onsdag 31 januari 2018

Only the BraveTitel: Only the Brave
Genre: Drama
Land: USA
År: 2017
Regi: Joseph Kosinski
I rollerna: Josh Brolin, Miles Teller, Jeff Bridges, Jennifer Connelly, James Badge Dale, Taylor Kitsch, Andie MacDowell

Handling: En historia baserad på elitstyrkan med brandmän, Granite Mountain Hotshots, som kämpade mot en våldsam skogsbrand i Yarnell, Arizona, 2013.

Omdöme: En grupp brandmän tillhörande en elitstyrka i Arizona bekämpar årligen skogsbränder runt om landet. Det är ett sjuhelsikes tufft och farligt jobb, men sammanhållningen är enorm och drivkraften att skydda och rädda liv och skog är likaså på topp.Ansvarig för gruppen är Eric Marsh (Josh Brolin), gift med Amanda (Jennifer Connelly). Marsh väljer att ge en chans till Brendan McDonough (Miles Teller) som varit i problem med rättvisan och haft drogproblem, men verkar vara en bra kille. De övriga i gänget är inte lika övertygade. Men när de med hjälp av Duane Steinbrink (Jeff Bridges) får chansen att bli auktoriserade för att kunna få leda släckningsarbeten (och inte bara lyda order), går de i vått och torrt för varandra.Efter att ha gjort två visuella sci-fi filmer i TRON: Legacy (2010) och Oblivion (2013) var det dags för något lite annorlunda för regissören Joseph Kosinski. I och med denna film blev det en verklighetsbaserad historia, fast fortfarande med det visuella i form av skogsbränder som härjar och drar fram likt laviner.Förutom ett större fokus på att berätta en historia snarare än att berätta med hjälp av det visuella, fanns här även frågan om prestationerna. Till en början känns det lite si och så med både prestationerna som är något styltiga och hoppandet mellan karaktärerna innan man fått ett grepp om vilka de är. Men efter en stund stabiliseras berättarstilen och både historien och prestationerna stegrar mot filmens final.Man kan säga att filmen är något av en motsvarighet till en annan verklighetsbaserad film, nämligen Deepwater Horizon (2016) som behandlar en katastrof på en oljeplattform. Det är inte lika intensivt här, utan istället låter man det hela ta sin tid och byggas upp. I den var det för övrigt Kurt Russell som var ledaren. Här är det Josh Brolin och han känns helt klart som en lite yngre version av honom.Det är svårt att inte bli påverkad av filmen när man närmar sig slutet. Till en början får man alltså inte känslan av att det hela ska mynna ut i något som kommer få hjärtat att sluta slå en sekund eller två. Men det är precis vad man får. Historien är stark, karaktärerna är på plats och prestationerna blir bara bättre och bättre. Man känner för dessa män och kvinnor vi lärt oss känna på vägen. Det är en hjältehistoria, men ingen solskenshistoria för det. Man gottar sig inte heller i det hela utan det är gjort med omsorg. Joseph Kosinski visar att han inte bara kan sci-fi utan även ett känslosamt drama som här.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 8.0

2 kommentarer:

  1. Japp, håller med. Slutet levererade verkligen och jag blev oväntat påverkad. Kosinski kanske är lite underskattad som regissör, inte bara av andra utan även mig själv. Oblivion var ju hyfsad i alla fall liksom TRON: Legacy.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske tog filmen oss både lite på sängen, inte minst som det är något annorlunda än de tidigare filmerna du nämner. Men håller med, inga tokiga filmer och denna skapade en hel del känslor till slut.

      Radera