onsdag 3 januari 2018

I, TonyaTitel: I, Tonya
Genre: Drama/Komedi
Land: USA
År: 2017
Regi: Craig Gillespie
I rollerna: Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney, Julianne Nicholson

Handling: Konståkerskan Tonya Harding gör stora framsteg i det amerikanska mästerskapet, men hennes framtid i sporten äventyras när hennes ex-man ingriper.

Omdöme: De flesta, ja alla som följde OS på 90-talet känner till skandalen inom konståkning där Tonya Harding och Nancy Kerrigan var inblandade. Det spelade ingen roll om man tittade eller inte tittade på konståkning. Det var prat om det överallt. Men vad låg bakom det hela och hur kunde en framgångsrik OS-deltagare gå så långt som att vilja oskadliggöra en konkurrent?Filmen är en faktabaserad historia som med hjälp av diverse långa intervjuer och förhör som spelats in med de inblandade bildar en inblick i Tonya Hardings liv och vad som föranledde skandalen. Tonya (Margot Robbie) växer upp som white trash med en ensamstående mamma i LaVona (Allison Janney). Servitrisen LaVona tar 4-åriga Tonya till isrinken för att där få henne i träning hos tränaren Diane (Julianne Nicholson). Tonya har uppenbarligen talang för konståkningen och slår snart äldre motståndare.Tonya är van vid att bli både psykiskt och fysiskt illa behandlad av sin mamma, som minst sagt är allt annat än trevlig. När Tonya träffar Jeff (Sebastian Stan) och de blir ett par, blir hon åter slagen i förhållandet. Hon är ju van, säger hon. Men självklart är det inget som skapar en trevlig tillvaro för henne. Trots det skakiga förhållandet är hon honom trogen och han blir hennes manager. Jeff, tillsammans med hans udda vän Shawn (Paul Walter Hauser), kommer senare bli "ansvariga för Tonyas säkerhet", något som leder till mer problem än skydd.Något filmen gjort smart är att berätta det hela på ett ironiskt sätt vilket ger en hel del skratt och roliga ögonblick, trots att det även är ett seriöst drama. Men tonen man valt känns helt rätt och lyfter en historia som innefattar en rad udda och underhållande karaktärer. En sån här film hade lätt kunnat bli lite tråkig och ordinär om man valt att berätta det hela på ett mer standardmässigt sätt.Margot Robbie, bl.a. från The Wolf of Wall Street (2013) som påminner denna film lite i berättarstil, är klart bra som Tonya Harding. Som jag förstått det är det hon själv som utför skridskoscenerna, även om de mer avancerade hoppen använt sig av specialeffekter (vilket man inte tänker på). Hon trodde uppenbarligen på rollen och filmen då hon även varit med och producerat den. Även vid sidan av henne bjuds det på gott om bra prestationer. Allison Janney får en skön roll att spela som den vrickade och otrevliga mamman LaVona. Och Paul Walter Hauser i rollen som Shawn känns lite som John Candy och blir riktigt rolig när han blivit varm i kläderna.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.7

2 kommentarer:

 1. Har alltid gillat Allison Janney sen favoriten Happiness, Margot Robbie skiner också starkt, hennes roll påminde mig lite om Mickey Rourkes comeback i The Wrestler av någon anledning. Njöt också av den desillusionerad Shawn haha, skön roll! Fick en fyra av mig på Filmtipset! Tack för tipset, ännu en gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Happiness var ett bra tag sen man såg, så minns henne inte där (det är Hoffman och Dylan Baker jag alltid tänker på). Ska försöka se om den så småningom. Tack för påminnelsen ;)

   Sant, det är en lite liknande roll hon spelar, även om Mickey Rourke var grymt bra i The Wrestler. Nu är Margot Robbie också bra här, men Rourke var verkligen outstanding.

   Haha, ja Shawn var bara för skön och verkade tro på vad han sa också, vilket bara gjorde det roligare.

   Kul att du uppskattade den :)

   Radera