skriver och hon är i full färd med att rusta upp deras stora hus som är isolerat från grannar. En dag kommer en man (Ed Harris) på besök som utger sig för att vara läkare. Snart dyker hans fru (Michelle Pfeiffer) upp och mysteriet är ett faktum.Till stor del blir detta Jennifer Lawrences film då hon inte bara är med i princip varje bildruta utan även för att hennes karaktär är den enda som verkar vara normal och vettig. Ett par gånger känns det lite väl teatraliskt och konstigt när huset fylls med diverse besökare. Hennes karaktär försöker förstå vad som försiggår, ungefär som vi tittare.Under filmens sista halvtimme eller så blir det bara för bisarrt och för mycket, vilket är synd. Det fanns helt klart något här där Jennifer Lawrence karaktär sakta slukas av det mystiska som sker i huset. Här kände man att man ville se vart det skulle leda och Rosemary's Baby-tendenserna var både ganska tydliga och välkomna. Vad som följer sen är bara galenskap och förlorar en helt. Filmen tappar all potential den hade och blir en missad chans till något vettigt. Trodde inte jag skulle säga det, men Jennifer Lawrence är det bästa med filmen.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.1

2 kommentarer:

 1. Oj vilken besvikelse till betyg, Aronofsky är en favorit så svider lite. Tycker inte man behöver jämnföra honom med någon annan regissör, han står på egna ben...
  Ännu mer Jennifer Lawrence (suck) Finns det bara hon att välja på kan man undra, hon är överallt? Tack för recensionen, men hoppas Aronofskys budskap spelar bättre på min lyra och gillas bättre här :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade det inte varit för Aronofsky hade jag nog aldrig sett filmen. Inte för att han är en favorit, men ibland får han till det och sällan är det helt bortkastat att se hans filmer, så även här.

   Ja, Jennifer Lawrence har man blivit lite trött på. Efter hennes fina genombrottsroll i Winter's Bone (2010) har hon mest blivit en Hollywood-darling av något slag. Men här är hon duktig. Det bästa med filmen i mitt tycke.

   Ta en titt om du gillar Aronofsky. Kan mycket väl vara så att den går hem hos dig och vissa andra mer, särskilt om man inte har några förväntningar.

   Radera