tisdag 16 januari 2018

The CommuterTitel: The Commuter
Genre: Action/Kriminalare/Mysterium/Thriller
Land: USA/Storbritannien
År: 2018
Regi: Jaume Collet-Serra
I rollerna: Liam Neeson, Vera Farmiga, Patrick Wilson, Sam Neill

Handling: En affärsman på väg hem med pendeltåget blir inblandad i en kriminell konspiration som inte bara hotar hans liv, utan även de runt omkring honom.

Omdöme: När det vankas gubbaction med Liam Neeson blir man lite nyfiken. Han återförenas med spanskfödde Jaume Collet-Serra som han gjorde Unknown (2011), Non-Stop (2014) och Run All Night (2015) med. Man kan lite lätt se detta som en fortsättning på Non-Stop (2014). Den enda skillnaden är egentligen att man förflyttat handlingen från ett flygplan till ett tåg. Dessutom kommer jag att tänka på en liten film vid namn 13 Sins (2014) där huvudpersonen precis som här kontaktas av någon som erbjuder pengar mot att han utför saker, samtidigt som han ständigt övervakas.Michael (Liam Neeson) har tagit samma pendeltåg till och från jobbet i tio års tid. Han känner de flesta som pendlar fram och tillbaka. Men denna dag blir inte som andra. Han har nämligen precis blivit av med sitt jobb och när han kliver på pendeltåget hem upptäcker han att hans mobil är borta. Han blir så småningom kontaktad av en kvinna vid namn Joanna (Vera Farmiga) som kommer med ett förslag. Hon vet att han är en f.d. New York-polis och därför rätt man för jobbet. Och det är att hitta någon på tåget som inte hör dit och som har en väska som han ska sätta en GPS-sändare på. Det blir upptakten på en skrämmande helvetesresa för Michael och medpassagerarna.Jag gillar upplägget och premissen. Sen är frågan hur man ska ta vara på det hela och göra det till en fungerande långfilm. I princip hela filmen utspelar sig ju ombord pendeltåget och då krävs en del finurliga lösningar, vändningar och några fler intressanta karaktärer än bara huvudpersonen. Riktigt så blir det inte. Det blir något för enformigt efter ett tag och istället för att bli tätare och bättre ju längre in man kommer, blir det för överdrivet och orealistiskt.Det som ändå håller intresset uppe under stora delar av filmen är ändå mysteriet som bakats in i det hela. Man har flera misstänkta ombord på tåget och det är nästan så tankarna går till Agatha Christie och hennes mysterium. Nu är Liam Neeson ingen Hercule Poirot eller liknande, utan snarare en man som bröstar upp sig och tar i med hårdhandskarna när det krävs. Actionscenerna känns dock något trötta och bjuder precis som filmen inte på något man inte sett förr. Det är inte Neesons fel utan främst regin av Jaume Collet-Serra som inte heller övertygade med de tidigare nämnda samarbetena. Det är helt enkelt något liknande här och når inte upp till nästa nivå som man hade önskat sig.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.6

2 kommentarer:

 1. Haha, där skiljer vi oss åt -- jag blir inte det minsta sugen på gubbaction :)

  Nå, den här blev sedd ändå och som du säger, inget man inte sett förut. Inte ens i Spartacus...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja man kan inte alltid tycka lika. Det är inte direkt så att jag har några förväntningar på dessa filmer, men de kan vara roliga som tidsfördriv. I bästa fall kan de överraska positivt.

   Radera