fredag 15 december 2017

The PartyTitel: The Party
Genre: Komedi/Drama
Land: Storbritannien
År: 2017
Regi: Sally Potter
I rollerna: Kristin Scott Thomas, Timothy Spall, Cillian Murphy, Patricia Clarkson, Bruno Ganz, Emily Mortimer, Cherry Jones

Handling: Janet har en liten tillställning för sina närmaste vänner för att fira sin nya roll i parlamentet. Allt går, nästan, som planerat tills hennes man Bill avslöjar något som sparkar igång en serie händelser som påverkar alla i rummet.

Omdöme: Svartvitt kammarspel? Jo, jag tackar jag. Sju vänner samlas hemma hos Janet (Kristin Scott Thomas) och hennes make Bill (Timothy Spall) för att fira att Janet blivit utnämnd som minister i det brittiska parlamentet. Medan Janet fixar lite tilltugg och släpper in gäst efter gäst, sitter Bill med tom blick i fåtöljen och dricker vin.Gästerna anländer i form av April (Patricia Clarkson) och hennes tyske make Gottfried (Bruno Ganz), lesbiska paret Martha (Cherry Jones) och Jinny (Emily Mortimer) samt Tom (Cillian Murphy) vars hustru blir lite sen. Alla, inklusive värdparet, har de sina hemligheter och det tar inte lång tid innan det blir minst sagt tryckt stämning bland sällskapet.Detta är en film som ger blandade känslor. Stundtals får den till humorn och förvecklingarna bra. Inte minst blir Bruno Ganz och hans Gottfried smårolig mest hela tiden med sina inte alltid så passande kommentarer. Likväl är Patricia Clarkson som hans hustru April bitsk och är inte sen med att ge sin man en utskällning, eller någon av de andra i sällskapet för den delen. En sak blir tydlig och det är att det inte är några direkt sympatiska individer vi möter. Det skulle då vara Gottfried. Dessutom tycker man emellanåt lite synd om Bill som får ta emot en del stryk.Även om det här i grunden är en dramakomedi med en del allvarliga ämnen som tas upp, så får det mig även att tänka på det klassiska mordmysteriet, typ Agatha Christie. Man har flera misstänkta i ett rum och man ska försöka lista ut vem som är den skyldige. Fast här blir det snarare vem som inte är skyldig, vem som inte är inblandad i soppan. Ganska kul med andra ord, även om det hela blir lite för teatraliskt på sina håll och inte så roligt som det kunde ha blivit. Och för den delen inte heller särskilt spännande eller gripande. Stark tvåa till svag trea.

3 - Skådespelare
3 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar