fredag 13 april 2018

Špina / FilthyTitel: Špina / Filthy
Genre: Drama
Land: Slovakien/Tjeckien
År: 2017
Regi: Tereza Nvotová
I rollerna: Dominika Zeleníková, Anna Rakovska, Anna Sisková, Róbert Jakab

Handling: Lena är sjutton år och på väg in i vuxenlivet, men hennes uppväxt avbryts brutalt av en fruktansvärd händelse. Förkrossad kryper hon in i sitt skal och är rädd för att dela sin upplevelse med andra.

Omdöme: Även om historien utspelar sig i Bratislava, Slovakien så är det en film som lika gärna hade kunnat utspela sig i ett annat land i Europa, i Skandinavien eller varför inte i Nord- och Sydamerika. Ja, var som helst egentligen. En film jag automatiskt tänker på är mexikanska After Lucia (2012) som på ett liknande sätt berättar en universell historia som kan användas i utbildningssyfte och skapar diskussion.Själva händelsen som drabbar Lena (Dominika Zeleníková) sker relativt tidigt in i filmen. Det blir sedan en inre kamp för henne att bearbeta det inträffade och hur hon har svårt att berätta och be om hjälp. Hon är i en situation där hon känner att det är hon mot världen. Hon känner att inte ens hennes familj och vänner skulle tro på henne, så vad är poängen? Men att försöka hantera det hela på egen hand är ingen bra idé, särskilt inte för en bräcklig tonåring.Det känns som en trovärdig inblick i hur det kan se ut och gå till. Hur Lena bemöts och behandlas skiljer sig nog en del beroende på var i världen man befinner sig. Här är det lite av den gamla psykiatriskolan där man snarare lägger skulden på offret och låter andra ungdomar som får behandling och går på gruppterapi få mobba varandra. Inte gör det saken bättre att man inte försöker gå till botten med vad som föranlett hur Lena gått från vanlig tonåring till att bli självmordsbenägen och en knäckt individ.Är det något jag saknar som hade kunnat höja upplevelsen och helheten en del, så är det de positiva och vackra scenerna. Nu får man en del halvvackra vyer vid vattnet och en bro där Lena umgås med sin bästa väninna. Men här och i ett par fler tillfällen hade man önskat sig mer, skapat lite magi mitt bland allt elände. Nu är det inte nattsvart vilket är skönt, men man hade helt klart kunnat balansera filmen lite mer för att ge den mer bredd. En anledning till detta kan vara att filmens regissör Tereza Nvotová tidigare främst gjort dokumentärer och här gör sin långfilmsdebut. Men tokigt är det definitivt inte.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.8

---

Sågs under 25:e upplagan av DEF - Dagar av Europeisk Film.

---

Efter filmen bjöds det på ett Face2Face med filmens regissör Tereza Nvotová. Hon berättade bl.a. att filmen fått bra respons på olika internationella filmfestivaler och att många bekräftar att det som huvudpersonen går igenom där hon inte vill eller kan dela med sig av vad som inträffat stämmer, var den än visas.

Hon sa även att hon fick inspiration till storyn av vad de i hennes närhet gått igenom och upplevt. Hon sa även att när filmen visas på skolor (har jag för mig att hon sa) i hemlandet Slovakien, har man diskussion med psykiatriker för att diskutera problemen, hur det ser ut i landet och vad man kan göra.

Hon fortsatte med att säga att det är svårt att få regeringen att ändra sin inställning och behandlingen som i mångt och mycket hänger kvar sedan flera årtionden tillbaka. Förhoppningen är givetvis att skapa debatt och öppna ögonen på de som fattar besluten, även om det är svårt då de enligt henne inte vill att det ska besudla religionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar