tisdag 23 januari 2018

The PostTitel: The Post
Genre: Drama
Land: USA
År: 2017
Regi: Steven Spielberg
I rollerna: Meryl Streep, Tom Hanks, Bob Odenkirk, Sarah Paulson

Handling: Den verklighetsbaserade historien om hur Washington Post år 1971 hjälpte till att sprida nyheten om The Pentagon Papers. En samling dokument som läcktes ut av en tidigare anställd vid USA:s försvarsdepartement, och avslöjade oroväckande och tidigare okända fakta om landets inblandning i Vietnamkriget.

Omdöme: Trion Meryl Streep, Tom Hanks och Steven Spielberg, kan det vara något? Ja, för vissa vattnas det nog i munnen. Kanske hade det gjort det för egen del i slutet av 90-talet eller liknande. Fast det hela lockade trots allt en del med tanke på ämnet. 70-tal och grävande journalistik är inte helt fel. Det brukar kunna bjuda på gott om spänning, bra prestationer och intensitet. Givetvis går tankarna till klassiska All the President's Men (1976) eller Spotlight (2015), men istället blir det mer åt Network (1976)-hållet.När en rapport sammanställs om Vietnamkriget över flera års tid, är tanken självklart inte att det amerikanska folket ska få veta om innehållet. Men det är precis vad som sker när dokumenten läcker och tidningen The New York Times publicerar artiklar om dokumenten. The Washington Post har mest rapporterat om vad de andra grävt upp, något som gör chefredaktören Ben Bradlee (Tom Hanks) upprörd. Men när The Washington Post får chansen att komma över dokumenten och själva gå i frontlinjen, måste Bradlee och tidningens ägare Kay Graham (Meryl Streep) fatta ett par tuffa och hårt pressade beslut.Vad som kunde ha blivit något i stil med tidigare nämnda All the President's Men (1976) blir något annat. Visst är miljöerna liknande och här finns även någon grävande journalist i form av Ben Bagdikian (Bob Odenkirk) som ger det hela lite spänning. Men överlag blir det snarare ett maktspel bland cheferna och ägarna än att ta fram smaskiga artiklar och göra ett gediget journalistarbete. Det saknas helt enkelt ordentlig glöd, vilket även kan sägas om skådespeleriet som bara gör vad som krävs och inte mycket mer.Är det en sak filmen lyckas med så är det det absoluta slutet som man får ihop på ett fyndigt sätt. Det kopplas smart ihop med Watergate-skandalen som ju avhandlas i All the President's Men (1976). Det känns lite som Spielberg lagt upp det för att man efter denna ska ta sig en titt på den och kunna konstatera att den är ljusår bättre. Den är allt vad denna film önskar att den var och inte når upp till, även om aspirationen nog ändå inte var att göra en likadan film här. Fast det kanske man ändå borde ha siktat på. Ett habilt hantverk, men gjort utan kärlek.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.5

---

Filmen sågs på Stockholm Filmdagar. Svensk premiär 26:e januari.

6 kommentarer:

 1. Men asch då. Det låter som att denna film uppfyller precis alla farhågor jag hade om den. Trist för det är klart att man så gärna velat kunna addera den till klassikers som Spotlight och All the President's men.

  Det känns lite som att supertrion i The Post alla tre har passerat toppen på respektive karriärer... I alla fall då det gäller att göra mig förväntansfull inför deras nya filmer. Det var länge sedan jag brann för någon av dem.

  Och trots ovan var detta en av få filmer som såg intressanta ut i årets Sthlm filmdagar. Ett, på pappret, för mig, svagt startfält, mycket på jobbet och en önskan att spara semesterdagar till den varmare halvan av året gjorde att jag skippade årets filmdagar... :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tyvärr är det så, åtminstone enligt mig. Fast gillar man Network mer än vad jag gör kan detta nog ändå falla en i smaken. Nu är det inte lika bra skådespeleri som i den, men det är mer åt det hållet än de två nämnda tidningsfilmerna du nämner.

   För egen del var detta en film som valdes då den enda andra filmen som visades vid den tiden var en jag redan hade sett. Det var för övrigt en av få fullsatta visningar (tror det bara var en till som var fullsatt, men den var på en klart mindre salong). Denna visades dock endast en gång så därav mycket folk också.

   Radera
  2. Jag såg Network i decennier och var inte imponerad. 2/5. Så jag får väl se om jag ger The Post chansen hemma någon gång.

   Radera
  3. Nej, har inte heller blivit imponerad av Network (förutom skådespeleriet). Det finns lite av All the President's Men här, men det handlar mer om maktspelet på toppen (likt Network) än om de grävande journalisterna.

   Radera
 2. Mja, jag tyckte att den allra sista referensen till Watergate kändes helt onödig. Blev ju inte alls tydligt hur den händelsen hänger ihop med The Pentagon Papers så jag uppfattade det mest som ett grepp så att publiken skulle kunna känna sig smart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja kanske ville Spielberg lämna en med det intrycket. Fast för egen del kände jag att det var lite kul och såg det som en blinking till Alla presidentens män.

   Radera