torsdag 22 mars 2018

Murder by DeathTitel: Murder by Death / Släpp deckarna loss, det är mord
Genre: Komedi/Mysterium/Kriminalare
Land: USA
År: 1976
Regi: Robert Moore
I rollerna: Alec Guinness, Peter Sellers, Peter Falk, David Niven

Handling: "Du är härmed inbjuden till middag och mord", står det på en inbjudan som mångmiljonären Lionel Twain har skickat till fem världsberömda detektiver. När gästerna anländer tillsammans med sina assistenter, meddelar Twain att någon som befinner sig vid middagsbordet kommer att bli knivmördad vid midnatt.

Omdöme: Den fyrfaldigt Oscarsnominerade Neil Simon skrev otaliga manus och pjäser, och var nog som störst under 70-talet. Denna film kom mellan två av hans Oscarsnominerade manus till The Sunshine Boys (1975) och The Goodbye Girl (1977) och är en hyllning till de klassiska deckarna och mordmysterierna inbakat med en stor gnutta humor.Mångmiljonären Lionel Twain (Truman Capote) bjuder in fem världsberömda detektiver till sitt flotta hem för lite middag och ett mordmysterium. De inbjudna gästerna inkluderar:

*Sidney Wang (Peter Sellers), som baseras på Charlie Chan, som anländer med sin adoptivson Willie Wang (Richard Narita).

*Dick och Dora Charleston (David Niven och Maggie Smith) baserade på detektiverna Nick och Nora Charles från The Thin Man-serien.

*Milo Perrier (James Coco, som påminner om Dom DeLuise), uppenbarligen baserad på Hercule Poirot, som har med sig sin assistent och chaufför Marcel Cassette (James Cromwell).

*Sam Diamond (Peter Falk), parodi på Sam Spade som spelades av Humphrey Bogart i The Maltese Falcon (1941), och hans sekreterare Tess Skeffington (Eileen Brennan).

*Jessica Marbles (Elsa Lanchester), baserad på Agatha Christies Miss Marple, som har med sig sin mycket äldre sköterska Miss Withers (Estelle Winwood).

Dessutom är Twains blinde butler Bensonmum (Alec Guinness) en viktig bricka i spelet då han släpper in och tar hand om gästerna - så gott han kan, vill säga. Och så får man inte glömma hemhjälpen/kocken Yetta (Nancy Walker) som minst sagt inte kommer överens med den blinde Bensonmum. Hon är nämligen dövstum!Tankarna går till Mel Brooks då det många gånger är en sån där dum, korkad humor som ändå går hem. Inte alltid, men oftast. En viktig del i det är givetvis skådespelarna och här har man samlat många Oscarsvinnare och liknande som gör det hela till en rätt så rolig och trevlig filmstund. Ja, förutom Truman Capote som ju inte var någon skådespelare och är det svagaste kortet. Lite som om Elton John skulle få vara med på ett hörn. Ungefär som i Kingsman: The Golden Circle (2017) med andra ord...Det är långt ifrån det roligaste eller bästa man sett, men det fyller sin funktion. I princip hela filmen utspelar sig i det slottsliknande hemmet. Vad som kanske kunde gjorts bättre hade varit att låta mordmysteriet byggas upp över helgen och inte bara en kväll/natt som det blir nu. Huset hade kunnat utforskas mer och man hade kunnat göra mer kul där inne. Istället utspelar sig stora delar av handlingen i matsalen. Det klassiska pjäs-syndromet med andra ord där man ofta försätter handlingen till ett eller få utrymmen. Trea till stark trea.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.4

2 kommentarer:

 1. Håller med, en kul liten parentes till film. Rolig men inte jättebra som film i övrigt. Jag gav den 3/5.

  https://fripp21.blogspot.se/2017/04/murder-by-death-1976.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis. Värd en titt tycker jag den är.

   Blev sugen på att se om den och några andra liknande filmer efter Game Night ;)

   Radera