söndag 11 februari 2018

MørkeTitel: Mørke / Murk / Mörker
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: Danmark/Storbritannien
År: 2005
Regi: Jannik Johansen
I rollerna: Nikolaj Lie Kaas, Nicolas Bro, Laura Drasbæk, Morten Lützhøft

Handling: Jacobs rullstolsburna syster är lycklig för första gången på länge med en man som hon nyligen träffat. De gifter sig med stort familjebröllop, men redan under sin egen bröllopsnatt begår hon överraskande självmord. Den nyblivne förkrossade mannen försvinner snart efter begravningen. Jacob börjar ana att allt inte står rätt till när han i en kvarglömd bok hittar en dödsannons, märkligt lik hans systers.

Omdöme: Vad skulle hända om din syster, rullstolsburen efter ett självmordsförsök, träffar en ny man, gifter sig och dör på bröllopsnatten? Det är precis den mardröm Jacob (Nikolaj Lie Kaas) står inför. Hans lillasyster hade träffat Anker (Nicolas Bro), en man som inte ser särskilt bra ut, men verkar snäll och omtänksam. Men Jacob, som är en tjänstledig journalist, börjar nysta i vem Anker egentligen är och finner att allt inte står rätt till.Manuset står intressant nog Anders Thomas Jensen för som själv regisserade Blinkende lygter (2000) och bl.a. skrev manuset till Oscarsvinnaren Hævnen (2010). Detta är också en gedigen story och någonstans får det mig att tänka på holländska Spoorloos (1988), förmodligen för att vi har en liknande elak och iskall gärningsman.Detta är en film som har klart bra stämning, precis som man vill ha det när man bjuds på ett mysterium och en thriller som här. En sak man dock känner under filmens gång är att Jacob må vara lite för korkad då han inte förstår hur saker ligger till eller kan ligga till. Fast å andra sidan kan man se det som att han inte vill tro det värsta om en situation eller om folk. Men om man misstänker att någon kan ligga bakom ens systers död, ja då är man nog extra försiktig och misstänksam.En stor del av handlingen är förlagd till det öde Jylland, något som blir en kuslig skådeplats för historien. Vägarna är öde, det verkar inte finnas mycket verksamhet. Är det möjligtvis inte säsong? Det är trots allt mitt under vinterhalvåret. Det är en perfekt plats för någon som vill begå fruktansvärda brott och ha en god chans att komma undan med det.Det känns faktiskt som det här är en film som skulle kunna funka riktigt bra som remake. Som med några små ändringar skulle kunna bli riktigt bra, tät och minnesvärd. För det är precis vad denna har på gång. Den gör nämligen mycket rätt och genomgående är den så där "mysig" på ett smått obehagligt sätt. Hade bara önskat en något tätare regi, några fler spänningsmoment och en minnesvärd upplösning. Det är bra så här också och hamnar på mellan en stark trea och svag fyra.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.8

2 kommentarer:

  1. Den här filmen har jag varit sugen på att se länge men det är inte jättelätt att få tag på. Kul att se att du gillade den så pass mycket :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var klart sevärd och var ett värdigt sätt att avsluta den danska filmveckan med. Gillade den helt klart.

      Radera