tisdag 15 maj 2018

Albino AlligatorTitel: Albino Alligator
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA/Frankrike
År: 1996
Regi: Kevin Spacey
I rollerna: Matt Dillon, Faye Dunaway, Gary Sinise, William Fichtner, Viggo Mortensen, Skeet Ulrich, Joe Mantegna, M. Emmet Walsh

Handling: Dova, Milo och Law tar fem personer som gisslan på en bar efter en misslyckad kupp. Deras avsikt är att stanna en kort stund och fundera ut sitt nästa steg. De upptäcker snart att baren är omringad av federala agenter och New Orleans polisstyrka.

Omdöme: Året efter storfilmerna The Usual Suspects (1995) och Se7en (1995), gjorde Kevin Spacey regidebut med denna lilla film. Intressant nog är han själv inte med framför kameran, men han har samlat en rad kända ansikten trots allt.Tre tjuvar utför ett inbrott sent en natt. När larmet ljuder flyr de i hög hastighet därifrån. En separat händelse en bit längre bort gör snart att de tre tjuvarna jagas av FBI och polisen. De har nämligen span på en misstänkt som sticker ifrån dem i en okänd bil. När de tre tjuvarna tar sig till en nattöppen bar, tar de ägaren, servitrisen och de tre gästerna som gisslan. Snart har FBI och polisen omringat stället, vilket leder till ett par nerviga timmar i natten.Matt Dillon (ledaren Dova), Gary Sinise (den skadade Milo) och William Fichtner (den blodtörstige) utgör trion tjuvar och gisslantagare inne på baren. Gisslan består utav barägaren Dino (M. Emmet Walsh), servitrisen Janet (Faye Dunaway) och de tre gästerna som innefattar den äldre Jack (John Spencer), den yngre Danny (Skeet Ulrich) samt den tystlåtne Guy (Viggo Mortensen).Det hela drar igång för fullt med inbrottet och spaningen som FBI har på den okände mannen. Det tar sen inte lång tid innan vi hamnar i baren där sedan resten av handlingen utspelar sig (tillsammans med utanför densamma på gatan där FBI och polisen befinner sig). Det blir inte alls så tokigt när vi får lära känna karaktärerna och tidigt förstår att de tre tjuvarna är desperata. Men, givetvis är väl allt inte som det verkar. Ganska tidigt misstänker man hur det ligger till. Även om det visar sig stämma är det bara en del av historien och skönt nog inget som lämnas till det absoluta slutet.Man önskar att manuset varit lite smartare så att man fått en och annan vändning på det hela. Nu blir det mest en karaktärsstudie av flera personer. Det är kanske inte så konstigt att Kevin Spacey väljer att berätta historien på det sättet. Det är inte heller helt fel då det ju är lite kul att se dessa kända ansikten spela mot varandra. Men med tanke på att inledningen bådar gott, både innan man kommer till baren och när man kommer dit, så hade man önskat sig lite mer. Det blir bara ok som helhet, även om det inte behöver vara helt fel.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar