lördag 21 april 2018

ColumbusTitel: Columbus
Genre: Drama
Land: USA
År: 2017
Regi: Kogonada
I rollerna: Haley Lu Richardson, John Cho, Parker Posey, Rory Culkin

Handling: Casey bor med sin mamma i en liten ort i den amerikanska mellanvästern. Jin, en besökare från en annan del av världen, ser efter sin döende pappa. Tyngda av framtiden finner de respit i varandra och arkitekturen omkring sig.

Omdöme: Två ensamma själar träffas i Columbus, Indiana. Ett Columbus som visar sig ha en hel del fin arkitektur. Casey (Haley Lu Richardson) fascineras av arkitektur och har vad som krävs för att plugga vidare. Hon vill dock inte lämna sitt Columbus. Hon jobbar på biblioteket där hon umgås med kollegan Gabe (Rory Culkin) och har en mamma i Eleanor (Parker Posey) som behöver hennes stöd. Jin (John Cho) har återvänt till USA från Sydkorea efter att hans arkitektfar hamnat på sjukhus i Columbus. Casey och Jin börjar utforska Columbus arkitektur samtidigt som de finner stöd och tröst i varandra.Columbus, Ohio känner man till, men Columbus, Indiana var en ny bekantskap. Något som blir intressant, och som lockade med filmen, är att arkitekturen blir det centrala för berättelsen. Åtminstone till en början. För när Casey och Jin träffas och umgås, visar Casey honom sina favoritbyggnader runt staden. Det är ett elegant foto och en stillsam, lågmäld känsla under stora delar av filmen. Nästan lite meditativt. Man väntar bara att filmen ska höja sig.Tyvärr visar det sig att filmen blir lite enformig och tom istället för att växa och ge en något mer. Det blir förvisso trevligt att ta del av de vackra bilderna och arkitekturen i Columbus, men Casey och Jin känns lite för tråkiga som personer. Eller så är det så enkelt att John Cho och Haley Lu Richardson inte klarar av att lyfta sig. Men nej, det känns snarare som deras karaktärer är lite trista och att manuset hade tjänat på att bjuda på lite mer känslor och dramatik.Även om man hade velat få ut lite mer av filmupplevelsen och historien, är det ofrånkomligt att inte uppskatta bildspråket som alltså till stor del gör det hela värt en titt. Nu är det inte som så att själva historien om Casey och Jin är helt utan intresse. De har båda sin historia att berätta och det leder till något när allt är sagt och gjort. Men hade personligen velat känna mer för de två och fått fler vackra, gripande och minnesvärda ögonblick som nästan helt saknas.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.3

2 kommentarer:

 1. Jag tyckte nog att karaktärerna funkade och jag var intresserad av dem. riktigt skön stämning i filmen och som du säger har lustigt nog arkitekturen en viktig roll i filmen. Udda. en film som kom upp på min Top 20 för 2017. Gav den 4/5.

  http://fripp21.blogspot.se/2018/03/columbus-2017.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är stillsam, karaktärerna har något, men arkitekturen var det enda jag tog med mig. Lite för tråkig kände jag att den var. Men kul att du uppskattade den så pass.

   Radera