måndag 18 december 2017

Star Wars: The Last JediTitel: Star Wars: The Last Jedi / Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
Genre: Action/Äventyr/Sci-Fi/Fantasy
Land: USA
År: 2017
Regi: Rian Johnson
I rollerna: Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega, Mark Hamill, Carrie Fisher, Benicio Del Toro, Laura Dern

Handling: Efter att ha funnit Luke Skywalker försöker Rey övertala honom att ansluta sig till rebellstyrkorna, men Luke har tappat tron på jediriddarnas roll i kampen efter att ha misslyckats med Ben Solo. Samtidigt leder Leia rebellstyrkorna i kraftigt underläge, och deras chanser blir inte bättre när det visar sig att Första orden har utvecklat en teknologi som kan spåra deras skepp i ljushastighet.

Omdöme: Fortsättningen på äventyret efter Star Wars: The Force Awakens (2015) borde spinna vidare på vad man byggde upp i den första filmen. De flesta skådespelarna och karaktärerna återvänder här, men med en ny regissör i Rian Johnson och utan Han Solo var det frågan hur man skulle lyckas följa upp en lovande start på denna trilogi.Istället för att låta en komma in i det hela och bli varm i kläderna, drar man på för fullt med en gång. Inte bara med action, utan även humor. Humor som får det hela att snarare kännas som en Star Wars-parodi än en äkta Star Wars-film. Det känns givetvis inte helt rätt. En del humor är välkommen, särskilt när den som i Star Wars: The Force Awakens (2015) bjöds på i form av Han Solo och Chewbacca. Men här blir det något annat. Man driver med Första orden och känslan blir snarare att man ser på Spaceballs (1987). Mycket udda med andra ord.Efter ett tag stabiliseras det lite grann. In i handlingen kommer istället Rey (Daisy Ridley) och Luke Skywalker (Mark Hamill). På sätt och vis kan man säga att Luke får ersätta Han Solo i denna del. Mindre humor så klart, men ändå trevligt att se Luke få vara med på ett hörn. Det blir lite som när Alec Guinness som Obi-Wan Kenobi agerade mentor åt Luke. Nu finns inte riktigt samma djup här mellan Rey och Luke, men bättre än Star Wars-parodin det lutade åt till en början.Det är sedan mycket som händer. Många karaktärer kommer och går. Med en speltid på 2.30 är det inte så konstigt att det blir så. Men det känns som man inte riktigt hittar rätt vad gäller avvägningen. Vissa partier känns alltför utdragna medan andra stressas igenom. Filmen lider även av att man till slut känner att den aldrig verkar ta slut, vilket inte är någon bra känsla. Det känns helt enkelt som en missad chans att bygga vidare på vad man påbörjat.Nu är det inte en direkt dålig film om man ser till helheten. Den har tillräckligt för att man inte ska tappa intresset helt. Det är bara det att den aldrig lyfter eller bjuder på särskilt många scener som får det att vattnas i munnen på en. Visst är det snyggt med uppgörelsen på saltet som blir rött, men istället för att bli något minnesvärt förvandlas det snarare till något i stil med vad man såg i den misslyckade trilogin mellan 1999-2005.Några andra saker som inte funkar är t.ex. de olika dataanimerade djuren som dyker upp lite här och där under filmens gång. De hör inte hemma här. Hade det gjorts lite mer nedtonat hade det funkat klart bättre. Hela historien som handlar om att hämta en mästerkodare och besöket på stället med kasinot blir mest larvigt. Likaså funkar inte Rose (Kelly Marie Tran) särskilt bra tillsammans med Finn (John Boyega). Det hela känns mer som valfri superhjältefilm än en riktig Star Wars som man vill ha det.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 8.2

6 kommentarer:

 1. Håller helt med om än med något lägre betyg. Det fanns fina enskilda delar, men inget som gick ihop sig till någon vettig helhet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det var verkligen synd att man inte kunde få ihop det bättre. Det intressanta är att man på flera håll läst hur imponerade och nöjda alla (skådespelare och producenter) var med Rian Johnson som regissör. Kanske hade de en för avslappnad stämning/attityd som förstörde filmen mer än den hjälpte...

   Radera
 2. Japp, det förefaller som att de inte lyckades förvalta det Abrams byggde upp i The Force Awakens. Nu är nog denna film i och för sig gjord med en annan vision än vad Abrams hade.

  Jag gillade första scenen med Poe och hans "stalling tactics". Kände inte att det blev Spaceballs. Men däremot håller jag med om att filmens svaga partier kändes farligt nära känslan som de fasansfulla prequels hade i överflöd. Det är en bra liknelse, hur hemskt det än låter. Bland annat är de gulliga djuren alldeles för mycket i fokus.

  Filmen är helt klart för lång och vissa sekundära sekvenser borde klippts bort. Han borde tajtat till grundstoryn och gjort det tydligare vilka stakes som gällde. Nu såg vi framför våra egna ögon hur en majoritet av rebellstyrkorna förgördes men det kändes inte in i hjärtat på mig. Det måste vara ett major fail.

  Jag är dock övertygad om att filmen kommer växa vid en omtitt. För nu får den en trea av mig i alla fall.

  http://fripp21.blogspot.se/2017/12/star-wars-episode-viii-last-jedi-2017.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ville gilla detta och trodde trots allt att den skulle vara bättre än Rogue One, fast inte lika bra som The Force Awakens.

   Poes "stalling tactics" var ju lite roliga, det håller jag med om. Men det kändes helt klart som en parodi, inte minst när det kom så tidigt i filmen. Det satte liksom tonen och filmen lyckades inte riktigt få ordning på det hela efter det.

   De gulliga djuren och barnen (bl.a. med kvasten) fick helt klart tankarna att gå till prequels-filmerna - inte alls bra med andra ord. Det enda som egentligen funkade var de där djuren (typ nunnor) som inte gillade Rey på den där ön.

   The Force Awakens hade en del saker jag inte gillade vid första titten, men jag hade ändå ett sug efter att se om den. Det känner jag inte med denna. Mycket möjligt att denna kommer ses om någon gång, men mycket tveksam till om den kommer höjas.

   Radera
 3. Kan absolut instämma i mycket av kritiken. Jag blev dock väldigt underhållen av filmen trots allt och gav den ett högt betyg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid trevligt när man kan se förbi sådant och uppskatta en film ändå. Eftersom jag förväntade mig något mer åt The Force Awakens hållet, blev jag lite besviken.

   Radera