torsdag 26 april 2018

Mina favoritfilmer - 2017

Ett stabilt år med många jämnbra filmer. Skulle vilja säga att topp 6 är de givna och att det är oerhört svårt att rangordna. Ingen given etta från året då de sex toppfilmerna alla är jämnbra och väldigt olika.

Flera filmer precis utanför listan håller hög klass och skulle kunna slå sig in i framtiden.

På topp tio återfinns filmer från:

4 USA
3 Storbritannien
1 Finland
1 Norge
1 Sydkorea

Uppdatering: The Outlaws tar sig in på plats #6. Det betyder att plats #10 (The Age of Pioneers) åker ur topp tio. 6/6-18


#10 Only the Brave (Joseph Kosinski)En historia baserad på elitstyrkan med brandmän, Granite Mountain Hotshots, som kämpade mot en våldsam skogsbrand i Yarnell, Arizona, 2013.

Detta verklighetsbaserade drama tar god tid på sig att bygga upp karaktärerna och storyn, men belöningen blir att man känner starkt längre in. En film där magkänslan är avgörande.


#9 Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Martin McDonagh)En mamma hamnar i konflikt med stadens poliskår då hon upplever att de inte gör en seriös utredning av mordet på hennes dotter.

En film man minns för dess prestationer och blandning av svart humor med allvar. En sån där film man är sugen på att se om. Lite som en bröderna Coen-film, inte minst Fargo.


#8 It Comes at Night (Trey Edward Shults)En pappa gör allt för att beskydda sin fru och deras son från den mystiska närvaron som terroriserar familjen utanför deras dörrtröskel.

Detta var en film som greppade tag i mig tidigt och aldrig släppte greppet. Inte riktigt som väntat, vilket visade sig vara positivt. Mer psykologisk skräck än något annat. Klart intressant och funkar hela vägen.


#7 Life (Daniel Espinosa)En grupp astronauter ombord den internationella rymdstationen ISS hittar tecken på utomjordiskt liv från Mars, men problemen hopar sig när upptäckten visar sig vara långt farligare än de trott.

Klart lyckad sci-fi som för tankarna till klassiska Alien där uppe på rymdstationen. Fått en hel del inspiration från nämnda klassiker, men gör något eget. Tät, spännande och med ett passande slut på det hela.


#6 The Outlaws (Kang Yoon-seong)Ett par rivaliserade gäng, några från området och ett från Kina, startar en våldsam uppgörelse om ett område i Seoul. Polisens specialenhet för våldsamma brott blir inkallad för att medla, men är starkt underbemannade. Baserat på verkliga händelser.

En hård, brutal men även rolig film som ska räknas bland de bättre koreanerna på senare år. Välgjorda och pulshöjande actionscener, bra prestationer och typisk koreansk humor blandet med de täta scenerna gör det här till en vinnare.


#5 The Foreigner (Martin Campbell)Den Londonbaserade restaurangägaren Quan förlorar sin dotter i ett fruktansvärt terroristdåd och ger sig ut efter rättvisa. I sin kompromisslösa jakt på dotterns mördare, inleds en våldsam konflikt med regeringstjänstemannen Hennessy, vars förflutna kan innehålla nyckeln till terroristernas identiteter.

Pierce Brosnan och Jackie Chan ställs öga mot öga i denna actionthriller av gamle Bond-regissören Martin Campbell. Då blir det riktigt bra. Överraskande mörkt, actionladdat och välspelat.


#4 Dunkirk (Christopher Nolan)Detta är berättelsen om de hundratusentals brittiska och allierade trupper som vid reträtt blir omringade på stranden vid Dunkerque av fientliga styrkor under andra världskriget.

Christopher Nolans krigsfilm är en intensiv filmupplevelse. Vad den kanske saknar i karaktärsdjup kompenserar den med en riktigt välgjord produktion som pumpar på filmen igenom. Berättas smart med tre tidslinjer samtidigt vilket ger filmen ett oerhört driv.


#3 Thelma (Joachim Trier)En ung tjej som möter kärleken upptäcker att hon har skrämmande och oförklarliga krafter.

En film som bjöd på exakt den stämning som önskades under en festivalvisning. Svårt att värja sig mot denna snyggt ihopsatta film som har lite av det mesta.


#2 Shot Caller (Ric Roman Waugh)En familjefar skickas i fängelse efter en dödlig trafikolycka. Under strafftiden tvingas han ansluta till ett fängelsegäng och blir allt djupare involverad i deras kriminella verksamhet.

Fängelsefilm (till stor del) som övertygar av regissören av en annan bra fängelsefilm i Felon. Hård, brutal, välspelad och viker sig inte en tum under hela speltiden. Bjuder även på något lite extra som gör detta till en minnesvärd film.


#1 The Unknown Soldier (Aku Louhimies)Okänd soldat är en berättelse om en truppenhets tjänstgöring som varar i tre år under Fortsättningskriget. Filmen baseras på Väinö Linnas klassiska roman som redan filmatiserats två gånger. Filmen handlar om Rokka, Kariluoto, Koskela, Hietanen och deras vapenbröder. Den visar hur dessa män förenas av vänskap, humor och viljan att leva på sin väg dit och tillbaka. Kriget förändrar livet för soldaterna och för dem på hemmafronten, och lämnar också sin prägel på hela den finska nationen.

Denna imponerande finska film är en storslagen krigsfilm som lyckas engagera och övertyga från början till slut. Man känner för karaktärerna och krigsscenerna är fläckfria där i de finska skogarna. Utan tvekan en av årets allra bästa filmer.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

78/52
A Cure for Wellness
A Viszkis / The Whiskey Bandit
The Age of Pioneers
All the Money in the World
Becoming Bond
Brawl in Cell Block 99
Cardinals
The Dawn Wall
Den 12. mann / The 12th Man
Detroit
Earth: One Amazing Day
El otro hermano
Euthanizer
Falling
Ghost in the Shell
Hot Summer Nights
I, Tonya
John Wick: Chapter 2
La ragazza nella nebbia / The Girl in the Fog
Les Affamés
The Line
The Nile Hilton Incident
On Body and Soul
Revenge
T2 Trainspotting
Underverden / Darkland
Wheelman
Who We Are Now

---

Sämsta filmen: Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales

Genomusel, onödig och en cgi-orgie man önskar att man varit utan.


Största besvikelsen: Star Wars: The Last Jedi

Svårt att inte bli besviken då den föregående delen The Force Awakens lyckades klart mycket bättre.

---

Plats 30-11
Plats 50-31
Utanför topp 50

8 kommentarer:

 1. Oj vad spännande att se vad du har slängt upp på din top 10. En lista som denna är ju väldig personlig som vi varit inne på flera gånger tidigare. Jag ger mina högt subjektiva bedömningar på de jag sett som vanligt...

  #8 Three Billboards outside Ebbing, Missouri (Martin McDonagh)
  - Mycket bra, helt suverän till och med. Jag såg den två gånger på bio. Min nummer fyra på listan av 2017 års filmer.

  #6 Life (Daniel Espinosa)
  - Usch, denna tyckte jag var direkt svag. Långt utanför min top 30

  #5 The Foreigner (Martin Campbell)
  - helt klart en positiv överraskning. God underhållning för stunden men ingen chans på top 30.

  #4 Dunkirk (Christopher Nolan)
  - tekniskt fulländad men tom på karaktärer jag minns eller känner för så det blir ett Fail för mig. Av någon outgrundlig anledning la jag den på plats 30.

  #3 Thelma (Joachim Trier)
  - riktigt fin och intressant liten norsk film. Du blev mer tagen av den än jag men den återfinns i alla fall på min top 30!

  Sämsta filmen:
  - jag har hållit mig undan från Pirates-filmerna sedan tvåan!

  Mina tre sämsta filmer från året är Victoria and Abdul, Downsizing och The dark tower

  Största besvikelsen är GIVETVIS Star Wars: The last Jedi

  Gott så. Nu kan vi åtminstone delvis lägga filmåret 2017 åt sidan. 2018! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju väldigt personligt som du är inne på. Vissa filmer uppskattade man av någon anledning, andra inte. Så är det :)

   Three Billboards... - Endast sett den en gång och det var en festivalvisning som inte var optimal (publiken skrattade mest hela tiden som om det vore en renodlad komedi). Känns som den tappade en del på det.

   Life - Jag förväntade mig inte så mycket, men blev indragen i den och tyckte den lyckades klart bra med det mesta, även slutet. Verkar vara en film som delar folk i två läger.

   The Foreigner - Ja, som du är inne på var det en positiv överraskning. Så pass att den känns ganska given på topp 5.

   Dunkirk - Såg den på IMAX (två gånger) så jag såg den under optimala förhållanden. Höga förväntningar på förhand och hoppades på årets film. Något saknades för det, men fortfarande klart bra.

   Thelma - Jo, denna klickade helt klart för egen del. Gillade regissörens tidigare filmer också, även om de var lite annorlunda.

   Ej sett dina sämsta filmer, skönt nog. Vad gäller Pirates-filmen så var det inget eget val att se den. Fick chansen att se den blint (alltså gratis utan att veta vilken film det skulle vara). Så det var tur att det var gratis, men vilken pina att sitta igenom den ;)

   Mmm, vi är överens om The Last Jedi. Riktigt synd med tanke på The Force Awakens.

   Radera
 2. MY TOP 25 FILMS OF 2017

  01) - Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Martin Mcdonagh) - 5/5
  02) - Wind River (Taylor Sheridan) - 4,5/5
  03) - The Shape of Water (Guillermo del Toro) - 4,5/5
  04) - Phantom Thread (Paul Thomas Anderson) - 4/5
  05) - Good Time (Safdie Brothers) - 4/5
  06) - Jusqu'a la Garde (Xavier Legrand) - 4/5
  07) - 78/52 (Alexandre O. Philippe) - 4/5
  08) - The Florida Project (Sean Baker) - 4/5
  09) - Loveless (Andrei Zvyagintsev) - 4/5
  10) - 1945 (Ferenc Torok) - 4/5
  11) - The Post (Steven Spielberg) - 4/5
  12) - Blade Runner 2049 (Denis Villeneuve) - 4/5
  13) - Baby Driver (Edgar Wright) - 4/5
  14) - War for the Planet of the Apes (Matt Reeves) - 4/5
  15) - The Big Sick (Michael Showalter) - 4/5
  16) - El Autor (Manuel Martin Cuenca) - 4/5
  17) - Brawl in Cell Block 99 (S. Craig Zahler) - 3,5/5
  18) - Most Beautiful Island (Ana Asensio) - 3,5/5
  19) - Molly's Game (Aaron Sorkin) - 3,5/5
  20) - Logan Lucky (Steven Soderbergh) - 3,5/5
  21) - Logan (James Mangold) - 3,5/5
  22) - The Square (Ruben Ostlund) - 3,5/5
  23) - Estiu 1993 (Carla Simon) - 3,5/5
  24) - Wonder (Stephen Chbosky) - 3,5/5
  25) - Gifted (Marc Webb) - 3,5/5

  Haven't seen

  The Unknown Soldier (Aku Louhimies)
  Shot Caller (Ric Roman Waugh)
  It Comes at Night (Trey Edward Shults)
  The Age of Pioneers (Dmitriy Kiselev)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Interesting as always, Angusfly.

   Haven't seen some of the ones on your list. Especially 78/52 is one I was thinking about seeing, so I'll have to do that.

   Interesting to see Wind River at #2 and Good Time at #5. I found Wind River to be good, but I would've wanted to get even more out of it. There was something missing for me. As for Good Time, the intensity throughout the movie was something I really appreciated.

   Loveless at #9 was a film I had high expectations for, but it didn't quite live up to those. But it's a film that stays with you and might just work better on a second viewing. I wanted to feel more right away though, as I did with The Return, The Banishment and Leviathan (all better in my opinion by Zvyagintsev).

   Radera
 3. Nu när jag kommit ut med min lista är dags att kommentera här. Spännande lista med en del... intressanta val. ;)

  High-five direkt vad gäller It Comes at Night. Den var mycket nära att ta sig på min topp-10.

  Okänd soldat var det nära att jag gick och såg på bio, men det blev inte av, delvis för att man enbart visade en nedklippt version tänkt för en internationell publik. Har du koll på vilken version du såg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS. Brawl in Cell Block 99 (inte 11) ska det vara.

   Radera
  2. Inte direkt lätt att välja när man har kanske tjugo filmer utanför topp tio som skulle kunna slå sig in. Men man får se hur det känns framöver och när man sett om vissa.

   Kul att du också gillade It Comes at Night. Som jag förstått det blev många som hade sett trailern besvikna då de trodde på något annat. Jag hade inte sett trailern innan jag såg filmen, så för egen del funkade det bra.

   Okänd soldat är jag glad över att ha sett på bio. Den funkade mycket bra i det stora formatet, vilket var förhoppningen. De visade den internationella versionen på lite över två timmar. Vet att den finska originalversionen ska vara på runt tre timmar. Det funkade (uppenbarligen) bra så här också, men ska försöka kolla in den längre versionen en vacker dag.

   Radera
  3. Ah, det stämmer. Måste ha tänkt på klassikern Riot in Cell Block 11 av Don Siegel från 1954 ;) Uppdaterat nu.

   Radera