lördag 30 december 2017

Quatermass and the PitTitel: Quatermass and the Pit / Five Million Years to Earth
Genre: Mysterium/Sci-Fi/Skräck
Land: Storbritannien
År: 1967
Regi: Roy Ward Baker
I rollerna: Andrew Keir, James Donald, Barbara Shelley, Julian Glover

Handling: Under grävarbeten för tunnelbanan i London hittas ett stort, svart mystiskt föremål. Det visar sig vara en farkost, vars innehåll är en evolutionsbiologisk sensation utan dess like i världshistorien.

Omdöme: Det är ganska kul med sådana här filmer ibland. Där man hittar något mystiskt, något utomjordiskt möjligtvis. Det hela tar sin början när man påbörjat grävarbeten nere i Londons tunnelbana. Efter att man hittat både en skalle och ett skelett, avbryts arbetet och Dr. Roney (James Donald) och hans team tas dit för att sköta utgrävningarna. Fynden visar sig vara 5000 år gamla apmänniskor.När man stöter på ett oidentifierbart stort svart objekt bakom en lervägg, plockar man in experter i form av överste Breen (Julian Glover) och inte minst professor Bernard Quatermass (Andrew Keir) och hans medhjälpare Barbara Judd (Barbara Shelley). De ska nu försöka ta reda på hur det kommit dit och framförallt vad det är för något.Man skulle lite lätt kunna säga att det hela blir som om man tog lite av The Thing (1982), lite av The Exorcist (1973) och lite av The Omen (1976). Det blir nämligen en del utgrävningar, utomjordiska element, en övernaturlighet som tar över kroppar och lite andar och liknande. Det hela är en brittisk produktion så till det får man en del typiskt torr brittisk humor som passar bra.Överraskande nog är det överlag tillfredsställande effekter och det skapas en ganska bra och tät stämning, även om det inte direkt är skrämmande eller liknande. Det är väl ungefär halvvägs in som filmen får en liten vändning. Fram tills dess är det stora svarta föremålet en gåta och ett mysterium. Men här händer något och in i leken kommer något som kan jämföras med stora gräshoppor med horn. Dessa hade man gott kunnat skippa. Det är inte särskilt bra gjort med dessa och resten av storyn hade funkat lika bra, om inte bättre utan dem.Även om filmen inte riktigt höjer sig till nästa nivå, så blir det faktiskt småtrevligt och inte så sunkigt som den här typen av filmer lätt kunde bli på 60-talet. De flesta funkar och gör vad de ska där Andrew Keir som Dr. Quatermass påminner en del om Sean Connery från Indiana Jones and the Last Crusade (1989) med hur han pratar och även lite utseendemässigt. På tal om Bond är det kul att se den framtida Bond-skurken Julian Glover från For Your Eyes Only (1981).

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.1

2 kommentarer:

 1. Trevlig och charmig, både vad gäller effekter och mytologi. Det är inte utan att man blev mer nyfiken på Quatermass-filmer

  https://bilderord.wordpress.com/2013/10/17/quatermass-and-the-pit-1967/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisst, tyckte det puttrade på fint och var småtrevligt mest hela tiden. Ett plus för den torra brittiska humorn.

   Radera