söndag 19 november 2017

Mr. LongTitel: Ryu san / Mr. Long
Genre: Drama/Kriminalare/Action
Land: Japan/Hong Kong/Taiwan
År: 2017
Regi: SABU
I rollerna: Chen Chang, Bai Run-yin, Yao Yi Ti, Shô Aoyagi

Handling: Yrkesmördaren Long reser från Taiwan till Japan på ett uppdrag. Men när det inte går som planerat tvingas han fly och söka skydd i en småstad. Där kommer hans matlagning till användning och han blir vän med den lilla pojken Jun.

Omdöme: På förhand var jag lite osäker på hur filmen skulle arta sig när vår yrkesmördare skulle hamna på den japanska landsbygden, börja laga mat och försöka hålla sig gömd från de som är ute efter honom. Skönt nog visar sig filmen inte bli sämre eller kännas utdragen här. Snarare blir det en trevlig filmupplevelse som inte må vara någon yrkesmördarthriller eller liknande om man förväntar sig det.Long (Chen Chang) får efter ett lyckat uppdrag hemma i Taiwan genast ett nytt uppdrag av sin arbetsgivare. Han ska bege sig till Tokyo, Japan för att där döda en man. En bil väntar på honom på flygplatsen och tar honom till nattklubben där måltavlan befinner sig. Men saker går inte riktigt som planerat för den gode Long och han tvingas fly. När han hamnar på den japanska landsbygden behöver han ligga lågt ett tag. Planen är att om en vecka ta sig hem med fraktfartyg.Han kommer snart i kontakt med pojken Jun (Bai Run-yin) som hjälper honom. I gengäld lagar Long lite soppa åt pojken som tycker den är "yummy". Rätt vad det är lagar Long mat åt hela byn och planerna om att han ska öppna restaurang och tjäna bra med pengar sätts igång. Long, som inte kan ett ord japanska, glider med utan att egentligen veta vad som händer. Snart har han blivit en attraktion i den lilla staden, men han vill så klart ha så lite uppmärksamhet som möjligt för att de som är ute efter honom inte ska få nys om var han befinner sig.Det blir inte så mycket dialog när det kommer till Long. Det är mest de övriga som sköter snacket och han låter matlagningen tala sitt tydliga språk. Men han har tidigare visat upp att han är en rackare med kniv även utanför köket. Detta vet givetvis inte hans nya fans som bara ser honom som en ödmjuk, tystlåten och stilig ung man som är grym på att laga mat.Det jag gillar är att handlingen inte bara stannar upp när Long kommer till landsbygden, något jag befarade. Här blir det gott om humor från de japanska invånarna som står för det mesta av humorn i filmen. Man får även en del värme i form av den lilla pojken och relationen till Long som är fin. Men här finns även en till karaktär vars historia bakas in i handlingen på ett smart sätt. Detta tack vare en lång tillbakablick för att se hennes väg till sin nuvarande situation. Hon är Juns mamma, Lily (Yao Yi Ti). Även om man tror att det hela ska utveckla sig på ett sätt, hinner ens förflutna ofta ikapp en...

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.3

---

Om visningen: Jag har alldeles för lång väntetid mellan den föregående filmen och denna (på samma biograf och salong, Grand 1). De nästan tre timmarna spenderas därför med middag, ta mig till Saga för att där köpa biljetter till Star Wars, ta mig tillbaka till närheten av Grand och gå och fika i min ensamhet. Trots det har jag nästan en timme kvar tills filmen ska börja när jag kommer tillbaka till Grand och väntar i foajén.

Filmen innan har haft ett Face2Face som slutar trekvart innan min film ska börja. Det samlas till slut ett gäng iranier som varit på filmen när regissören (iranier) kommer ut i foajén. Det kacklas på för fullt mellan regissören och landsmännen ända tills det i princip är dags att börja släppa in till min film med en kvart kvar.

Trots att insläppet sker en kvart innan filmen ska dra igång, börjar reklamen av någon anledning sent. Just nu ska den börja för sent, varför? Jag har nämligen kollat hur tunnelbanan går så att jag ska kunna ta mig hem direkt efter filmen. SL har nämligen i flera år haft en mycket "smart" grej på kvällen. Så 23:46 går t-banan som jag bör kunna hinna med då filmen ska sluta runt 23:39. Nästa t-bana går inte förrän 00:16, alltså en halvtimme senare (sen går den var 10:e minut igen).

Så p.g.a. att reklamen börjar för sent, är filmen exakt tio minuter försenad. Precis när eftertexterna börjar rulla tittar jag på klockan - 23:44. Omöjligt att hinna från bion till t-banan som går 23:46. Helt ofuckingbart tycker jag personligen. Min fjärde film för dagen och då vill man inte vänta nästan en halvtimme extra. Mest irriterande är så klart att SL inte kan fixa detta "fel" då det varit så i åratal. Men givetvis hade problemet inte uppstått om bara filmen börjat på någorlunda utsatt tid...

2 kommentarer:

 1. Filmen verkar spännande! Påminner lite om temat i A history of violence eller varför inte The long kiss goodnight? Plus lite humor då.

  Irriterande med förseningen efter att du väntat troget så länge! Jag är den siste du ska titta på för att få se någon som vill försvara SL. Jag tycker de är idioter hela bunten. Sällan avgångar är anpassade eller går tillräckligt ofta. Det är därför jag kör bil så ofta jag kan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filmen blandar humor med spänning och inte minst en del action på ett bra sätt. Men som sagt, man ska inte förvänta sig en tät thriller eller liknande då stora delar blir ett drama fyllt med värme och humor.

   Det är sjukt irriterande. Nu hade jag förmodligen hunnit om visningen hade börjat på någorlunda utsatt tid, men eftersom de uppenbarligen glömde att sätta igång reklamen i tid så blev det försenat. Men visst är det SL som är de största idioterna ;)

   Radera