torsdag 7 december 2017

Mina favoritfilmer - 1940

Inget tokigt år, men för ojämn bredd för att räknas som ett starkt år. Lite kul att Alfred Hitchcock, Helan & Halvan och James Stewart alla har två filmer vardera på listan. Ett år med en given film i topp som är en riktig klassiker och favorit.

På topp tio återfinns filmer från:

9 USA
1 Storbritannien

Uppdatering: Plats #5 (Rebecca) flyttas upp till plats #3. Det betyder att The Sea Hawk och His Girl Friday flyttas ner till plats #5 respektive #4. 28/2-18


#10 Night Train to Munich (Carol Reed)Förvecklingar uppstår när en brittisk agent försöker föra en tjeckisk vetenskapsman och hans dotter till London i samband med ockupationen av Prag strax innan andra världskrigets utbrott.

En kombination av spionhistoria med brittisk humor av Carol Reed innan hans bättre och mer kända Odd Man Out (1947) och The Third Man (1949). Inte minst värd en titt för sekvensen med linbanorna.


#9 The Mortal Storm (Frank Borzage)Professor Viktor Roth och hans familj lever ett stillsamt liv i en liten by i tyska alperna under början av 1930-talet. När nasisterna kommer till makten splittras familjen och deras vän Martin Breitner hamnar mellan dem.

James Stewart är aldrig fel och filmen är inte dum den heller. Får till ett par kraftfulla scener runt den utbrutna nazismen runt honom, men kunde kanske varit ännu starkare och utnyttjat Stewart mer.


#8 Foreign Correspondent (Alfred Hitchcock)Året är 1939 och en amerikansk journalist skickas till Europa bara för att genast trassla in sig i en spionhärva.

En film av Hitchcock som bjuder på många bra scener att ta med sig, även om filmen är för lång med sina två timmar.


#7 Saps at Sea (Gordon Douglas)Helan blir beordrad att vila av en läkare eftersom han lider av stress från sitt arbete. Tillsammans med Halvan hyr de en båt och ger sig ut till sjöss. Vad de inte vet är att en förrymd brottsling befinner sig ombord.

Alltid kul med Helan och Halvan, även om detta inte är någon av deras allra främsta. Men gillar man duon bjuder denna på gott om skratt för att underhålla.


#6 The Great Dictator (Charlie Chaplin)Diktatorn utspelar sig i det fiktiva landet Tomanien och handlar om en fattig, judisk frisör och hans dubbelgångare, den karismatiske och judehatande diktatorn Adenoid Hynkel. Den judiske frisören, en lätt förvirrad veteran från första världskriget, gör vad han kan för att överleva i det judiska gettot, medan Hynkel hyser helt andra planer. Han vill lägga under sig hela världen.

Klassisk Chaplin som dock inte tillhör favoriterna bland hans filmer. Lite för utragen på sina håll och det är de klassiska stumfilmssekvenserna som ger mest humor och värme, trots gott om dialog i övrigt.


#5 The Sea Hawk (Michael Curtiz)Äventyrsklassiker med Errol Flynn i rollen som sjörövare på 1500-talet. Han kämpar för sitt land genom att konfiskera spanska fartygs guldlast och föra hem dem till Englands sinande stadskassa.

Klassiskt äventyr med pirater, fäktning och strider på skepp och slott. Lättsam på sina håll med en given hjälte spelad av Errol Flynn, men även blodigt allvar längre fram.


#4 His Girl Friday (Howard Hawks)Toppreportern Hildy Johnson meddelar att hon ska lämna nyhetsbranschen för hemmets lugna vrå med sin tråkige fästman Bruce. Hennes krävande redaktör och före detta make Walter Burns blir då fast besluten inte bara att få henne tillbaka till tidningen utan också att vinna hennes hjärta på nytt.

Kvick dialog i denna klassiska screwballkomedi signerad Howard Hawks. Cary Grant och Rosalind Russell försöker bräcka varandra och bjuder på många roliga ögonblick.


#3 Rebecca (Alfred Hitchcock)En kvinna träffar på sin semester den rike och trevlige Maxim de Winter. Hon följer med honom hem efter semestern och de gifter sig. Fast hans förra fru, den vackra Rebecca som var högt ärad av alla på slottet och som dog i en båtolycka, sätter käppar i hjulen. Hela tiden jämförs den nya frun med Rebecca och livet känns allmänt dåligt tills mysterier börjar klaras upp.

Klassisk tidig Hitchcock som har två bra huvudroller och en historia som blir allt mer spännande och lite överraskande mot slutet.


#2 A Chump at Oxford (Alfred J. Goulding)Som belöning för att ha förhindrat ett bankrån, skickas Helan och Halvan till anrika Oxford University där de bl.a. får gå i en labyrint och utsätts för olika skämt av studenterna.

En av de bättre långfilmerna med Helan & Halvan som är jämn rakt igenom och inbringar många skratt och minnesvärda scener.


#1 The Shop Around the Corner (Ernst Lubitsch)I den lilla butiken Matuscheks i Budapest jobbar den unge Alfred Kralik. Alfred är förälskad i en kvinna han aldrig träffat eller ens vet namnet på, då deras enda kontakt varit via en postlåda. En dag börjar Klara Novak jobba i affären och de båda avskyr varandra. Naturligtvis visar det sig att Klara är den Alfred korresponderar med.

En mycket varm, rolig och romantisk klassiker signerad Ernst Lubitsch med en ung James Stewart i en av många paradroller. Finns inte mycket att klaga på med den här filmen. Den har det mesta en film ska ha i genren romantisk komedi.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

-

---

Sämsta filmen: The Thief of Bagdad

En sagoberättelse som inte riktigt föll mig i smaken och kändes på tok för lång.


Största besvikelsen: The Philadelphia Story

Trots trion James Stewart, Cary Grant och Katharine Hepburn är detta en klassiker som aldrig gått hem hos mig fullt ut.

4 kommentarer:

 1. Jag älskar The Philadelphia story, His girl Friday och The shop around the corner alla tre.

  Den jag mest vill se av övriga är Rebecca (såklart).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte illa att du älskar alla tre. Tre klassiker som är älskade förvisso, men det är The Shop Around the Corner som värmer mitt hjärta mest.

   The Philadelphia Story har jag inte sett på länge nu, så möjligt att det blir tredje gången gillt eller liknande när jag väl ser om den ;)

   Radera
 2. MY TOP 25 FILMS OF YEAR 1940

  01) - His Girl Friday (Howard Hawks) - 5/5
  02) - The Shop Around the Corner (Ernst Lubitsch) - 5/5
  03) - The Grapes of Wrath (John Ford) - 5/5
  04) - The Philadelphia Story (George Cukor) - 5/5
  05) - Rebecca (Alfred Hitchcock) - 5/5
  06) - Remember the Night (Mitchell Leisen) - 5/5
  07) - They Drive by Night (Raoul Walsh) - 5/5
  08) - Foreing Correspondent (Alfred Hitchcock) - 4,5/5
  09) - The Return of Frank James (Fritz Lang) - 4,5/5
  10) - Christmas in July (Preston Sturges) - 4,5/5
  11) - The Great Dictator (Charles Chaplin) - 4/5
  12) - Pride and Prejudice (Robert Z. Leonard)- 4/5
  13) - The Mark of Zorro (Rouben Mamoulian) - 3,5/5
  14) - The Bank Dick (Eddie Cline) - 3,5/5
  15) - The Mortal Storm (Frank Borzage) - 3,5/5
  16) - Northwest Passage (King Vidor) - 3,5/5
  17) - Edison, The man (Clarence Brown) - 3,5/5
  18) - Comrade X (King Vidor) - 3,5/5
  19) - The Doctor Takes a Wife (Alexander Hall) - 3/5
  20) - Dr. Erlich's Magic Bullet (William Dieterle) - 3/5
  21) - Arise, my love (Mitchell Leisen) - 3/5
  22) - The Sea Hawk (Michael Curtiz) - 3/5
  23) - La Fille du Puisatier (Marcel Pagnol) - 3/5
  24) - Stranger on the Third Floor (Boris Ingster) - 3/5
  25) - Dr. Cyclops (Ernst B. Schoedsack) - 3/5

  Haven't seen
  Night Train to Munich (Carol Reed)
  Saps at Sea (Gordon Douglas)
  A Chump at Oxford (Alfred J. Goulding)

  SvaraRadera
  Svar
  1. As always, thank you for your list.

   More fives than fours on your list, impressive.

   This will most likely be the last year I do, at least when it comes to a top ten-list. But there will be other top ten-lists instead...

   Radera