fredag 1 december 2017

The ForeignerTitel: The Foreigner
Genre: Action/Drama/Kriminalare/Thriller
Land: Storbritannien/Kina/USA
År: 2017
Regi: Martin Campbell
I rollerna: Jackie Chan, Pierce Brosnan, Orla Brady, Ray Fearon

Handling: Den Londonbaserade restaurangägaren Quan förlorar sin dotter i ett fruktansvärt terroristdåd och ger sig ut efter rättvisa. I sin kompromisslösa jakt på dotterns mördare, inleds en våldsam konflikt med regeringstjänstemannen Hennessy, vars förflutna kan innehålla nyckeln till terroristernas identiteter.

Omdöme: Regissören Martin Campbell med Casino Royale (2006) och Edge of Darkness (2010) på sin resumé, slår sig här åter ihop med Pierce Brosnan efter att de två samarbetade på GoldenEye (1995). Lägg därtill en av de största actionskådisarna i världen i Jackie Chan så har man en bra grund att jobba med. Dessutom bygger filmen på boken "The Chinaman" från 1992. Sedan om resultatet skulle visa sig bli lyckat eller inte återstod att se.Ett terroristattentat i London där 12 personer dödas lämnar förödande konsekvenser, inte minst för Quan (Jackie Chan) vars dotter är bland de omkomna. Utan någon vidare mening med livet längre tänker han se till att de skyldiga straffas. Polisen tar upp jakten och spåren leder till en nordirländsk grupp, men de har inga namn att gå efter. In i bilden kommer den nordirländske ministern Liam Hennessy (Pierce Brosnan) som tidigare tillhört gruppen som tagit på sig ansvaret, men han fördömer dådet. Hennessy och den brittiska polisen är nu ute efter de inblandade, och Quan tänker inte ge sig innan han själv fått tag på listan över gärningsmännen.Ok, så det första jag måste säga att jag gillar med filmen är att den är seriös och på det stora hela realistisk. Den följer historien från tre håll där jakten på de skyldiga kommer från brittiska polisen, Hennessy och Quan. Det blir speciellt kul när Quan sätter press på Hennessy som till en början bara tar Quan för en gammal man som är envis, men inte så mycket mer. När Quan börjar psyka Hennessy allt mer, drar det igång ett litet krig dem emellan. Detta samtidigt som den lilla terroristgruppen planerar att slå till igen.Detta är en film som lyckas kombinera en politisk thriller från den gamla skolan med dagens övervakningsteknik och kryddat med en del martial arts i form av Jackie Chan. Till stor del blir det Pierce Brosnan (kul att se honom i form igen) som får dra det tyngsta lasset vad gäller dialogen, medan Jackie Chan (även han bra som nedstämd) inte säger så värst mycket. Han smider istället sina planer och sätter dem i verket mot Hennessy och hans män. På sina håll blir det lite First Blood (1982) över det hela, blandat med "pensionärsaction" i form av Taken (2008).När filmen närmar sig upplösningen blir filmen även hårdslående och viker inte ner sig. Det gillar jag. Hårt sätts mot hårt och det daltas inte med terrorister eller andra inblandade. Dessutom märker man att Martin Campbell är en duktig regissör som är bra på action, men även att berätta en tät historia som denna. Sedan funkar även Cliff Martinez musik som genomgående hörs i bakgrunden och skapar stämning. Han är inte minst känd för musiken till Drive (2011)... Nej, en överraskande bra film som håller en hög nivå rakt igenom.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.2

4 kommentarer:

 1. Inte dumt alls, var längesedan jag sett något med Mr. Chan, kul att se att han utvecklats och blivit en mer kompetent skådis, förutom hans Kampsportstalang.

  Imponerande att han verkar vara lika rörlig och smidig som alltid. Verkar som han gjort alla scener själv också som vanligt, galet!

  Räddade min söndagskväll, tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så lite så, kul att det uppskattades.

   Ja, man ska inte räkna bort den gode Jackie Chan eller underskatta honom. Och tycker Pierce Brosnan också funkade klart bra, något man inte sett på länge.

   Skulle kunna tänka mig att se Martin Campbell tillbaka som Bond-regissör en gång till...

   Radera
 2. Jag gilade också denna film. Helt klart något starkare än vad jag väntat mig.

  Jag är inte lika förtjust i gamla politiska thrillers från 70-talet som du kanske men jag ser vad du menar med liknelsen.

  3/5 av mig

  https://fripp21.blogspot.se/2018/01/the-foreigner-2017.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du också gillade den. Som sagt, 4/5 från min sida vilket betyder att jag tyckte den lyckades med en hel del. En av de bättre filmerna från året.

   Jo, det är sant att jag uppskattar den sortens filmer en hel del. Inte varje dag man ser moderna filmer lyckas med den biten som denna gör.

   Radera