lördag 30 december 2017

Le gendarme de Saint-TropezTitel: Le gendarme de Saint-Tropez / The Troops of St. Tropez / Moralens väktare i St. Tropez
Genre: Komedi/Kriminalare
Land: Frankrike/Italien
År: 1964
Regi: Jean Girault
I rollerna: Louis de Funès, Geneviève Grad, Michel Galabru, Daniel Cauchy

Handling: Den ambitiöse kommissarie Cruchot blir förflyttad till St. Tropez. Det uppstår ständigt problem för honom då hans tonåriga dotter, som försöker imponera på sin rika vänner, säger att hennes pappa är en miljonär och äger en yacht i hamnen.

Omdöme: Den franske komikern Louis de Funès känns inte som ett lika stort namn i filmvärlden som t.ex. Jacques Tati. Fast i Frankrike var/är han stor och detsamma kan sägas om vissa andra länder där hans filmer dubbades och var populära. Just denna film var den största biosuccén i Frankrike det året. Det kom även hela fem uppföljare.Louis de Funès som kommissarie Cruchot är lite som en blandning mellan Charlie Chaplin, Peter Sellers som Clouseau och Joe Pesci när han blir uppjagad och arg på något eller någon. Det är oftast nära till skratt och även om det inte direkt är fars eller utpräglad slapstick-humor så är det mycket gester och fysisk komik när det kommer till Louis de Funès. Han är verkligen energisk när han drar igång och det är kul att se. Det är utan tvekan han som driver filmen framåt.När Cruchot anländer till kuststaden St. Tropez på Franska rivieran, är han en polis som följer lagen till punkt och pricka. Han skriver gärna ut böter till allt och alla, och är även på kollegorna som mest latar sig. Sakta men säkert anpassar han sig till omgivningen, men får även andra problem. Hans tonårsdotter Nicole (Geneviève Grad) har nämligen lite trist och bestämmer sig för att dra till en vit lögn med ett ungdomsgäng hon försöker imponera på. Pappa är miljönär och äger en stor yacht vid hamnen, säger hon. Givetvis dras pappa in i soppan samtidigt som han måste handskas med nudister på stranden och en försvunnen Rembrandt-tavla värd miljoner.Filmen börjar lite trevande och är något ojämn på sina håll. Inte minst ett par sekvenser som känns lite för långa där Cruchot är på uppdrag med sina poliskollegor när de jagar nudister. Det blir inte särskilt roligt här och känns mest upprepande och utdraget. Bäst blir det när Louis de Funès får agera mer på egen hand och försöka täcka upp för sin dotter. Här får man inte minst några riktigt roliga scener när Cruchot ska köra både traktor och bil, som han är allt annat än bra på. Till slut blir den en rolig film på sina håll och det är trots allt därför man ser en film som denna - för några skratt och lite underhållning för stunden.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar