fredag 12 januari 2018

Meet the ParentsTitel: Meet the Parents / Släkten är värst
Genre: Komedi/Romantik
Land: USA
År: 2000
Regi: Jay Roach
I rollerna: Ben Stiller, Robert De Niro, Teri Polo, Blythe Danner, Owen Wilson, James Rebhorn

Handling: Greg Focker är upp över öronen förälskad i sin flickvän Pam och väntar på rätta tillfället att fria till henne. Precis när han ska falla på knä ringer telefonen - Pams yngre syster ska gifta sig. De ger sig iväg till bröllopet. Greg är glad men nervös för att han för första gången ska träffa Pams föräldrar. Han planerar att traditionsenligt be fadern Jack Byrnes om hennes hand, men det visar sig att Greg och Jack absolut inte har någonting gemensamt och allt som kan gå fel går fel.

Omdöme: Det är inte alltid lätt att träffa sina potentiella svärföräldrar. Inte minst när det handlar om en svärfar som är minst sagt överbeskyddande av sin dotter. Så blir fallet för Greg Focker (Ben Stiller) som älskar sin Pam (Teri Polo) och tänkt fria. Han vill ju visa upp sig från sin bästa sida och vara värdig dotterns hand när han väl frågar svärfar Jack (Robert De Niro). Men allt han gör blir fel.Det är så mycket som går fel för Greg och när han väl hamnar i en svår situation, ja då gräver han ner sig ännu djupare med små vita lögner. Han försöker hålla glatt humör, trots att han blir hårt pressad av Jack som är övertygad om att Greg döljer saker och inte är rätt för hans dotter. Inte blir det enklare av att Pams ex visar sig vara den rike och duktige Kevin (Owen Wilson) som är en svärmorsdröm. Dessutom skapar katten Jinx ett och annat problem för Greg...Här finns mycket att skratta åt och gilla. Det känns som ett genomarbetat manus, vilket inte alltid är fallet med komedier av det här slaget. Det håller rakt igenom och blir snäppet bättre av att man både lyckas med en del romantiska inslag och att det finns hjärta. Man förstår även Gregs frustration som bara växer och växer. Ett klassiskt exempel på det är när han blir hårt ansatt av de övriga under en liten vänskaplig volleybollmatch i Kevins swimmingpool. Greg tar i för fulla muggar och resultatet blir att han blir än mer illa omtyckt.En intressant notering med det hela, som jag inte visst sedan tidigare, är att filmen bygger på en film med samma namn från 1992. En indiefilm som inte lyckades hitta en distributör och sålde rättigheterna till Universal Pictures som till slut gjorde denna film. Det var först tänkt att Steven Spielberg skulle regissera med Jim Carrey och Al Pacino som Greg respektive Jack. Resultatet blev lyckat så som det blev och filmen, som hade en budget på höga $55m, blev en succé med över $300m inspelade världen om och ett par uppföljare på det.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.0

2 kommentarer:

 1. Kul film som vid senaste omtitten inte nådde helt upp till den nivå jag hade förväntat mig (från hur jag kom ihåg den).

  Kul trivia dr om att den bytter på en äldre film. Det hade jag ingen aning om. Jag tror inte att den hade blivit lika bra med Jim Carrey och Al Pacino i rollerna. Ben Stiller ger rollen en hel del hjärta som du också verkar vara inne på...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, den är kanske inte lika bra som jag ville minnas den som heller. Men överlag bättre än många andra komedier som inte lyckas vara roliga eller fullfölja som den här ändå gör.

   Nej, visste inte heller om det förrän efter att ha sett om den den här gången och läst om det.

   Tror inte heller det blivit bättre med dem, fast man vet aldrig. Annan dynamik kanske.

   Hjärta tycker jag filmen som helhet har. Speciellt mot slutet. Tycker det är avgörande för om man (åtminstone jag) ska ta till sig en komedi av det här slaget eller inte. Värme och hjärta kommer man långt med.

   Radera