söndag 14 januari 2018

The Bridge on the River KwaiTitel: The Bridge on the River Kwai / Bron över floden Kwai
Genre: Drama/Krig/Äventyr
Land: Storbritannien/USA
År: 1957
Regi: David Lean
I rollerna: Alec Guinness, William Holden, Sessue Hayakawa, Jack Hawkins

Handling: Under andra världskriget blir en grupp brittiska soldater tillfångatagna av japanerna. Britterna tvingas konstruera en järnvägsbro. Men den brittiska militärledningen ger en kommandostyrka i uppdrag att förstöra bron.

Omdöme: Legendariske regissören David Lean och den lika legendariske skådespelaren Alec Guinness samarbetade här på sin tredje film av sammanlagt sex stycken mellan åren 1946-1984. Detta kom att bli Guinness enda Oscarsvinst medan Lean vann sin första av två Oscars för bästa regi. Den andra kom ett par år senare på ett av deras andra samarbeten - Lawrence of Arabia (1962).Guinness spelar den brittiske översten Nicholson som tillsammans med hundratals andra män blivit tillfångatagna av japanerna och nu hamnat i fångläger. Fånglägret ligger i den ogästvänliga djungeln i Burma och chansen för att lyckas rymma och överleva är nästan obefintlig. Men enligt den amerikanske fången Shears (William Holden) är det odds som möjligtvis är bättre än om man stannar kvar i fånglägret. Detta p.g.a flera omständigheter där huvudorsaken stavas den japanske överste Saito (Sessue Hayakawa) som styr och ställer med järnhand.Något som är klart lyckat är att man inte bara låter det hela utspela sig i fånglägret, utan här konstrueras en järnvägsbro över floden Kwai och en sabotageoperation dras igång av britterna som ger det hela lite äventyr och variation. Något som även blir extra intressant är det psykologiska spelet på mer än ett sätt. Det blir en hjärnornas kamp mellan Nicholson och Saito samtidigt som Nicholson vet att hans mäns moral är avgörande under deras tid i fånglägret. Därför blir konstruktionen av järnvägsbron en viktig bricka i spelet. Men man vill inte hjälpa fienden för mycket...Det är inte svårt att förstå varför denna storslagna matinéföreställning kammade hem hela sju Oscars och är ansedd som en stor klassiker. Mycket tack vare tidigare nämnda David Lean och Alec Guinness som gör det här till en så pass bra film som det är. Lean med utmärkt regi där allting känns väldigt genomarbetat och autentiskt. Guinness med en sådan självklarhet som han så ofta bjöd på. Frågan är om detta ändå inte är hans främsta roll. Utan tvekan en av dem. Riktigt bra. En film som funkar lika bra nu som när den sågs för första gången.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 8.0
IMDb: 8.2

2 kommentarer:

 1. Häpp!
  En riktig kanonrulle detta! Gjorde en omtitt i mellandagarna...och som sagt, den håller än!
  Lite lurigt med Guiness´rollfigur också...å ena sidan ska han ha beröm för principfasthet..å andra sidan är han en direkt galen typ... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra att du också såg om den i mellandagarna och gillade den.

   Ja, principfast kan man lugnt säga. Fast samtidigt är det ju det som får upp moralen hos hans män. Å andra sidan blir han ju lite väl besatt av projektet.

   Nej, en klassisk och trevlig matinéfilm.

   Radera