fredag 23 februari 2018

The Death of StalinTitel: The Death of Stalin
Genre: Komedi/Drama
Land: Storbritannien/Frankrike/Belgien
År: 2017
Regi: Armando Iannucci
I rollerna: Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Jeffrey Tambor, Michael Palin

Handling: När Stalin plötsligt faller ned död utbryter kalabalik, men snart börjar maktkampen på allvar mellan Beria, Khrushchev och Fältmarskalk Zhukov.

Omdöme: När Armando Iannucci gjorde regidebut med In the Loop (2009), bjöds man på riktigt rolig politisk satir. Sedan dess har det inte blivit några filmer för regissören. Men när det så är dags för en ny film blir det åter igen politisk satir. Denna gång en titt bakom järnridån, närmare bestämt år 1953.Den stora nationen Sovjetunionen står inför lite av en kris när makthavaren Josef Stalin plötsligt dör. Kabinetten sammanträder och försöker komma fram till en lösning. Vem ska egentligen ta över och hur ska landet styras? Man är överens om ett par punkter och kan gå vidare. Men det blir även startskottet på en maktkamp mellan inte minst Beria (Simon Russell Beale) och Khrushchev (Steve Buscemi) som båda försöker få igenom sin agenda.På många sätt och vis känner man igen stilen från regissörens tidigare film. Man driver minst sagt med dessa herrar och en hel del svordomar används. Det blir ju roligare så och inte så stelt som det annars blir om man bara ska berätta en historisk händelse som man har att göra med. Det hela baseras för övrigt på en fransk serieroman.Det blir lite småroligt och kul att följa hur ingen vill säga eller göra fel saker, vilket kan leda till stränga straff, även döden. Men makthavarna som sätter straffen och bestämmer det mesta är givetvis de värsta skurkarna. Övergrepp, mord och våldtäkter är vardagsmat för de i toppen. Alla dansar efter deras pipa. Detta är intressant nog baserat på fakta så det är ingen smickrande film för landet i fråga. Så pass att Ryssland valde att förbjuda filmen från att visas. Trea till stark trea.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.6

2 kommentarer:

 1. Jag blir lite nyfiken på varför du inte ger den ett högre betyg eftersom du inte tar upp några direkta fel eller nackdelar i din text. Var den helt enkelt inte tillräckligt rolig? Själv tyckte jag att den var oerhört underhållande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, exakt så. Det känns småroligt mest hela tiden, men samtidigt inte på samma nivå som In the Loop var t.ex. Det blir lite mycket teater-känsla på sina håll, mer som en pjäs. Kan också vara det som gör att jag inte kommer in i filmen fullt ut.

   Sen är betyget inte så pjåkigt då det ligger på mellan en trea och stark trea.

   Radera