torsdag 3 maj 2018

Fantastic VoyageTitel: Fantastic Voyage / Den fantastiska resan
Genre: Äventyr/Sci-Fi
Land: USA
År: 1966
Regi: Richard Fleischer
I rollerna: Stephen Boyd, Donald Pleasence, Raquel Welch, Arthur Kennedy

Handling: En avhoppad forskare utsätts för ett mordförsök av fienden. När traditionella medicinska metoder för att rädda hans liv misslyckas, krymper man ett team av forskare till mikroskopisk storlek och injicerar dem i forskarens kropp. De upptäcker snart att det finns en sabotör bland dem.

Omdöme: Mitt under det kalla kriget var avhoppade forskare guld värda för att få information som kunde ge stora fördelar i kampen mot fienden. Men om fienden inte kan få ta del av informationen kan det vara läge att tysta källan för alltid. Det är vad som sker när en avhoppad forskare hamnar i amerikanska händer och allvarligt skadas i ett attentat. För att försöka rädda livet på honom och få ut informationen han besitter, bestämmer man sig för att sätta allt på ett kort.Den amerikanska militären har, precis som sin motpart, lyckats med sina experiment att krympa objekt till miniatyrer. Men effekten håller endast i sig i 60 minuter. Den skadade forskaren har nyckeln till hur effekten ska kunna bli långvarig, något som givetvis är hett eftertraktat. Så fem personer som innefattar läkare och militärer krymps och injiceras i forskarens kropp. Äventyret kan börja.Denna tvåfaldigt Oscarsbelönade film (för effekter och scenografi) hade ett upplägg som påminde om Innerspace (1987) som tjugo år senare vann en Oscar för bästa effekter.
Även om man nog inte ska jämföra med Innerspace (1987) så finns här en stor skillnad som blir avgörande. Den stora skillnaden är att denna film blir ganska enformig. Första halvtimmen förklaras läget och förberedelserna sker inför resan. Sedan är det en timme som utspelar sig i kroppen och i kontrollrummet som övervakar äventyret från utsidan.Inledningen på den hemliga underjordiska militärbasen tycker jag visar prov på regissören Richard Fleischers bakgrund och framgång inom spänning. Både innan med filmer som The Narrow Margin (1952), Violent Saturday (1955) och Compulsion (1959) samt efteråt med bl.a. 10 Rillington Place (1971) och Mr. Majestyk (1974) för att nämna några lyckade till mycket lyckade spänningsfilmer.Själva äventyret och sci-fi delen inne i kroppen blir inte särskilt spännande och effekterna lämnar en del att önska. En del är bra och överlag gör effekterna sitt. Men när våra fem "hjältar" i miniatyrform befinner sig i farkosten inne i kroppen blir det snarare smått skrattretande än spännande. Inte minst är Stephen Boyd som säkerhetsanvarige Grant lite som en Bond-spoof då han tvärtemot Bond inte verkar veta något. Skådespeleriet lämnar även en del att önska samtidigt som det som tidigare nämnts alltså blir något för enformigt. Kul att ha sett, men Innerspace (1987) har en klart högre omtittsfaktor.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.8

2 kommentarer:

 1. Det här är en gammal favorit som jag dock inte sett sen jag var barn. Då gillade jag den verkligen och fann den fascinerande, och lite läskig. Minns speciellt hur nån inne i kroppen blev attackerad av nåt typ av virus.

  Om jag såg om den nu skulle den säkert inte hålla. Så därför avstår jag. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan fullt förstå dig. Kan mycket väl tänka mig att detta är en sådan film som man kanske gör bäst i att låta ligga om man har fina minnen av den. Inte alls tokig, men lite för enformig där inne i människokroppen.

   Radera