onsdag 21 mars 2018

Cold FishTitel: Tsumetai nettaigyo / Cold Fish
Genre: Kriminalare/Drama/Thriller
Land: Japan
År: 2010
Regi: Sion Sono
I rollerna: Mitsuru Fukikoshi, Denden, Asuka Kurosawa, Megumi Kagurazaka

Handling: Shamoto driver en liten fiskbutik med sin nya fru Taeko. Hon kommer inte överens med sin styvdotter Mitsuko, och det bekymrar honom. En dag träffar han den rike fiskhandlaren Murata som erbjuder Shamotos dotter arbete i hans fiskaffär. Shamoto är lättad över att få hjälp med dottern men blir snart medveten om att det är något skumt med Murata och hans fru.

Omdöme: Denna japanska film, som lär vara inspirerad av verkliga händelser som inträffade i januari 2009, blir en lite udda filmupplevelse. Det blir lite som en japansk American Psycho (2000) om den vore regisserad av Gaspar Noé, eller något sånt. Det blir nämligen gott om svart humor blandat med en hel del magstarka scener som bl.a. innefattar styckning och våldtäkt.Shamoto (Mitsuru Fukikoshi) har gift om sig med Taeko (Megumi Kagurazaka) efter att hans fru gått bort. De driver en liten fiskbutik ihop. Shamotos dotter Mitsuko (Hikari Kajiwara) kommer inte överens med Taeko och visar ingen respekt för sin far. En kväll när Mitsuko hamnat i trubbel med rättvisan, räddar en man vid namn Murata (Denden) familjen från skam och problem. Murata visar sig äga och driva den största fiskbutiken i staden. Nu erbjuder han att låta Mitsuko ansluta till de övriga sex unga tjejerna som arbetar i butiken. På så vis ska Mitsuko få lära sig värdet av arbete istället för att bara sitta hemma eller ränna runt och hamna i trubbel.Shamoto och Taeko är glada över överenskommelsen och Mitsuko är också positiv till att komma iväg från sina bekymmer där hemma. Murata verkar vara en trevlig man, om än väldigt framåt. Han får som han vill, den saken är säker. Snart påverkar Murata och hans fru Aiko (Asuka Kurosawa) Shamotos familj mer än vad de hade tänkt sig. Shamoto själv blir indragen i Muratas affärer som visar sig handla om annat än att handla med fisk...Man tas med på lite av en berg och dal-bana under den nästan 2.30 långa filmen. Trots den långa speltiden håller historien uppe intresset mest hela tiden. Den som stjäl showen bland skådespelarna är utan tvekan Denden i rollen som Murata. Han går verkligen in för sin roll och Murata blir lätt att både älska och hata. Han verkar inte ha några spärrar att tala om när han väl sätter igång. Han tror han är en slags gud som kan göra som han vill, och frun Aiko är en utmärkt "partner in crime".Det klassiska uttrycket att man inte ska väcka en björn som sover passar bra in här. För Shamoto, som verkar vara en timid och tystlåten man som inte tagit tag i sitt liv, blir en lätt måltavla för de flesta. Men någonstans finns bristningsgränsen och när den nås ska man se upp. Då vill man inte vara hans fiende eller hamna i vägen.Eftersom man inte vet vad som komma skall hålls intresset uppe filmen igenom. Kanske blir det lite väl udda och extremt i vissa fall, men definitivt inte heller något man ser varje dag. Annorlunda, brutalt, absurt och roligt på en och samma gång.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.1

4 kommentarer:

 1. Försöker desperat återminnas namnet på Mangan som denna bygger på, Animen är ganska trevlig av vad jag minns i alla fall. Irriterande när minnet tryter! Får väl se denna och se om det hjälper en att komma ihåg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, har ingen aning. Inget jag har läst om runt filmen, men det kan så klart vara så. Det jag läst är att filmen baseras på verkliga händelser som skedde på 80- och/eller 90-talet.. I filmen utspelar det sig under januari 2009.

   Radera
 2. Det är jag som blandar ihop det insåg jag efter lite detektivarbete, my bad. Men då jag föredrar Asiaternas sätt att göra film, med en generellt sett högre standard än te.x US, som inte följer samma tråkiga mall, så ser jag nog denna ändå.
  Förresten, hade velat visa min uppskattning på något sätt på allt ditt arbete här, kan man donera en slant?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, ingen fara, lätt hänt ;)

   Jo, jag håller med. Det är förfriskande att se lite annat än Hollywood. Och denna är klart sevärd, bara man inte har svagt hjärta och mår illa av lite blod ;)

   Oj, det var snällt av dig. Blir glad att höra att det uppskattas så pass. Om du vill/har möjlighet kan du kontakta mig via Facebook på:

   http://www.facebook.com/moviesnoir/

   Eller skicka ett mejl på:

   czechflash@gmail.com

   Radera