tisdag 1 maj 2018

The War of the WorldsTitel: The War of the Worlds / Världarnas krig
Genre: Sci-Fi/Action/Thriller
Land: USA
År: 1953
Regi: Byron Haskin
I rollerna: Gene Barry, Ann Robinson, Les Tremayne, Robert Cornthwaite

Handling: En liten stad i Kalifornien får besök från yttre rymden. Snart står det klart att marsianer anfaller jorden och jordens vapen tycks inte ha någon verkan.

Omdöme: Här har vi en sån där klassisk sci-fi historia som skrevs redan 1897 av H.G. Wells. Över 50 år senare skulle Steven Spielberg göra en remake i form av War of the Worlds (2005). Den remaken var tyvärr inte speciellt bra. Men grundidén var det inget fel på och denna film skiljer sig en hel del från den taffliga (sett till storyn) remaken.När invånarna i den lilla staden i Kalifornien tror att en meteor fallit från skyn, blir det givetvis en stor händelse i trakten. Då man inte ser det hela som något hot, tar man det hela med ro. Man avvaktar tills det meteorliknande föremålet svalnat och placerar ut några män för att vakta över natten. Detta trots att man uppmäter radioaktivitet på platsen.Vad som verkade vara en meteor visar sig innehålla farkoster som kommer ut för att rekognosera området. Komiskt nog ser de tre männen (som skulle vakta föremålet) sin chans att få sina namn i tidningen som de första att hälsa utomjordingarna välkomna till jorden. Det blir början på en otäck demonstration på vad dessa rymdvarelser och farkoster från Mars är kapabla till. Deras intentioner är inte fredliga för fem öre.Forskaren Dr. Clayton Forrester (Gene Barry) leder utredningen och får sällskap av kärleksintresset Sylvia Van Buren (Ann Robinson). Prestationerna eller storyn i sig är kanske inte strålande. Istället blir det snart tydligt att detta är en effektbaserad film som också vann en Oscar för bästa effekter. Effekterna var nog riktigt bra när filmen kom, och jag tycker vissa av dem funkar klart bra än idag. Det är inte minst effekten av de fallande meteorliknande föremålen från skyn som är snyggt gjord. Överlag är det klart tillfredsställande effekter.Även om det inte blir lika bra som två av de bästa sci-fi filmerna från 50-talet i The Day the Earth Stood Still (1951) och Invasion of the Body Snatchers (1956), finns här mycket att gilla med idén och att det blir så pass mörkt. Visst är det lite klämkäckt på sina håll med en del dialog, men utomjordingarna är inte sena med att försöka utplåna allt som hamnar i deras väg. Gillar även en del lösningar vad gäller den teknik, vapen och skydd som de använder sig av. Dock känns det som man kunde varit utan religionen som tar lite för mycket plats mot slutet.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.1

2 kommentarer:

 1. En klassiker som inte gick hem för mig. Störde mig på det mesta förutom de charmiga specialeffekterna. Slutet med Gud var skrattretande. Gillar remaken mer faktiskt.

  https://jojjenito.wordpress.com/2011/12/10/the-war-of-the-worlds-1953/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg remaken först, men gillade den inte nämnvärt. Håller med om att man gärna hade varit utan det religiösa. Idén och effekterna tar man med sig ;)

   Radera