torsdag 28 december 2017

Mina favoritfilmer - 1920-29

Även om man inte sett särskilt många filmer från decenniet, är de flesta man sett klart bra. Kanske inte så konstigt när man i princip endast sett hyllade klassiker. Men det betyder inte alltid att de går hem bara för det.

Intressant att majoriteten av filmerna är komedier av olika slag med tre stora namn på den här tiden i form av Charlie Chaplin, Buster Keaton och Harold Lloyd.Notera att listan tas i årtalsordning med årtalet listat först.


På topp tio återfinns filmer från:

8 USA
1 Tyskland
1 Frankrike


1921 The Kid (Charlie Chaplin)En kvinna lämnar sin nyfödde son i en rikemansbil i hopp om att barnet ska få en bra uppväxt. Bilen blir dock stulen av två skurkar som lämnar av barnet i en fattigmansgränd. Det är här luffaren hittar barnet. Fem år senare lever de tillsammans som far och son i både glädje och sorg.1922 Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (F.W. Murnau)Nosferatu är den första filmatiseringen av Bram Stokers Dracula och handlar således om en törstig greves framfart. Greve Orlock får på sitt slott i Transsylvanien besök av en mäklare som säljer honom en fastighet i Bremen. Orlock reser till sitt nya hem på ett skepp som anländer med död besättning och med honom kommer döden till staden.1923 Safety Last! (Fred C. Newmeyer, Sam Taylor)En expedit anordnar en klättringstävling utanpå höghuset han jobbar i eftersom hans chef lovat honom en stor summa pengar om han lyckas locka mycket människor. Omständigheterna gör att han själv får klättra.1924 Sherlock Jr. (Buster Keaton)Keaton arbetar som projektionist på en biograf. Efter att felaktigt blivit anklagad för att ha stulit sin blivande svärfars fickklocka, återvänder han till biografen. Under en föreställning råkar Keaton somna och drömmer att han befinner sig i filmen där hans karaktär är superdetektiven Sherlock Jr. Hans uppdrag är att hitta ett försvunnet pärlhalsband.1925 The Gold Rush (Charlie Chaplin)Året är 1898 och en ensam guldgrävare tar sig in i Alaska i sin jakt efter guld. Han kommer i kontakt med ett gäng burdusa typer och blir förälskad i den vackra Georgia. Snart försöker han vinna hennes hjärta med hjälp av sin alldeles speciella charm.1926 The General (Clyde Bruckman, Buster Keaton)Stumfilmskomedi om en lokförare vars lok under amerikanska inbördeskriget kapas av ett gäng lömska nordstatsspioner.1927 Sunrise: A Song of Two Humans (F.W. Murnau)En kvinna från staden förför en bonde och föreslår att han ska mörda sin fru. Något han är tveksam till, men beslutar sig för att göra.1928 The Cameraman (Edward Sedgwick, Buster Keaton)Buster köper en kamera och vill bli kameraman så att han kan komma nära den vackra Sally som jobbar på MGM:s journalfilmsavdelning.1928 The Circus (Charlie Chaplin)När vi först stöter på luffaren befinner han sig typiskt nog i knipa - utfattig, hungrig, på väg att bli kär och lika säkert kommer han att förlora sin kärlek. Felaktigt anklagad för att vara ficktjuv och jagad av lagens långa arm rakt in i ett cirkustält, blir han omedelbart en stjärna då en överförtjust publik tror att jakten ingår i cirkusprogrammet.1928 La passion de Jeanne d'Arc (Carl Theodor Dreyer)Den sanna berättelsen om rättegången mot Jeanne d'Arc och hennes sista dagar i livet.Några filmer som slogs om platser på listan var:

Battleship Potemkin (1925)
Metropolis (1927)

2 kommentarer:

 1. MY TOP 25 FILMS (1920-1929)

  01) - The General (Buster Keaton)
  02) - Sunrise (Friedrich W. Murnau)
  03) - The Crowd (King Vidor)
  04) - The Big Parade (King Vidor)
  05) - Sherlock Jr. (Buster Keaton)
  06) - Lonesome (Paul Fejos)
  07) - Seven Chances (Buster Keaton)
  08) - Our Hospitality (Buster Keaton)
  09) - The Cameraman (Edward Sedgwick)
  10) - The Student Prince in Old Heidelberg (Ernst Lubitsch)
  11) - The Unknown (Tod Browning)
  12) - The Navigator (Buster Keaton)
  13) - The Gold Rush (Charles Chaplin)
  14) - Safety Last (Taylor - Newmeyer)
  15) - The Goat (Buster Keaton)
  16) - The Kid Brother (Ted Wilde)
  17) - The Circus (Charles Chaplin)
  18) - The Thief of Bagdad (Raoul Walsh)
  19) - Underworld (Josef von Sternberg)
  20) - Greed (Erich von Stroheim)
  21) - He Who Gets Slapped (Victor Sjostrom)
  22) - Der Letzte Mann (Friedrich W. Murnau)
  23) - Cops (Buster Keaton)
  24) - The Penalty (Wallace Worsley)
  25) - The Blackbird (Tod Browning)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thank you for your list, Angusfly.

   Interesting not to see The Kid in your top 25, as well as mostly well-liked classics Nosferatu and Metropolis. A lot of Buster Keaton though, who seems to be the "big winner" on your list :)

   Radera