fredag 22 december 2017

TrancersTitel: Trancers
Genre: Action/Sci-Fi
Land: USA
År: 1984
Regi: Charles Band
I rollerna: Tim Thomerson, Helen Hunt, Michael Stefani, Art LaFleur

Handling: Jack Deth är en polis som jagar s.k. trancers. Han åker tillbaka 300 år i tiden till 1985 för att fånga terroristen Whistler som med tankekraft kan kontrollera och förvandla folk till trancers, zombieliknande hjärndöda varelser som gör allt Whistler säger åt dem.

Omdöme: När man hittar sådana här filmer som man inte visste fanns, har man ingen aning om vad som väntar. Men med tanke på att det gjorts flera filmer i serien borde den gjort något rätt kan man tycka. Det är en lågbudget b-film, det ska man ha klart för sig. Den är endast på 76 minuter så här kommer man inte bjudas på några fördjupningar. Fast det behöver inte vara helt fel. Särskilt inte när det handlar om en sån här film med lite mindre budget.När huvudpersonen Jack Deth (uttalas som Death) introduceras, befinner vi oss i det framtida Los Angeles, eller Angel City som det numera heter. Jack (Tim Thomerson) glider fram till ett neonupplyst mathak och med berättarröst berättar han vem han är och att han som polis jagar trancers. Det är som taget från Blade Runner (1982), så klart. Man vet inte riktigt om det är på allvar eller gjort lite med glimten i ögat, men det funkar och sätter tonen direkt.

"Last January, I finally singed Martin Whistler out on one of the rim planets. Since then, I've been hunting down the last of his murdering cult. We call them "Trancers": slaves to Whistler's psychic power. Not really alive, not dead enough.

It's July now, and I'm tired. Real tired."
- Jack Deth
Under den första kvarten utspelar sig handlingen i framtiden, år 2247. Modet är horribelt och skrattretande, men vad gäller effekter och en del annat har man gjort sitt bästa. Skönt nog får Jack ta sig tillbaka nästan 300 år till 1985. Uppdraget han fått är att lokalisera en man vid namn Whistler som han jagat i flera år. Whistler har nämligen förmågan att göra folk till trancers genom tankekraft och han planerar att döda förfäder till de som styr i Angel City för att själv kunna ta över och regera. Det blir alltså lite som The Terminator (1984) när Jack ska söka upp och skydda några innan Whistler hittar dem. Fast man ska kanske mer förvänta sig något i stil med The Hidden (1987), vilket inte är helt fel.Detta blir inte så dumt, inte alls dumt när handlingen utspelar sig år 1985. För Jack, som ju kommer från framtiden, är inte van vid mycket av det som han hittar här. Dessutom har han med sig ett par hjälpmedel från framtiden som kommer till användning när han kommer i kontakt med Whistler och andra trancers. Till sin hjälp får han Leena (en ung Helen Hunt) som hjälper honom runt i 1985-vardagen och det för honom okända Los Angeles.Jack Deth är en skön karaktär som är något bitter och uppgiven då han inte har så mycket att leva för där hemma år 2247 efter att hans fru blivit dödad av en trancer. Han känner sig snart bekväm år 1985 och Leena blir en anledning för honom att leva på nytt. Så filmen har en del djup trots allt, vilket man inte riktigt hade förväntat sig. Dessutom har man lyckats bra med en del finesser, inte minst klockan Jack har med sig som kan stoppa tiden, något som ger några sköna scener. Lägg därtill humor som funkar fint och ger filmen en skön balans.2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar