söndag 24 juni 2018

Polis polis potatismosTitel: Polis polis potatismos / Murder at the Savoy
Genre: Kriminaldrama/Mysterium
Land: Sverige/Tyskland
År: 1993
Regi: Per Berglund
I rollerna: Gösta Ekman, Kjell Bergqvist, Rolf Lassgård, Arthur Brauss

Handling: En känd industriman mördas till synes utan anledning på Hotell Savoy i Malmö. Utredningen är komplicerad och man tillkallar kommissarie Beck från Stockholm. Misstankarna leder till personer som är inblandade i illegala vapenaffärer.

Omdöme: I denna Beck-film sker ett mord på en industriman inför flera vittnen på hotellet Savoy i Malmö. Trots en massa vittnen är det svårt att få en bra beskrivning på skytten. Då flera av vittnena arbetade på den mördades företag, misstänker polisen att de kan veta mer än vad de är villiga att säga. Från högre ort beordras Martin Beck (Gösta Ekman) från Stockholm ner till Malmö för att hjälpa till med fallet.Det är lite kul att Martin Beck är lite före sin tid när en poliskollega säger att Malmö inte är Chicago och Beck svarar "inte än". Nej, Beck kan strosa runt ganska fritt i Malmö när han tar sig runt till diverse vittnen och platser för att försöka komma närmare vem som var skytten. Hemma i Stockholm får Gunvald Larsson (Rolf Lassgård) och Lennart Kollberg (Kjell Bergqvist) sköta en del av utredningen.
Filmens bästa och roligaste scen kommer när Gunvald plockar in två patrullerande poliser som tabbat sig. Det är också denna scen filmens titel syftar på. Lassgård är verkligen skön i rollen och även om han är otrevlig är det charmigt och inte irriterande jobbigt som det senare kunde bli med Michael Persbrandt i rollen.Vad gäller själva mordgåtan så är den lite trist kan jag tycka. Eftersom det finns en massa vittnen känns det inte som ett direkt mysterium. Å andra sidan blir det ett mysterium då ingen kan peka ut honom och man väljer att inte visa mördaren som man annars ofta gjorde i flera av de andra sex Beck-filmerna med Gösta Ekman. Om man t.ex. jämför med Mannen på balkongen (1993) så kändes den mysigare än denna som inte riktigt når upp till den nivån. Samtidigt är den inte sämst av de sex filmerna utan mer en mellanfilm. Just det, kul att se Arthur Brauss i en biroll som Hoffman. En favorit från gamla godingen $ / Dollars (1971).

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar