söndag 1 april 2018

Red SparrowTitel: Red Sparrow
Genre: Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 2018
Regi: Francis Lawrence
I rollerna: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Jeremy Irons

Handling: Ballerinan Dominika Egorova rekryteras till "Sparrow School", en rysk underrättelsetjänst där hon tvingas använda sin kropp som vapen. Hennes första uppdrag, som riktar sig mot en CIA-agent, hotar säkerheten för båda nationerna.

Omdöme: Spionfilmer är sällan helt fel. Det är inte alltid de lyckas eller görs på rätt sätt, men de lockar ofta tillräckligt mycket för att man ska ta sig en titt. Och även om Jennifer Lawrence inte tillhör favoriterna var man nyfiken på vad det skulle bjudas på.Dominika Egorova (Jennifer Lawrence) är en duktig ballerina i Ryssland med en sjuk mamma i behov av konstant sjukvård. Staten "tar hand" om henne och mamman, men när olyckan är framme och karriären är över för Dominika, tvingas hon göra ett val. Valet kommer från farbror Vanya (Matthias Schoenaerts) som är högt uppsatt inom den ryska underrättelsetjänsten. Antingen jobbar hon åt staten som agent och de tar hand om hennes mamma, eller så blir hon likviderad.Efter att ha gått i en "spionskola" ledd av Charlotte Rampling blir hon en Sparrow - en spion/agent som förför sin måltavla och gör allt för sitt land. Låter lite som en viss James Bond som får "offra" sig för sitt land genom att gå till sängs med typ hälften av jordens kvinnor... Det hela blir snarare lite som en kvinnlig Jason Bourne och Atomic Blonde (2017), fast utan att vara lika fart- eller actionfylld.Det hela blir mer av en spionfilm där Dominika försöker spela ett högt dubbelspel. Hon ska försöka komma nära den amerikanske CIA-agenten Nate Nash (Joel Edgerton) som sitter på information om vem som var hans kontaktperson, mullvaden han träffade och fick information av när han var stationerad i Moskva. Handlingen tar oss från Moskva till Budapest, och vidare till Wien och London. En klassisk spionfilm med andra ord som utspelar sig på några passande platser runt om Europa.Även om det inte blir så actionfyllt som man kanske hade trott eller önskat sig, blir det inte så tokigt för det. Det bjuds på gott om mystik, rävspel och en del spänning när Dominika är i farten. Givetvis uppstår en romans mellan agenterna, men är det endast ett spel för galleriet? Det blir kanske inte det viktigaste när allt är sagt och gjort.Vad som är skönt att konstatera är att filmen inte är direkt barnvänlig. Här får man en del tortyr, mord och naket. Inte för att det alltid behövs eller blir bra, men här gav det filmen lite mer än bara en renodlad spionfilm. Vill man vara kritisk så finns det även en hel del att peka finger på. Bl.a. är många val och handlingssätt från dessa "proffs" inte direkt realistiska. Kanske inte så att det blir korkat eller så man alltid tänker på det, men en helt realistisk spionfilm är det inte. Å andra sidan bjuder den på en bit över två timmar av god underhållning, varken mer eller mindre.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.8

6 kommentarer:

 1. Det var ju denna och Game night som det stod emellan för oss att se ihop. Vilken var bäst nu då? :-)

  Jag skippade att läsa texten då jag nog kommer se denna närhelst den kommer ut på BR i framtiden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror vi gjorde helt rätt val. Game Night passade helt enkelt bäst vid tidpunkten den sågs. Nu när jag såg Red Sparrow var jag upplagd för lite spionfilm.

   Känns som Game Night har högre omtittsfaktor, om det är värt något.

   Radera
 2. Väldigt märkligt karriärval för Lawrence, där har varit en glimma av glamorösitet från henne som nu är som bortblåst med denna...Det passar inte filmen alls att det är så...intimt. Jag brukar gilla när det är grafiskt, visuellt på det här sättet men hela filmen känns bara motbjudande i sitt framförande. Sen att göra en film som är så sexistiskt i denna Meetoo-värld är också väldigt märkligt. Och den horribla ryska brytningen är också riktigt illa. Storyn är också väldigt rörig. Nä, det här gillade jag inte. Trist för Spion-rullar är annars aldrig fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har personligen haft lite svårt för Jennifer Lawrence (gillade henne i hennes genombrottsroll i Winter's Bone (2010)). Detta var lite av en frisk fläkt ;) Inte strålande, men inte så tokigt om man inte har några förväntningar.

   Radera
 3. Något orelaterat, hade varit bra med någon form av sökfunktion här. Funkar förvisso fint att söka på Titel + Movies Noir på Google, men ändå :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns två sätt att söka på Movies - Noir.

   Antingen använder man sökfunktionen längst upp till vänster (Bloggers sökfunktion). Men den är inte direkt perfekt.

   Den andra är att klicka på Filmer A-Z under headern. Där hittar man samtliga filmer och kan t.ex. söka genom att klicka på ctrl + f. Eller söka på sidan (via menyfältet i webbläsaren) när man är inne på Filmer A-Z.

   Radera